Életmód

A feszes bőr titka – aminosavak a szervezetben

Kedvező hatással van az immun- és az idegrendszerünkre, lassítja a ráncok kialakulását, sokáig feszesen, egészségesen tartja a bőrt...

Szervezetünkben elegendő mennyiségű és minőségű fehérjére van szüksége, a fehérjék pedig aminosavakból épülnek fel. A húsz aminosavfajtából tizenegyet szervezetünk elő tud állítani, de a maradék kilencet – melyeket a szakirodalom esszenciális aminosavaknak nevez –megfelelő tudatos táplálkozással kell bevitelüket biztosítani, szerveink hatékony működésének érdekében. Ehhez elsősorban állati eredetű fehérjékre – húsok, tejtermékek, hal és a tojás – van szükségünk. Azok, akik egyoldalúan étkeznek, számíthatnak a szervezetükben előbb-utóbb jelentkező aminosavhiányára. Egyoldalú étkezők lehetnek a különféle diétákat, fogyókúrákat követők, illetve a kizárólag zöldségalapú táplálékot fogyasztók, azaz a vegetáriánusok. Náluk előfordulhat az a probléma, hogy az izomszöveteikben lévő fehérjéket leépíti a szervezet, vagy más helyeken, például a fontosabb szervek ellátásához használja fel. Ennek egyik felismerhető formája, hogy megfelelő testedzés mellett sem gyarapodik az izomtömeg, hiszen nincs fehérje, amiből építkezne a szervezet.

Felveszi a versenyt az öregedéssel

A lizin remekül erősíti az immunrendszert, hatékonyan fellép a vírusokkal szemben. Ez az aminosav hozzájárul a kollagén termelődéséhez, amely nem csupán a bőrünk, hanem ízületeink, izmaink, sőt még a csontozatunk megfelelő állapota szempontjából is fontos. Nem csupán regenerál, hanem felveszi a harcot az öregedéssel szemben: lelassítja a ráncok kialakulását, és sokáig feszesen, egészségesen tartja a bőrt. Ráadásul a szakemberek szerint a herpesz megelőzésének egyik leghatásosabb módja, ha elegendő mennyiségű lizin van a szervezetünkben.

A feszes bőr  titka - aminosavak a szervezetben

Az arginin nagyszerűen hat sejtjeink élettani folyamataira, rendkívüli szerepe van ereink egészségében. Ennek oka, hogy nem pusztán vérhígítóként van jelen, hanem aktív részese a nitrogén-oxid termelésének is. Mindezen jótékony tulajdonságai mellett úgy képes serkenteni az inzulintermelést, hogy mindeközben nem emeli meg a vércukorszintet, így kiegyensúlyozottan járul hozzá a szervezet felépítő folyamataihoz. Nem elhanyagolható az sem, hogy kedvező hatással van az immun- és az idegrendszerünkre is.

Az L-glutamin teszi ki a vázizomzatunkban szabadon áramló aminosavak hatvan százalékát, így erre rendkívüli szükségünk van. Gyakorlati jelentősége, hogy növeli a sejttérfogatot, ezt pedig úgy teszi, hogy a fenntartja a sejtmembránon belüli vízellátást. Ha pedig valamilyen oknál fogva csökken a szervezetünkben ennek az aminosavnak a mennyisége, akkor a sejtek térfogata csökken (ez katabolikus folyamat), és így kétszeresen is hozzájárul az izomleépítéshez. Egyes tanulmányokban hangsúlyozzák, hogy az izomkárosodás, azaz az izmok leépülése úgy kerülhető el, ha megfelelő mennyiségű glutamint juttatunk a szervezetünkbe.

Táplálkozzunk változatosan!

Természetesen a megfelelő aminosav-bevitel leghatékonyabb módja, ha kiegyensúlyozott és változatos a táplálkozásunk. Ez azt jelenti, hogy növényi és állati eredetű fehérjét is fogyasztunk, és elkerüljük az egyoldalú étrendet. Persze a felgyorsult hétköznapokon vagy egyes időszakokban nehezen valósítjuk meg mindezt, így ezekben a periódusokban arra kell törekednünk, hogy lozon-, arginin- és L-glutamin tartalmú étrend-kiegészítőkkel hozzuk egyensúlyba szervezetünk aminosav-háztartását.

 

Forrás: A 2testőr bemutatja- Sztárok titkai- A szakértő tippjei
További 50 gyógynövény jótékony tulajdonsága és 50 ismert ember életmódtippjei a könyvben.

 

A feszes bőr  titka - aminosavak a szervezetben

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top