Életmód

Új betegség: a stresszorexia

A táplálkozási betegségek korát éljük. Ezért pedig elsősorban nem is a gyorséttermek vagy a félkész ételek okolhatók, hanem maga a probléma, amely életre hívta őket: az időhiány.

A hétköznapi hajtásban sokaknál először csak a reggeli marad ki, később az ebéd is. Ha nem is tudatosan, de egyre többen koplalnak. Ahogy ők mondják: nincs idejük enni. Az arra hajlamosak pedig fogyni kezdenek…

Új betegség: a stresszorexiaFogyaszt a stressz? Hol itt a baj? – mondhatják az örökös fogyókúrázók. Az ő szervezetük a raktározásra rendezkedett be, gyomruk legfeljebb a fürdőruhaszezon közeledtének gondolatára szorul össze. Ám alkati kérdés, ki hogyan reagál a szellemi-idegi igénybevételre. Kevesebb szó esik a szerencsésebbnek tartott szikár, vékony nőkről. Ők, ha bekerülnek a mókuskerékbe, kifejezetten hajlamosak belefeledkezni a feladatok özönébe, reggeltől estig teszik a dolgukat, nem látnak, nem hallanak – nem esznek. És fogynak.  
A jelenséget a magas iskolázottságú, gyakran vezető beosztású, jellemzően családos, kisgyermekes anyáknál figyelték meg először. A stresszorexia kifejezést ezzel kapcsolatban a bulvársajtóban használják előszeretettel, utalva az anorexiára. Ám míg utóbbi mögött a szándékolt fogyást célzó éhezés és testképzavar áll, addig a stresszorexia nem betegség, „csupán” egy megfigyelt tünetegyüttes, amely a stresszes, maximalista nőkre jellemző. Nekik eszük ágában nincs lefogyni (igen, ilyen is van!) – ők „csak” nem érnek rá enni. „Tudományos szempontból a stresszorexia nem tekinthető ugyan betegségnek, de egyre gyakoribb jelenség, így mindenképpen komolyan kell venni – szögezi le Dudás Katalin gasztropszichológus. – Nemcsak arról van szó, hogy a stressz egy bizonyos nőtípusnál fogyáshoz is vezethet, hanem az is lényeges, hogy itt az elemi létszükségleteket féltudatosan háttérbe szorítják az életszerepeiket összeegyeztetni igyekvő nők.” Így a dolgozó nők egy arra hajlamos rétege valósággal kifacsarja magát.

ZSÁKUTCA

Figyelmeztető jelek
  • táplálkozási szokások megváltozása
  • hajhullás, köröm töredezése
  • legyengült immunrendszer, gyakori fertőzések
  • ingerlékenység, konfliktuskezelési gondok
  • gyenge fizikum miatti rosszullét

Minthogy az emésztéssel nemigen kell a szervezetnek bíbelődnie, kezdetben paradox módon még energikusabbnak is érezheti magát az „önéheztető”. Magasabb az adrenalinszintje, túlfűtött. Ráadásul aki rendszeresen megfosztja magát az ebédelés perceinek luxusától, hamarabb is végez a munkahelyén, pontosan odaér a gyerekért, még akár egy bevásárlásra is futja – a nap végén pedig elégedetten pipálhatja ki az aznapi teendőit.

Később azonban fokozatosan az erőnlét, a vitalitás rovására mehet az éhezés. Ritka, aki menetközben nemcsak rájön, mit művel magával, hanem ki is tud tolatni a zsákutcából. A fogyás egy ponton túl ijesztő lehet – hiszen az anorexiásokkal ellentétben a stresszorexia elszenvedője nagyon is érzékeli a változást –, sokan ilyenkor rosszindulatú daganatra vagy pajzsmirigy-túlműködésre gondolnak. Rosszabb esetben szervi vagy idegi összeomlásáig tart a menetelés. E ponton kerülnek a képbe a háziorvosok.
Legelőször ők hallják meg a tünetek felsorolását, ekkor derül ki, pontosan milyen mértékű is a súlycsökkenés, illetve milyen más, kísérő tünetek alakultak ki a hajhullástól kezdve a vérszegénységen át akár a nőgyógyászati problémákig. „Néhány alapvizsgálat után kiderülhet, hogy a fogyás hátterében a túlpörgött anyagcsere és akár az étvágycsökkentő hatású hormonok fokozottabb termelése állhat. Egy rutin fizikális vizsgálatból például hiánybetegségekre utaló jelek vagy egy rutin laborvizsgálatból a vérszegénység derülhetnek ki” – mondja dr. Csuth Ágnes családorvos. Ha valóban nincs szervi oka a fogyásnak, akkor szerencsés, ha a továbbiakban táplálkozástudományi szakértő vagy gasztroenterológus segíti vissza a pácienst a táplálkozás világába tanácsokkal, étrendek összeállításával. „Ronthat a helyzeten, ha nem ismerik fel időben a fogyás valódi okát, a beteg pedig elveszhet a beutalók és ultrahangleletek tengerében” – mutat rá a doktornő, hozzátéve: célszerű az illető pszichés hátterét is felderíteni. A gyógyulás feltétele kielemezni, hogy milyen stresszkezelési módot alakított ki az illető gyermek- és serdülőkorában, illetve mekkora a nyomás rajta a családban, a munkahelyen.

