Életmód

A bal kezünk motiváltabb, mint a jobb?

A motiváció nem mindig tudatos. Agyunk dönti el, hogy mikor mennyire akar valamit. Egy új tanulmány arra világít rá, hogy az ösztönzés az agynak egyszerre csak az egyik feléből érkezik.

A pszichológusok eddig azt hitték, hogy a motiváció tudatos cselekvés. Valamit akarunk, és azt megpróbáljuk elérni. Néhány évvel ezelőtt azonban Mathias Pessiglione, az agy működésével foglalkozó a párizsi Brain & Spine Institute kutatója és kollégái kimutatták, hogy a motiváció nem tudatos. Amikor az ember tudatalattijában megjelenik egy elérhető jutalom képe, akkor öntudatlanul is nagyobb teljesítményre ösztönzi magát annak érdekében, hogy e nagyobb jutalmat megszerezze.

Egy korábbi vizsgálat során a résztvevőknek a másodperc töredékéig 1 eurós vagy 1 centes érme képe villant fel. Megkérték őket, hogy szorítsanak meg egy nyomásérzékelő kart úgy, hogy minél erősebben szorítják, annál többet kapnak a pénzérméből. A pénzérme képét csak tudat alatt érzékelték, nem tudták, mekkora összegért „szorítanak”, mégis akkor szorították erősebben a kart, amikor az 1 eurós érme villant fel. Ezen eredmény azt mutatja, hogy a motivációnak nem kell feltétlenül tudatosnak lennie.

Bal kezünk motiváltabb, mint a jobb?

Az új tanulmány során Pessiglione és kollégái, Liane Schmidt, Stefano Palminteri és Gilles Lafargue tovább mentek, és megkísérelték bebizonyítani, hogy az agynak egyszerre csak egy oldalát lehet ösztönözni. A résztvevőknek először egy monitor közepén lévő keresztre kellett fókuszálniuk. Azután a monitor valamelyik szélén felvillant az ösztönző 1 eurós vagy az 1 centes pénzérme. A kutatók megfigyelték, hogy amikor az érme a jobb oldalon tűnt fel, a jobb oldali kart erősebben szorították meg az 1 eurósnál, mint az 1 centesnél. Mikor azonban a tudat alatti kép a bal oldalon villant fel, és a jobb oldalon szorították a kart, nem szorítottak erősebben az eurós érméért.

„Így jöttünk rá, hogy agyunknak – és így a testünknek is – egyszerre csak egy oldala motivált – meséli Pessiglione. – Ez megváltoztatja az ösztönzésről kialakult elméletet. Furcsa elgondolás, de kutatásunk azt bizonyítja, hogy a bal kezünk motiváltabb lehet, mint a jobb.”

A kutatás eredményeiről a Pszichológiai Tudományos Egyesület Psychological Science című folyóiratának hasábjain számoltak be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top