Életmód

Napi Csernus: Szorongás vagy feszültség?

Rád fér egy kis önbizalomtuning? Olvasd el mindennap Csernus Imre elmélkedéseit, és meríts belőlük!

Napi Csernus: Szorongás vagy feszültség?A szorongás és a feszültség között egyébként nagy különbség van. Az emberek nagyon sokszor használják a „szorongás” szót, ám ilyenkor valójában „feszültségre” gondolnak. A szorongás olyan félelemmel teli állapot, amelynek nincs oka, a feszültségnek viszont mindig van valami a hátterében. Amikor valaki azt mondja nekem, hogy szorong, mindig megkérdezem, hogy mi az oka. Ilyenkor aztán elmondják, hogy pontosan tudják, mi a kiváltó ok. Kristálytisztán definiálják, hogy miért érzik magukat így. Ezzel azonban már cáfolták is, hogy szoronganak. Nem szoronganak, hanem feszültek. Azért fontos ez a differenciálás, mert a szorongás a depresszió klinikai tünete. Az a fajta depresszív állapot, amit egy meghatározott ok vált ki, csak látszólag depresszió, valójában egy olyan rossz közérzettel, hangulattal járó állapot, ami a kiváltó ok megszűnésével rendeződik. Ezért aztán a konkrét okok által kiváltott depresszív állapotokat a különböző antidepresszánsok meg nyugtatók soha nem fogják tudni megoldani, csak tünetileg enyhítik ezeket az érzéseket. A problémát csak az ok megszüntetése oldhatja meg.

Napi Csernus: Kitől tanuljuk a  gyávaságot?Miért nem szeretünk jól élni? Szenvedéllyel, hittel, okosan, mosolyogva?
Miért nem szeretünk jókat enni? Lassan, jóízűen, odafigyeléssel, megadva a módját?
Miért nem szeretünk jókat beszélgetni? Felszabadultan, őszintén, jóról és rosszról egyaránt?
Ezekre a kérdésekre is választ ad dr. Csernus Imre és Pampuryk Péter könyve, melyet akár már most megrendelhetsz, ha ellátogatsz a Polc.hu könyváruház oldalára.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top