Életmód

Moziba megyek gyógyulni!

Pereg a film – utazik a lélek. A moziterápia segít, hogy jobban megismerd önmagad, és könnyedén megoldd a mindennapok problémáit. Persze nem mindegy, milyen filmet nézel.

Talán nem is vetted észre, de akárhányszor csak moziba mész, más emberként jössz ki. Egy film mindig közvetít valamit számodra: elfeledettnek hitt érzelmeket, régi emlékeket, válsághelyzetben megoldásokat. A moziterápia igazán kellemes módja a lélek feltárásának. A technikát Gary Salomon amerikai pszichológus dolgozta ki. Míg kényelmesen üldögélsz a fotelben, a szereplőkkel azonosulsz és beleéled magad kalandjaikba. Így akár saját valóságodhoz közeli, akár fantasztikus, de mindig biztonságosan távoli események részese lehetsz. A lélek utazása során újraélheted a benned dúló viharokat, és választ kaphatsz kérdéseidre.

Moziba megyek gyógyulni!

Nem véletlen, hogy a pszichoterapeuták az érzelmi blokkok oldására bizonyos filmeket ajánlanak. De mitől lesz egy film terápiára alkalmas? A rendezés a kulcsszó, hiszen a filmet jól meg kell írni, jó színészeket találni, különben nem közvetít semmit, még akkor sem, ha a világ összes sztárját felvonultatják benne. Természetesen az is fontos, hogy kivel mész moziba. Jó választás, ha olyannal, aki jól ismer, mivel előtte nem érzed kellemetlennek, ha kimutatod érzelmeidet, és a film végén izgalmas összevetni véleményeiteket. Arról persze neked kell döntened, hogy a moziba a pároddal vagy a barátaiddal ülj be. Ez mindig attól függ, hogy érzed magad és milyen a film: a művészfilmek tipikusan olyanok, amelyeket akár egyedül is élvezhetsz. Összegyűjtöttük az idei évad moziterápiára alkalmas filmjeit, figyelembe véve, hogy milyen problémára ajánljuk őket.

Veszekedtél, és még mindig nem nyugodtál meg
Összekaptatok a pároddal, és táncolnak az idegeid, vagy valamelyik kollégáddal vesztél össze, és még nem vagy túl az idegeskedésen.

Ha ki akarsz kapcsolódni
Avatar (James Cameron filmje, Sam Worthington, Zoe Saldana és Sigourney Weaver főszerepelésével)
A 3D történet főhőse kerekes székhez kötött tengerészgyalogos, aki avatarján, egy futurisztikus gépezet segítségével létrehozott másik énjén keresztül újra felfedezi önmagát, a szerelmet és a béke iránti vágyat a Pandora bolygón.

Moziba megyek gyógyulni!

Miért tesz jót? Fantasztikus világba visz el, a 3D technikának köszönhetően szinte részt vehetsz az eseményekben, amelyek során a harag és az erőszak harmóniát hozó pozitív energiákká alakul át.
Nézd meg… az egész családdal.

Ha tovább szeretnéd gondolni a dolgokat
Párterápia (Shawn Levy filmje, Steve Carell és Tina Fey főszereplésével)
Kapcsolati válságban lévő pár egymással egyetértésben másnak adja ki magát, és egy rémes éjszaka után rájönnek, mégis együtt akarnak maradni.
Miért tesz jót? Szórakoztató, de ugyanakkor elgondolkodtat azokon a tévedéseken, hibákon és szokásokon, amelyek annyi férfit és nőt ingerelnek dühödt vitákra, jóllehet szeretik egymást. Hogy ne tévedjünk még egyszer.
Nézd meg… a partnereddel.

Nem tudsz dönteni

Útelágazáshoz értél. Melyik lehet a helyes út? Mindegyiket végiggondoltad, mégsem tudsz dönteni.

