Életmód

10 tipp a hatékony időbeosztáshoz

Folyton rohansz, mégsem jutsz a feladataid végére? Egy szabad délután csak álom? Megmutatjuk, hogyan végezz el többet kevesebb idő alatt.

  1. Neked kell megváltoznod! Egy nap mindenkinek 24 órából áll, egyesek mégis többet tudnak belezsúfolni, mint mások. Ebből viszont az következik, hogy a változás lehetősége benned van – ez legyen az első, amit tudatosítasz magadban.
  2. Mire vesztegeted az idődet? A legtöbbünknek vannak olyan időrabló szokásai, amelyek más, hasznosabb tevékenységektől vonnak el bennünket. Ha pár napig minden órában felírod, mivel töltöd az idődet, rá fogsz jönni, milyen tevékenységek (például az internetezés vagy a telefonálás) fosztanak meg értékes negyed- és félóráktól.
  3. Tűzd ki a célokat! Kezdd el lépésről lépésre felszámolni az időrabló szokásokat. Határozd el például, hogy egy hétig csak munkaügyben veszed fel a telefont, amikor dolgozol.
  4. Jó munkához szerszám kell! A jó időbeosztáshoz pedig egy jó naptár. Egy asztali naptárba is beírhatod a feladataidat, de még jobb, ha a mobilod naptárját vagy egy számítógépes programot használsz – ezek ugyanis figyelmeztetni is tudnak, ha egy határidőhöz közeledsz.
  5. 10 tipp a hatékony időbeosztáshozÁllítsd fel a sorrendet! Ha egy napra 20 feladatod van, nagy a valószínűsége, hogy nem tudod majd mindet elvégezni. Döntsd el melyik az a 4-5, amelyre mindenképp sort kell kerítened. Légy könyörtelen, és ne keverd össze a sürgős apróságokat a valóban fontosakkal!
  6. Kérj bátran segítséget! Sem a munkában, sem pedig otthon nem kell mindent egyedül elvégezned. Vedd sorra, melyek azok a feladatok, amelyeket mások is megcsinálhatnak, és ne félj segítséget kérni a végrehajtásukhoz.
  7. Legyen napi rutinod! Legyen egy bejáratott napi ritmusod, amelyhez annyira ragaszkodsz, amennyire csak lehet. Persze túlságosan merevnek sem érdemes lenned, ha vészhelyzet van, borulhatnak a tervek.
  8. Szabj időhatárt a feladatoknak! Az e-mailek olvasgatása és megválaszolása akár az egész napodat is kitöltheti, ha hagyod. De azt is elhatározhatod, hogy naponta legfeljebb egy órát foglalkozol ezzel, és a többit munkával töltöd.
  9. Rendezd a környezeted is! A munkaidő fele az irataid vagy a szükséges fájlok keresgélésére megy el? Tedd átláthatóvá az asztalodat és a számítógépedet, hogy ne rabolja az idődet a rendetlenség.
  10. Hasznosítsd a várakozási időt! Ne ülj tétlenül, amíg az orvosra vagy a fodrászra vársz: legyen nálad egy könyv, a nyelvtanfolyam házi feladata, vagy legalább egy jegyzetfüzet, amelybe felírhatod a legújabb ötleteidet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top