Életmód

Soma Mamagésa: Örömnap

Bármi, amire rákondicionáljuk magunkat, egy idő után elkezd bennünk működni. Arra fókuszálunk, amire csak akarunk. Ez a szabad akarat, isteni, nagyon élvezem. Van választásom.

Hogy aztán mi minden motiválja a választásainkat (félelem, megfelelni vágyás, kompenzálás, hedónia, gondoskodás vagy szolgálatszükséglet, társas szükséglet, ösztönszükséglet, intuíció, szeretet, gyűlölet stb., millió dolog lehet), az már egy külön téma. De még abban is van választásunk, hogy a motivációnkat megvizsgáljuk, és akár módosítsuk vagy átírjuk.

Azt tapasztaltam, hogy amire rákoncentrálok ebben a tökéletes világban, az elkezd körém gyűlni. Mint a mandala közepe. Emlékszem, amikor először várandós lettem, akkor hirtelen észrevettem, hogy mennyi terhes nő van. Hol voltak ezek eddig? Most bújtak ki a földből? – gondoltam akkor. – Aztán rájöttem, minden elkezd arra rárezegni, amit a fókuszomba helyezek. Legyen ez az öröm! Mi minden adhat nekem örömöt? Úristen, micsoda gazdag merítés az élet! Minden érzékszervem tobzódhat: finom és érdekes illatok, izgalmas és kellemes hangok,változatos tapintások, mennyei ízek, mmmm…, gyönyörű látnivalók tömkelege vesz körül mindannyiónkat! És ráadásul szinte bármelyik pillanatban feldolgozhatatlan mennyiségben. Mégis elképesztő mennyiségű keserű embert látok a világban!… Képesek a megváltoztathatatlanon is keseregni. Nyilván a fájdalmat át kell élni, hiszen öröm sem lenne bánat nélkül, aztán továbblépni, s újra az örömöt, az életet keresni, szeretni! És azt tapasztaltam, hogy azok köré gyűlnek az emberek, akik így élnek. Az az ember vonzó.

Soma Mamagésa: Örömnap

Az egyik nagyszerű színésznő-írónő barátnőm (aki művészetén keresztül is évek óta az emberi szívek egyik nagy nyitogatója…) írt egy remek darabot a szeretetről, az összefogás erejéről, és ezreket varázsolt össze egy rövid időre. Wao… micsoda elementáris érzés megtapasztalni a tömeggel való szeretetteli összekapcsoltságot! (Erre még lesz lehetőség: www.gramp.hu.) Azt találta ki Kriszta, hogy november 25-e legyen örömnap. És aki nem tud eljönni a darabra vagy a West Balkánba (este 8-ra), aki csak otthon szeretne örömnapolni, annak a feladata ennyi:
1. Kezdjük mosollyal a napot, igen, a tükör előtt is lehet.
2. Írjunk fel legalább 3 embert, akit nagyon szeretünk, akinek örülni tudunk. Biztos, hogy van ennyi, merthogy saját magunkat is a listára kell írni!
3. Írjunk fel 5 olyan dolgot, aminek mindennap örülni tudunk.
4. Majd jól látható helyre tegyük ki a papírt, hogy az örömnap után is ha ránézünk, hatással legyen ránk, mindig tudjunk örülni. Ha újabb örömforrásokra lelünk a mindennapokban, egészítsük ki a listát, s a papírt nagyobbra is cserélhetjük.

Meglátod, ha elkezdesz az örömre fókuszálni, egyszer csak elkezd magától is áramolni feléd. Rád talál, beborít. Örömre fel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top