Életmód

Hormon a testápolóban?

Dánia betiltja a feltételezhetően hormonális hatású propil- és butil-parabén felhasználását a három év alatti gyermekek számára készített testápolókban.

A lépésre Karen Ellemann környezetvédelmi miniszter szerint azért volt szükség, mert a kozmetikai cikkek gyártói a korábbi kérés ellenére sem igazolták, hogy biztonságosak ezek a vegyületek. A legkisebb gyermekek igen érzékenyek a hormonális hatású vegyületekre. Megóvásuk egyetlen módja, ha a számukra készített termékek nem tartalmaznak kockázatot jelentő összetevőket.

Hormon a testápolóban?A döntést a Dán Fogyasztóvédelmi Tanács is üdvözölte. Camilla Hersom, a szervezet elnöke kiemelte, hogy Dánia továbbra is élen jár a hormonális hatású anyagok lakossági termékekben való felhasználásának korlátozásában, és ezzel kedvező irányba tereli az Európai Unió szabályozását is. Az ország az EU-ban az elsők között tiltotta be a szintén hormonális hatású biszfenol-A felhasználását a gyermekeknek szánt termékekben, melyet kissé késve, de követett az unió egységes korlátozása.

Az uniós jogszabályok a kozmetikai termékek összetevőinek csak az ideiglenes korlátozását engedélyezik, de a dán kormányzat reméli, hogy az Európai Bizottság és a többi tagállam is támogatni fogja a vegyületek felhasználásának a teljes EU-ra történő kiterjesztését.

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó tudományos bizottsága decemberben hozta nyilvánosságra jelentését a parabének kockázatairól. Eszerint a hosszabb láncú vegyületek, mint például a propil- és butil-parabén hormonális hatásúak lehetnek, míg az etil- és metil-parabének – az engedélyezett koncentrációban – biztonságosak. A környezetvédelmi miniszter felkérte a Dán Környezetvédelmi Ügynökséget, hogy gyűjtse össze az állapotos nőkre kockázatot jelentő vegyületeket.

A most korlátozott vegyületeket a kozmetikai cikkek tartósítására használják. A fogyasztóvédők szerint azonban további legalább 15-féle olyan anyagot használnak a kozmetikumok gyártásához, melyek hormonális hatásúak lehetnek. A lakosság egészségének megóvása érdekében ezek korlátozása szintén szükséges. Egy dániai felmérés szerint a fogyasztók többsége nem szeretné, ha neki kellene döntenie az egyes termékek kockázatáról, és elvárja a döntéshozóktól, hogy ne engedélyezzék a problémás vegyületek felhasználását.

Forrás: Vegyi Anyag Hírlevél

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top