Életmód

“Tényleg növesztjük az agyat?”

Soma Mamagésa heti üzenete: még a felnőtt agy is képes új ismeretek hatására új sejtekhez jutni. Tanulásra fel!
Olvasd el „Az igazi tehetség tudja, mit akar” című cikkünket is!

Soha nem olvastam, és nem is hallottam sehol, de határozottan az a megérzésem, hogy jelenleg azért van több nő a felsőoktatási intézetekben, és azért végeznek jobb eredménnyel az iskolában a lányok, azért szorgalmasabbak, mert ez az elmúlt évezredek kompenzációja és reakciója arra vonatkozóan, hogy a nők sokáig meg voltak fosztva a tanulás lehetőségétől. Ismerős a mondat ugye: „A lányok mindig szorgalmasabbak, tudjuk, a lányok eleve szorgalmasabbak” stb… Persze hogy szorgalmasabbak vagyunk; akaratlanul, tudat alatt is így akarjuk behozni a lemaradást!

Mert nagyszerű érzés tanulni, sőt azt gondolom, az egyik legjobb dolog teljesen új, soha nem hallott, számunkra érdekes információkhoz jutni! Azt tanulni, ami érdekel! Biztos, hogy erről a luxusról soha nem fogok lemondani! És ami a gyönyörű az egészben: új ismeretek révén az agy képes új sejtekhez jutni! A méltán híressé vált Atkinson–Hilgard-féle („nagy”) Pszichológia könyv agyról és idegrendszerről szóló fejezetében van egy érdekes tudományos írás: „Tényleg növeszthetünk új agyat?” címmel, mely a következőkről számol be: „…az új kutatások szerint az agy dinamikus szerkezet, amely nemcsak gyermekeknél, a fejlődés során mutat elképesztő rugalmasságot, hanem felnőtteknél, új tapasztalatok eredményeképpen is.

A legizgalmasabbnak azok a felfedezések tűnnek, amelyek szerint nemcsak a szinapszisok változnak a tanulás függvényében (keletkeznek vagy halnak el), hanem még a felnőtt agy is képes új ismeretek hatására új sejtekhez jutni. A tanulás segítheti új neuronok megjelenését az agyban. De különös módon nemcsak a bonyolult tanulási helyzetek eredményeznek új hippokampális neuronokat, hanem a mozgás is neuronszaporodást idéz elő.” (Osiris Kiadó, 2005)

Wao!… Ez gyönyörű! Esküszöm, mindig is tudtam, éreztem ezt! Amikor a bennem élő elképesztő szorgalmú és kötelességtudatú „Klárának” köszönhetően 10-12 órákat tanulok-olvasok egyvégtében, szabályosan érzem, hogy új agysejteket képzek magamnak! Mért is gondolnánk, hogy csak izmot vagy zsírt vagyunk képesek gyártani?… Tehát ha összeadjuk mindezt azzal a ténnyel, hogy jelenleg több nő tanul (úgy a fiatalok, mint a középkorúak között), hogy a lányok szorgalmasabbak, akkor igazán biztató út áll előttünk! Hogy a neuronszaporodás, gondolkodás, tanulás, kibővült szerepek hogyan hatnak az agy szerkezeti felépítésére, ez a jövő kérdése.

Az biztos, hogy jelenleg a logikai, műszaki dolgokban alapvetően sokkal jobbak a férfiak. De az is, hogy a világban való egyensúly létrejöttéhez jelenleg nem a műszaki és technikai dolgok továbbfejlesztése fog hozzásegíteni. Mindenesetre köszönet nekik az összes eddigi tudományos-technikai és műszaki dologért… És a neuronszaporodás felfedezéséért is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top