Életmód

6 tipp, hogy diéta nélkül is fogyj

A sikeres fogyás titka nem a szigorú fogyókúra. Sokkal jobban jársz, ha nem fosztod meg magad attól, amit szeretsz, viszont betartod az alapszabályokat.
  1. Csak fokozatosan! Ha nem akarod a fogyókúra végeztével azonnal visszaszedni a leadott kilókat, akkor türelmesnek kell lenned. Az egészséges ütem heti fél-egy kiló fogyás. Ha ehhez ragaszkodsz, nem viseli meg a szervezetedet a fogyókúra, ha pedig egy kevés mozgással is kiegészíted a diétát, még a narancsbőröd is kisimul.
  2. 6 tipp, hogy diéta nélkül is fogyjVigyázz az adagokkal! Tanuld meg, mekkora egy egészséges adag étel – a kezed mint mértékegység mindig kéznél van. Húsból épp elég egy akkora szelet, mint a tenyered. Tésztából annyi kell, amennyi egy ökölnyi csészébe belefér. Sajtból egy-másfélszer annyit ehetsz egyszerre, amekkora a nagyujjad. Az ujjbegyed kb. egy kávéskanálnyi mennyiségnek felel meg, ennyit használj egyszerre a növényi olajokból.
  3. Rágcsálj, ne falj! Tervezz be minden napra három főétkezést és két kis étkezést, és ne teljen el közöttük 4 óránál több idő. Egy amerikai kutatás szerint azok, akik ezt a napi ritmust követik, általában vékonyabbak, mint azok, akik ugyanennyi kalóriát három főétkezésre osztanak el. Ha ugyanis egyenletesen tartod a vércukorszintedet, nem leszel hirtelen nagyon éhes, és nem eszel többet a kelleténél.
  4. Spórolj minden étkezésnél 100 kalóriát! Ez könnyebb, mint hiszed, és a sok kicsi tényleg sokra megy. Étkezésenként 100 kalóriával számolva napi 500 kalóriát spórolhatsz meg, ha pedig mozogsz is egy kicsit, további 3-400-at égethetsz el. Így szinte észrevétlenül fogsz lefogyni. Ne tegyél például kenyérkockákat a salátádra, vagy a kenyeredre csak nagyon vékonyan kend a vajat – mindegyik trükk körülbelül 100 kalóriát ér.
  5. Válassz telítő ételeket! Vagyis olyanokat, amelyekben sok a rost és a víz. Remek lehet például a zöldségleves vagy a nyers zöldségekből készült saláta, zsírdús öntet nélkül. Egy kutatás szerint azok, akik minden nap esznek levest, 50 százalékkal többet fogynak, mint azok, akik ezt az ételt lehagyják az étlapjukról – egyszerűen azért, mert a leves eltelíti őket, és nem kívánnak sokat a kalóriadúsabb főételből.
  6. Felejtsd el az ipari szemetet! A csomagolt sütik, chipsek, ropik elképesztően kalóriadúsak, tápanyag viszont alig van bennük. Ezeket töröld elsőként a bevásárlólistáról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top