Életmód

A nassoláson buknak el az újévi fogadalmak

A fogyás és az egészséges táplálkozás minden évben az újévi fogadalomlista élén szerepel. Egy vadonatúj brit kutatás most kiderítette, miért bukunk bele a nagy elhatározásokba már az első hetekben: a bűnös nem más, mint a nassolás.

A 2000 nő bevonásával, egy péksüteményeket és édességeket gyártó cég felkérésére elvégzett friss szigetországi kutatás megdöbbentő eredményre jutott: egy átlagosan édesszájú nő egy évben nem kevesebb, mint 1092 darab zsíros vagy cukros rágcsálnivalót fogyaszt el. Ez mintegy 129 csomag teasüteményt, 127 szelet csokoládét, 77 szelet cukrászsüteményt és 133 szem kekszet jelent.

A jó szándék megvan…

Minden hetedik válaszadó bevallotta, hogy naponta ötször, vagy annál is többször nyúl az édes vagy sós rágcsálnivalók után. Naponta két vagy három egészségtelen finomságot a nők 54 százaléka engedélyez magának.
A rágcsálnivalók iránti rajongás ellenére a megkérdezettek több mint fele elismerte: szeretne leszokni a nassolásról. Sajnos ritkán koronázza siker az elhatározást. A fogadalmak a legtöbbször a következő helyeken és időpontokban buknak el:

  • A reggeli és az ebéd közötti éhségroham idején.
  • Otthon, a tévé előtt.
  • Az irodában, főként a délutáni édességroham miatt.

A nassoláson buknak el az újévi fogadalmak


3 tipp nassolás ellen

Hogy ez ne következhessen be, és az a sziklaszilárd akaratú és vékony nő lehess, aki mindig is lenni szerettél volna, fogadd meg tanácsainkat.

  • A főétkezéseknél töltsd fel magad zsírszegény fehérjével (például szárnyashússal, joghurttal és egyéb sovány tejtermékekkel), rosttal, azaz minél több zöldséggel, valamint egészséges zsírsavakkal (pl. olívaolajjal, diófélékkel). Ez szinten tartja majd a vércukrodat, így kevésbé fogod kívánni az egyszerű szénhidrátokat. Ráadásul ha ebből a három ételcsoportból eleget fogyasztasz, tovább érzed majd az étkezés utáni kellemes teltséget, így kevésbé leszel kitéve a hirtelen éhségrohamoknak.
  • Reggelizz, mint egy király: egyél zöldséges omlettet és egy narancsot, cukormentes müzlit vagy zabpelyhet tejjel, esetleg joghurttal. Így délig is kihúzhatod, és nem kerül sor a nap első, délelőtti éhségrohamára.
  • Ha édességre vágysz, szavazz a természetesre: válaszd a gyümölcsöt, az aszalt finomságokat, a dióféléket, vagy pár szelet édeskés zöldséget, például sárgarépát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top