nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Félrelépésre ösztönöz az utcai világítás

Félrelépésre ösztönöz az utcai világítás

Az éjszakai közvilágítás köztudottan negatív hatással van az élővilágra. Rovarok milliói pusztulnak el egyetlen éjszaka leforgása alatt egy kisebb ország területén, a növények növekedése zavart szenved, egyes orvosok szerint még az ember hormonháztartása is megváltozik a fényszennyezés következtében.
NLCafé
f Ajánlom

Félrelépésre ösztönöz az utcai világításNémet kutatók most azt derítették ki, hogy a városi fény a madarak szerelmi életére is hatással van, a madarak korábban kelnek és életrevalóbbak sötétben élő társaiknál. A kékcinegék esetében egy pikáns részlet került napvilágra. A kora reggeli énekesek messze sikeresebbek voltak, ha félrelépés céljából kerestek hölgypartnert maguknak.

A seewieseni Max Planck Ornitológiai Intézet kutatói rigókat, vörösbegyeket, kék- és széncinegéket, valamint erdei pintyeket figyeltek meg éjjel sötét területeken, valamint világos utcákon. Bart Kempenaers és csapata eredményeiket a Current Biology című folyóiratban tették közzé.

A jól megvilágított területek madarai korán keltek, és összességében életrevalóbbak voltak sötétben háló társaiknál. A tojók tavasszal korán rakták le tojásaikat, a hímek pedig akár másfél órával előbb rázendítettek énekükre, mint a vidékiek. Arról nem áll rendelkezésre adat, hogy korábban is tértek-e nyugovóra.

Megosztás Facebookon