Életmód

Mitől vonzó a női arc?

Torontói tudósok szerint az, hogy valakit vonzónak találunk-e, csupán matematika: a szemek, illetve a száj és a fülek közötti távolság a magyarázat mindenre.

A szépség centikben mérhetőTorontói kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy azt, hogy valakinek az arcát szépnek találjuk, nem az egyén ízlésétől, hanem a látott arc berendezésétől függ. Szerintük ugyanis a szemek, illetve a száj és a fülek közötti távolság játssza a főszerepet a vonzerő szempontjából.

A kutatás lényege abban állt, hogy számos – arcot ábrázoló – fotót manipuláltak: megváltoztatták a fotón lévők szájának az orrtól, illetve a fültől való távolságát. De arra ügyeltek, hogy a fotón szereplők alapvető arcvonásai ne változzanak. Ezután másokat arra kértek, hogy pontozzák a képen látható személyeket aszerint, hogy melyik mennyire tetszik. A képeket nézők azokat a fotókat találták a legvonzóbbnak, amelyeken a 36/49-es „aranyközépút-arány” érvényesült. Vagyis a képek akkor kapták a legtöbb pontot, ha a száj és a szemek közötti távolság az egész arc hosszának pontosan a 36 százalékát tette ki, illetve ha a szemek közötti távolság 49 százaléka a fültől fülig terjedő hossznak.

A tanulmány vezetője szerint így az is egyértelmű, hogy miért van az, hogy ugyanaz az arcot az egyik frizurával szépnek találjuk, míg egy másikkal nem. Mert a hajviselet – még ha a fülek közötti távot nem is befolyásolja – optikailag „csalhat”.

Forrás: www.fitforfun.de

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top