Életmód

6 tuti tipp a frissítő téli pihenéshez!

Alig várod már, hogy a téli szabadságolások alatt átadhasd magad a jól megérdemelt pihenésnek, és a hosszúra nyúlt reggeleken vagy a maratoni sötét délutánokon csak az édes semmittevésé legyen a főszerep? Ne feledd: a passzivitás is lehet fárasztó. Eláruljuk mit tehetsz azért, hogy a pihenésed igazán frissítő legyen!

Ne sokat, hanem eleget aludj!

Amikor kora reggel csörög a vekker a dolgos hétköznapokon, neked is az az első gondolatod, hogy majd hétvégén vagy a szabid alatt kialszod magad és délig ki sem kelsz az ágyból?! Felejtsd el! Sajnos a fáradtságot nem lehet egy szuszra kialudni. Egy felnőtt napi alvásigénye 7-8 óra, ezért bármilyen furcsa, ha ennél több időt szánsz alvásra, csak kialvatlanabb leszel! Az rendben van, hogy a szabadságod alatt nem szeretnél korán kelni, de arra ügyelj, hogy miután felébredtél, pár percen belül az ágyból is kászálódj ki! Mert minél tovább gyűjtöd ehhez a lelkierőt, annál fáradékonyabb leszel napközben.

Lustálkodj okosan!

Délelőtt bekucorodsz a tévé elé és nemsokára azon veszed észre magad, hogy már sötétedik és a nap nagy része el is telt? Az ilyen típusú kihágások a lustálkodás frontján – bár nem hatnak építőleg sem a testedre, sem a lelkedre – néha talán mégis megengedhetőek. Hogy ne érezd fáradtnak és elgyötörtnek magad az egész napos semmittevés alatt, reklámszünetekben vagy kevésbé érdekes jelenetek közben nyújtózkodj, vagy próbáld ki a következő gyakorlatot: Hosszában tekerj össze egy törülközőt, fogd meg a két végét és tedd a tarkódra! Hajtsd hátra a nyakadat, emeld fel a karodat, és maradj így néhány másodpercig, majd lazíts, és érezd, hogy oldódik benned a feszültség. Ezt ismételd meg néhányszor!

Fürödj a fényben!

Ha reggeltől estig ki sem dugod az orrod a lakásból, akkor megfosztod magad attól a kevéske természetes fénytől is, ami télidőben megadatik. Próbálj meg mindennap legalább negyedórát a szabadban tölteni, mert nemcsak az arcpirosító hideg élénkít fel, hanem a nap szűrt fénye a felhőkön keresztül is feltölt energiával. Ha pedig verőfényes téli napsütéshez van szerencséd, fordítsd az arcodat (akár az ablakon keresztül is) a nap felé, hunyd le a szemedet és 2-3 percig fürdőzz a napsugarakban – néhány perc alatt teljesen újjászülethetsz.

6 tuti tipp a frissítő téli pihenéshez!

Egyél serkentő ételeket!

Otthon te is hajlamosabb vagy a főétkezéseidet „ráérősen” bonyolítani és többet enni a kelleténél, arról nem is beszélve, hogy az étkezések között is többet nassolsz, mint egyébként? Ez a rendszertelen evés a kilóidnak és a gyomrodnak sem tesz jót, mert a tested szüntelenül az emésztéssel van elfoglalva, így nem csoda, ha fáradtnak és erőtlennek érzed magad. Ezt könnyen megelőzheted, ha agyserkentő fogásokból állítod össze a menüdet: a rizs, a tojás, a tengeri halak, a színes zöldségek, az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak nemcsak az éberségedről gondoskodnak, de az egészségedet is óvják.

Frissülj vízzel!

Ha úgy érzed napközben, hogy rögtön elalszol, kávé helyett inkább az arcpermet után nyúlj! Vízpermetező flakonba tegyél hideg vizet, és azzal fürdesd át az arcodat. Ez a szertartás nemcsak felfrissülésre jó, de a fakó bőrt is megszépíti és kiváló ellenszer fáradtság, valamint fejfájás ellen is. Ha grépfrút-aromaolajat csepegtetsz a vízhez, hamarabb felélénkülhetsz.

Mozogj!

Kerekedj felül a kényelmeden és vedd rá magad a mozgásra! A sport előnyeit nem lehet eleget hangsúlyozni; nemcsak szebb, de boldogabb és elégedettebb is leszel tőle. Próbálj ki téli sportokat, ha az időjárás engedi: menj el korizni, szánkózz, de egy hógolyócsata is felpezsdítheti a véredet. Ha hó hiányában a téli sportok örömeit nem élvezheted, azzal is sokat tehetsz a jó közérzetedért, ha változtatsz a berögzült szokásaidon. Például liftezés helyett lépcsőzz, néhány megállónyi buszozás helyett sétálj, vagy járj kerékpárral bevásárolni. De táncolhatsz is otthon (akár olyankor is, ha senki sem lát), a lényeg az, hogy mozogj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top