Életmód

10 dolog, hogy boldogabbak legyünk

Hogy milyen boldogok is vagyunk igazán? Ha életünk tökéletesítésre szorul ezen a téren, akkor íme néhány jó tanács.

Ha érezte már, hogy élete elvesztegetett idő és az esőcseppes ablakon kifelé bámulva az évek elrohannak maga mellett. Ha gyakran felhangzik a kérdés: „Mit akarok az életemtől?”, akkor olvassuk el Gretchen Rubin jegyzetét, aki azt kutatta hogyan lehetünk boldogabbak.

1. Ne a mély dolgokkal kezdjük.

A boldogság-projekt ne hosszú meditációval és az önidentitás kérdéseinek megválaszolásával kezdődjön, hanem olyan egyszerű dolgokkal, mint időben lefeküdni aludni, rendszeresen és egészségesen étkezni. Ezeknek a dolgoknak bizonyítottan nagy hatásuk van a boldogságunkra.

2. Ne engedje lenyugodni a napot a haragja felett.

Korábban minden engem ért sérelmet rögtön kibeszéltem magamból, hogy semmiképpen ne emésszenek belülről. Most már tanulmányok bizonyítják, hogy a harag mindenáron történő kiengedése badarság. A jelenéktelen dolgokkal kapcsolatosan kieresztett harag csak felerősíti a rossz érzést.

3. Gondoljon rá, amíg meg nem érzi.

Lehangolt vagyok, magamra erőltetek egy mosolyt és máris boldogabbnak érzem magam. Haragszom valakire, teszek valami apró figyelmességet az irányába és az érzéseim máris csillapodnak. Ez hátborzongatóan jól működik.

4. Érdemes kockáztatni.

A kihívás és az újdonság kulcselemei a boldogságnak. Az agy szinte kívánja a meglepetést, a váratlant. Azok az emberek, akik ismeretlen helyekre utaznak és új dolgokat tesznek a hibák ellenére is boldogabbak, mint azok akik a rég begyakorolt, ismerős tevékenységeket végzik hibátlanul.

10 dolog, hogy boldogabbak legyünk

5. Ne ”kezelje” a rossz hangulatot.

Sokszor gondoljuk hogy egy pohár bor, egy adag fagyi, egy cigaretta, egy új ruha feledteti rossz kedvünket. A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyönyör csak percekig tart míg a lehangoltság egész nap velünk marad. Álljunk meg egy pillanatra és mérlegeljünk, vajon valóban segít ez rajtam?

6. Vásároljon boldogságot.

Bár a pénz önmagában természetesen nem boldogít, egy-egy jól eltalált ajándék igenis jó hatással lehet ránk, főleg ha megtanuljuk értelmesen költeni pénzünket, akár családunkra, akár egészségünkre, akár szórakozásunkra.

7. Ne ragaszkodjon a legjobbhoz.

Kétfajta döntéshozó létezik. Az egyik mindig az elégedettségre koncentrál, és ha megtalálja a neki megfelelő hotelt vagy tésztaszószt, akkor elégedett. A maximalista viszont hiába találta meg a neki megfelelő biciklit, vagy hátizsákot, nem nyugszik, míg minden lehetőséget ki nem próbált. Az elégedettségre törekedő emberek általában boldogabbak mint a maximalisták. A maximalisták túl sok időt és energiát pazarolnak döntéseikre és a végén is csak azon aggódnak, hogy a legjobbat választották-e.

8. A mozgás öröme.

A mozgás az egyik legmegbízhatóbb hangulatjavító eszköz. Már egy 10 perces gyaloglás is sokat segíthet

9. Ne zsörtölődjünk.

Sokan gondolják, hogy ha nem perelnek a párjukkal, akkor sohasem lesz meg ez vagy az. Tévedés. Sosem gondoltam volna, hogy a zsémbeskedés csak még idegesebbé és mérgesebbé tesz, és amikor felhagytam vele határozottan boldogabb lettem. A zsémbeskedést szavak nélküli utalásokra cseréltem, mint pl. villanykörte vagy üres tejes doboz az asztalon.  

10. Tegyünk valamit.

Sokan vallják, hogy a boldogság genetikai örökség és ’Csacsinak’ vagy ’Tigrisnek’ bizony születni kell. Habár a genetika valóban nagy szerepet játszik, boldogságunk egy részét azért ellenőrzésünk alatt tarthatjuk. Tegyünk meg hát mindent és bátran indítsuk el saját boldogság-projektünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top