A TÖKÉLETESSÉG FELÉ?

Segíts magadon!
  • Figyeljünk az étkezések ritmusára, az ételek minőségére és mennyiségére!
  • Időigényes, de célszerű egy meghatározott ideig (mondjuk, egy hétig) táplálkozási naplót vezetni. Magunk is rácsodálkozhatunk, ha visszaolvassuk, hánykor mit is fogyasztottunk (a folyadékbevitelt is érdemes dokumentálni!).
  • Az interneten található táblázatok segítségével ellenőrizhetjük a napi bevitt kalóriamennyiséget, a zsír-, szénhidrát- és fehérjebevitel mértékét.
  • Apró lépésenként változtathatunk is, például előírhatjuk magunknak a napi egy almát tízóraira, ám kezdetben – amíg szokásunkká nem válik – célszerű ennek betartását is vezetnünk a naplóban.
  • Gasztroenterológus segítségét is kérhetjük egy mintaétrend összeállításához.
  • A reggeli kávé eltömít, akár délutánig is ellehetünk evés nélkül. Helyette igyunk teát, és mindenképpen együnk gyümölcsöt, ami beindítja az emésztést.
  • Sétáljunk – fokozatosan, óvatosan kell fejleszteni az állóképességet.

A pénzügyi elemzőként dolgozó, rátermett, nyelveket beszélő 38 éves Ritának elvárásokból bőven kijutott. Második házasságába – öt évvel ezelőtt – kislányával, férje pedig egy serdülő nagyfiúval érkezett. Főnöke hiányos angoltudása miatt Ritára hárult, hogy napi telefonkonferenciákat és prezentációk tucatjait bonyolítsa. Mire a nap végén hullafáradtan hazaért, még egy kihívás várta: dacos, zárkózott „mostohafia” lelkének nyitogatása. Két évig bírta. „Amikor pszichiáterhez kerültem, már csak 41 kiló voltam, és egy éve már csak bébiételt bírtam megenni. Egyszerűen képtelen voltam bármilyen szilárd ételt lenyelni. A családomnak rendesen főztem, de a saját részemet le kellett turmixolnom” – idézi fel a tüneteket. A nyelési nehézségek kezdete a szakemberek által „kulcsélménynek” nevezett eseményhez kötődik. Ritának egy alma akadt meg a torkán, először csak azt, később egyre többféle szilárd ételt volt képtelen lenyelni. A pépes ételek fogyasztása miatt aztán elromlottak a fogai, a fogorvos irányította pszichiáterhez, aki csak azután vállalta a kezelést, miután kizárták a szervi megbetegedést. „Egy évbe telt, mire meggyógyultam. Ehhez pszichoterápiára és gyógyszeres kezelésre egyaránt szükségem volt, utóbbira a szorongásos tünetek megszüntetése érdekében” – emlékszik vissza.
Rita elsődleges problémája a bizonyítási kényszer volt. Mint azt feltárták, a munkahelyén felkészültségét akarta elismertetni, „új” férjét és nagyfiát pedig arról akarta meggyőzni, hogy jobb anya, mint a fiú édesanyja, aki elhagyta gyermekét. Rita tüneteit nem lehetett nem észrevenni, mégis csak egy fájós fog miatt derült fény a problémájára. Sem magától nem jutott eszébe orvost keresni, sem a környezete nem figyelmeztette. Ez – legalábbis – elgondolkodtató…

Derítsd ki a stressz igazi okát!
Erre szakosodott tanácsadó cégek végeznek munkahelyi stressztesztet. A vizsgálat során felmérik a kiváltó okokat: ezek fakadhatnak a vezetési stílusból, elégtelen kommunikációból, de ergonómiai problémákból is (pl. régi monitor, kényelmetlen szék, vagy sokak ellensége, a légkondi). Rizikófaktorok: terrorizáló főnök, „terhelhetőség” elvárása, a „munka van, nem munkaidő” típusú vállalati kultúra. Emellett azt is mérik, hogy a dolgozók miképpen reagálnak a stresszre: fásultan, kiégve, láncdohányzásba vagy éppen koplalásba menekülve.

 
Bővebben a témáról:

  • Dr. Jim Kirkpatrick–Dr. Paul Caldwell: Evészavarok (Hajja&Fiai Könyvkiadó, 2004)
  • OPNI/Evészavar ambulancia, 1021 Bp., Nyéki u. 10-12.
  • www.eveszavar.com
  • www.informed.hu
  • www.webbeteg.hu
  • www.medimix.hu
  • http://stresszdoktor.hu

 


A cikkünk a Nők Lapja Psziché nyári számában jelent meg.


A magazin legfrissebb, őszi számának tartalmából:

  • Anyám és én. Elszakadt érzelmek – Szeretni mindenáron?
  • Nagy élvezet? Szex túlsúllyal
  • Párterápia – Mentsd meg a kapcsolatod!
  • Dr. Ranschburg: Hogyan mondjam meg, hogy örökbe fogadtam?

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top