Ha ki akarsz kapcsolódni
Eredet  (Christopher Nolan filmje, Leonardo DiCaprio, Ellen Page és Marion Cotillard főszereplésével)
A profi tolvaj mindent el tud lopni. Dom Cobb a legjobbak között is az első: ő mások álmait szerzi meg. Most azonban nem lopnia kell, hanem profi bandája segítségével visszatérnie az eredethez, és egy gondolatot elültetni valakinek a fejében. Ez lesz a tökéletes bűntény. De a legjobb tervet is keresztülhúzhatja, ha a kiszemelt áldozat maga is profi.

Moziba megyek gyógyulni!

Miért tesz jót? Garantáltan kiszakít a valóságból és a problémáid közül. Mivel még napokig csak ezen jár az eszed, és az álmaidban kutakodsz, mire visszatérsz a földre, biztosan képes leszel döntést hozni.
Nézd meg… a barátaiddal, férfiakkal és nőkkel.

Ha megoldásokat keresel
Egy lányról (Lone Scherfig filmje, Carey Mulligan és Peter Sarsgaard főszereplésével)
Jenny még nincs tizenhét éves, Oxfordban készül folytatni tanulmányait, közben a felnőtt életről álmodozik. Egy nap megismerkedik a harmincas Daviddel, és a találkozásból hamarosan románc lesz. A lány otthagyja az iskolát, és az új életre készül, amikor egy nap többtonnás sziklatömbként rászakad az igazság. Szembe kell néznie a kérdéssel: mit akar kezdeni az életével?
Miért tesz jót? A feszültség, a szoros ritmus és az elgondolkodtató helyzetek a felszínre hozzák túlélési ösztönödet. A főszereplő helyébe képzelve magad saját fontos dolgaid kerülnek előtérbe, és bátrabb leszel döntéseidben.
Nézd meg… a barátnőddel.

Elhagytak

Barátod szakított, de te még mindig szereted. Szörnyen sajnálod magad, és képtelen vagy
jobb kedvre derülni.

Ha ki akarsz kapcsolódni
Robin Hood (Ridley Scott filmje, Russel Crowe és Cate Blanchett főszereplésével)
A történet Anglia legnagylelkűbb és legügyesebb íjászának legendás kalandjait meséli el, csaták, párbajok és menekülések közepette, a sherwoodi erdőben. És még a szerelem is közbeszól.

Moziba megyek gyógyulni!

Miért tesz jót? Russel Crowe erotikus vonzereje csodás gyógyír minden összetört szív számára. Időutazásra ragad magával lován, és ez elfeledtet veled minden gondot. Ha pedig Lady Mariann (a moziban eddig soha nem látott harcos amazon) bőrébe bújsz, sokkal erősebbnek érzed magad.
Nézd meg… a barátnőiddel.

Ha megoldásokat keresel
Levelek Júliának (Gary Winick filmje Amanda Eyfried és Vanessa Redgrave főszereplésével)
Sophie vőlegényével érkezik a festői Veronába, hogy karrierjüket félretéve végre átadják magukat egy romantikus kirándulásnak. A sors a lányt a reménytelen szerelem udvarába sodorja, ahol hajdan Rómeó és Júlia vallottak örök szerelmet egymásnak. Véletlenül egy lány ötven éve írt levelére bukkan, aki ifjúkori olasz udvarlója után kutat. Sophie gondol egyet, és válaszol a levélre…
Miért tesz jót? Romantikus film, segít, hogy megszabadulj negatív érzelmeidtől, hogy utána megkönnyebbülj. És tovább tudj lapozni… Különösen akkor tesz jót, ha olyan vagy, aki szeret mindent magában tartani. Ne feledd, hogy ha a rossz dolgokat és a csalódásokat úgy raktározod magadban, hogy soha nem öntöd ki a szíved, az árt az egészségednek is.
Nézd meg… szívbéli barátoddal: ő tudni fogja, hogyan vigasztaljon meg.

Hibát követtél el

Mindenkivel előfordul, hogy melléfog: némi figyelmetlenség, apró hiba, amely aztán óriásivá növi ki magát. Ezért nem tudsz szabadulni a folyamatos önvádtól.

