Életmód

Válságban a házasságok

Egy frissen közzétett kenyai felmérés eredményei szerint nagyon kevés párt köt össze a szerelem, a többség inkább anyagi okokból vagy a gyermekek miatt tartja fenn a házasságot. Mindeközben a kapcsolatoknak rendszerint a pénz okozta konfliktusok, illetve a hűtlenség vet véget.

Aggasztó képet fest a Saturday Nation című lap által megrendelt kutatás a kenyai házasságok állapotáról. A felmérés szerint a megkérdezett házaspárok alig 40 százaléka minősíti boldognak a házasságát, a többiek boldogtalannak vagy bizonytalannak érzik magukat kapcsolatukban. A szerelem, amely sokak szemében a házasság valódi alapja kell hogy legyen, kevés kenyai pár életében játszik fontos szerepet. Csak tízből négy válaszadó állította, hogy a kölcsönös szerelem az, ami elsődlegesen összetartja a házasságát, tízből hatan inkább a gyermekeik miatt vannak együtt, míg tízből négyen a nagyobb anyagi biztonság miatt tartják fenn a köteléket. Nem meglepő tehát, hogy tízből hárman azt állítják, ha lenne második esélyük, nem döntenének úgy, hogy ismét jelenlegi párjukat válasszák házastársul.

Válságban a házasságokPénz, amely összeköt és elválaszt

A kutatás szerint a házasságokat rengeteg konfliktus terheli. A válaszadók fele legalább havi rendszerességgel jelentkező komolyabb konfliktusról számolt be, amelyet szintén az esetek felében a pénz, míg tízből közel négy esetben a rokonok és a családtagok közbeavatkozása okoz. Azokban az esetekben, amelyekben a veszekedések végül válással végződtek, kétharmados arányban az anyagi problémák, míg bő 50 százalékos aránnyal a hűtlenség jelentette a fő indokot a kapcsolat felbontásához. Ráadásul mindkét fél a másikat hibáztatta a házasság kudarcáért. Az elvált férfiak háromnegyede volt felesége tiszteletlenségére és veszekedős hajlamára panaszkodott, míg az elvált nők exférjükből a kapcsolat iránti valódi elkötelezettséget hiányolták. Az anyagi problémák és a hűtlenség mellett ráadásul egyre több nő érezte problémásnak, hogy férje nem egyenlő partnerként kezelte a kapcsolatban.

Hidegháború

A kutatás kiegészítéseként készült fókuszcsoportos beszélgetések szintén a házasság intézményének hanyatlására világítottak rá. A résztvevők mélyen gyökeredző bizonytalanságról számoltak be, hozzátéve, hogy nem tudják, mennyi ideig tart majd jelenlegi boldogságuk. A boldog, illetve boldogtalan házasságban élő nőkből, illetve a hasonló megoszlású férfiakból álló csoportokban még a legboldogabb párok is komoly kihívásokról számoltak be, amelyek nem egy esetben – az egyik részvevő szóhasználatát idézve – hidegháborúhoz vezettek a felek között. A férjek és feleségek közötti gyakorlatilag zéró kommunikáció sok esetben a szerelem kihűléséhez vezetett, ahol már csak a gyermekek megléte tartja össze a kapcsolatot.

Ha a kapcsolat kihűlt és a szenvedély elmúlt, többen kezdik el másnál keresni a boldogságot. Mind a megkérdezett férjek, mind a feleségek elismerik, hogy a házasságon kívüli kapcsolatok poligámiához hasonló intézménye létezik, sőt sokan el is fogadják. A nők 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem bánja, ha férje egy második, ún. társfeleséget választ magának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top