Ha ki akarsz kapcsolódni

Emlékezz rám! (Allen Coulter filmje, Pierce Brosnan, Emilie de Ravin és Robert Pattinson főszereplésével)
A 21 éves Tyler értelmetlenül sodródik, amíg a véletlen össze nem hozza az évfolyamtárs Allyvel. Mindketten elvesztették, akit a legjobban szerettek, de a lány életszeretete (desszerttel kezdi a vacsorát, mert ki tudja, mi jöhet közbe az utolsó fogásig) Tylert is megváltoztatja. Amíg a sors megint össze nem kuszálja a szálakat.

Moziba megyek gyógyulni!

Miért tesz jót? Ha annak idején olvastad a Zabhegyezőt, most újra átélheted, milyen felszabadító érzés, ha rendeződnek a borzalmasan elrontott családi viszonyaink. Lehet, hogy az apa nem az a szívtelen szörnyeteg, akinek látszik, csak másképp küzd meg a veszteséggel. A szerelem pedig erőt ad, hogy tisztázd a viszonyodat a világgal. Közben ráadásul óriási nagyokat nevethetsz. És sírhatsz is.
Nézd meg… a barátaiddal.

Ha megoldásokat keresel
Kaméleon (Goda Krisztina filmje Nagy Ervin, Hámori Gabriella és Trill Zsolt főszereplésével)
Farkas Gábor foglalkozását tekintve szélhámos. Egy nap elege lesz a piti ügyekből, igazi kihívásra vágyik. Ekkor találkozik Hannával, a gazdag és szép balerinával. Gábornak minden trükköt be kell vetnie, hogy a lány komolyan vegye, szerez magának luxuslakást, sportautót, orvosi diplomát, sőt egy egész kórházat is, ha kell. De a hazugságok bonyolult hálójába ő maga is belegabalyodik, és végül már azt sem tudja biztosan, valóban csak a pénzszerzés-e a célja.
Miért tesz jót? Különösen kényes témát érint: a hazugságot. Vajon mit jelent egy füllentés, amely meglepő gyorsasággal a hazugságok hálójává gabalyodik, és képtelenség kimászni belőle? A film rámutat, hogy akár önmagunk elől is elrejtőzhetünk, megtagadhatjuk a múltat. Keményen hangsúlyozza, mi lehet a hibák következménye.
Nézd meg… akivel akarod, akár egyedül is.

Vakon hittél benne, mert azt gondoltad, a barátnőd. És mégis hátba támadott…

Nemcsak rá haragszol, hanem saját magadra is, mert nem jöttél rá időben, hogy nem igazi barátnő. És most senkiben nem bízol.

Ha ki akarsz kapcsolódni

Szex és New York 2 (Michael Patrick King filmje, Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon és Chris Noth főszereplésével)
Carrie, Samantha, Miranda és Charlotte újabb kalandjai marokkói egzotikus vásárlás, ellenállhatatlan férjhezmenési vágy és a 80-as évek New Yorkjának hangulata közepette. Élénk párbeszédek, önirónia, retró ruhák és Jimmy Choo cipői hirdetik a barátságot… női módra.

Moziba megyek gyógyulni!

Miért tesz jót? Megmutatja, hogy a barátság olyan érték, amelyről nem mondhatsz le. A csalódást okozó barátnő helyett mindig akadnak mások, valódiak, akik készek megosztani veled az élet szép és kellemetlen pillanatait és feléd nyújtani a kezüket, amikor bajban vagy. Carrie és barátnői eszedbe juttatják, hogy a shoppingolás, a kölcsönös jó tanácsok és a pletyka a boldogság terápiáját jelentik.
Nézd meg… legkedvesebb barátnőiddel, akikkel igazán jól érzed magad.

Ha megoldásokat keresel
A csajok háborúja (Gary Winick filmje, Anne Hathaway és Kate Hudson főszereplésével)
Két elválaszthatatlan barátnő házasságuk napjáról ábrándozik, de esküdt ellenségekké válnak, amikor mindkettőjük esküvője ugyanarra a napra esik. Ebből az utolsó vérig tartó háborúskodás robban ki, a legelképesztőbb viccek közepette.
Miért tesz jót? Felszabadítóan hat. A főszereplők kíméletlen küzdelmének látványa kioltja benned az elszenvedett igazságtalanság miatti bosszúvágyat. A happy end azonban újra felébreszti a barátságba vetett hitet. És el is gondolkodtat: mielőtt a barátnődet végleg törölnéd az életedből, adj neki még egy esélyt!
Nézd meg… a barátnőiddel.

Váratlan esemény borítja fel terveidet

Fantasztikus nyaralás és munkatervek: azt hitted, mindent elterveztél a legkisebb részletekbe menően, de egy váratlan esemény húzza keresztül számításaidat. Ezért aztán roppant dühös vagy.

Ha ki akarsz kapcsolódni
Perzsia hercege (Mike Newell filmje, Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton és Ben Kingsley főszereplésével)
Az ismert számítógépes játék ötletéből szoros ritmusú, speciális effektusokkal teli Disney-akciófilm készült. A főhősök, Dastan perzsa herceg és az elbűvölő Tamina hercegnő küzdelme az időt ellenőrizni akaró gonosz erővel.

Moziba megyek gyógyulni!

Miért tesz jót? Izgalmas kalandjaival, amelyek során el kell fogadni a váratlan helyzeteket, és gyorsan kell reagálni, bátorságra sarkall. Tekintsd egyfajta virtuális edzésnek.
Nézd meg… gyerekeddel, unokaöcséddel vagy barátaiddal.

Ha megoldásokat keresel
Egek ura (Jason Reitman filmje George Clooney és Vera Farmiga főszereplésével)
Ryan Bingham abból él, hogy embereket rúg ki. Élete nagy részét szállodákban és repülőkön tölti. Hamarosan eléri a tízmillió mérföldet, ám megismerkedik egy szintén törzsutas nővel, és kiszámíthatóan biztonságos élete egy csapásra megváltozik.
Miért tesz jót? Üzenete szívedhez szól: a váratlan események hozzátartoznak az élethez, ezért felesleges szembeszegülni. Jobb, ha inkább lehetőségként fogod fel ezeket a fordulatokat. Nem szabad mereven ragaszkodnod a terveidhez, mert a céljaidat új utakon haladva is elérheted.
Nézd meg… akivel akarod.

Nem tudtál nemet mondani

Főnököd már a sokadik túlórát követeli tőled, a barátnőd folyton szívességet kér – és nem tudsz nemet mondani. Nem szeretnél másoknak csalódást okozni, gyűlölöd a konfliktusokat. A végén aztán kimerültnek érzed magad, és úgy gondolod, kihasználnak.

Ha ki akarsz kapcsolódni 
Egyszerűen bonyolult (Nancy Meyers filmje, Meryl Streep és Alec Baldwin főszereplésével)
Két volt házastárs között tíz évvel a válás után újra fellángolnak az érzelmek, és ebből szórakoztató szerelmi háromszög alakul ki (a férfi újranősült). De a nő bonyolítja igazából a dolgokat: túlzottan udvarias természete miatt nem képes megszabadulni egy másik „pályázótól”.

Moziba megyek gyógyulni!

Miért tesz jót? Ha nevetni tudsz magadon, kevésbé érzed magad áldozatnak. Ráadásul feltöltődsz az önbecsülés növeléséhez és az önzés csökkentéséhez szükséges pozitív energiákkal.
Nézd meg… lehetőleg negyven feletti barátnőddel.

Ha megoldásokat keresel
Alice Csodaországban (Tim Burton filmje, Johnny Depp főszereplésével)
Lewis Carroll könyve alapján, 3D speciális effektusokkal. Alice-t akarata ellenére férjhez akarják adni, de Csodaországban tett fantasztikus utazása végén már képes a vágyait követni.
Miért tesz jót? Az álmok nyelvezetével lelked legmélyebben elrejtett húrjait pendíti meg, arra ösztönöz, hogy rendet tegyél érzelmeid között. Tedd csak fel magadnak a kérdést: miért akarsz mindenkinek mindenáron megfelelni? Ha megérted, mi az, ami nem megy, könnyebb lesz nemet mondanod, akárcsak Alice-nek.
Nézd meg… barátaiddal, de legyenek legalább nyolcévesek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top