Életmód

Belső krízisek és változás – hogyan küzdj meg velük?

Gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor nehezen döntünk: félünk elengedni, ami mögöttünk van, és félünk belevágni az ismeretlen jövőbe. Íme 10 dolog, amit érdemes tudni a változásokról.

1. Kátyúba kerültél?
Talán neked is ismerős a helyzet: legyen szó válásról, egy közeli hozzátartozód elvesztéséről, munkahelyi vagy kapcsolati változásokról, konfliktusokról, úgy érzed, nem tudsz megbirkózni egy életedben éppen felmerülő nehéz helyzettel. Olyan, akár fizikai tünetekkel vagy erős érzelmekkel járó élethelyzetbe kerülsz, amely lavinaként maga alá temet – úgy érzed, egyedül képtelen vagy megoldást találni. Hiába töröd a fejed, hiába futtatod végig magadban századszor is a problémát, nem tudsz egyről a kettőre jutni. Próbálkozhatsz a szőnyeg alá söpréssel is, de látszólag minden előzmény vagy indok nélkül felmerülhet egy olyan belső állapot, amelyhez nehezen tudsz alkalmazkodni, és maga alá gyűr a reménytelenség és a kilátástalanság érzése.

Belső krízisek és változás – hogyan küzdj meg velük?

2. Jelez a tested
Az is lehet, hogy valamilyen megbetegedés kapcsán szembesülsz egy nehéz helyzettel. Ilyenkor az adott probléma testi tünetekben, fájdalomban, kellemetlenségben nyilvánul meg. Ám az okok között sokszor a szorongás, a rosszul kezelt stresszhelyzetek és a személyes félelmek szerepelnek. Ezek közül talán a legelterjedtebbek az asztmás, allergiás, krónikus gyulladásos betegségek, a daganatos megbetegedések, valamint a tápcsatorna fekélybetegségei.

3. Az önismeret jelentősége életedben

Ahány ember, annyiféle megoldás: van, akinek a kiadós testedzés segít a feszültség levezetésében, mások inkább a pihentető alvásba menekülnek, vagy éppen a feltöltődést segítő hobbikban találnak megoldást. Nem jó hír, hogy ezek a praktikák inkább tüneti kezelést jelentenek. Átmenetileg levezetik a fáradt gőzt, a feszültséget okozó probléma azonban marad. Mindezt felismerve dönthetsz úgy, hogy az önismeret valamilyen formája felé fordulsz, vagyis megismered hiedelmeidet a világról, másokról és önmagadról, tulajdonságaidat, képességeidet, érzelmi beállítottságodat, reakcióidat, félelmeidet. Az önismereti munka célja kettős: egyfelől a testi-lelki egyensúly megteremtése és megtartása, másfelől a lelki fejlődésedben játszik kulcsfontosságú szerepet.

4. Életszakaszaink váltakozása

Belső krízisek és változás – hogyan küzdj meg velük?Életutad számos fontos szakaszból áll, melyeket újra és újra változások szegélyeznek. Minden életszakaszod más és más szokásokat, készségeket és viszonyulásokat igényel, illetve helyez előtérbe. Az adott időszakban ezeket kialakítod, felépíted és begyakorolod. Ha mindezt sikeresen tudod megvalósítani, az a mindennapi életedben az elégedettség érzését eredményezi.

5. Életkori sajátosságok

Személyiséged más és más oldala aktív a különböző életszakaszokban: serdülőkorodban a szülőktől való leválás, a függetlenség, identitásod kialakítása van előtérben. Pályakezdő fiatalként a szakmai karrier, az anyagi biztonság foglalkoztat. A szülővé válás ismét újabb távlatokat nyit előtted. Az öregedés megint addig ismeretlen kérdéseket feszeget benned: számot vethetsz addigi életeddel, és lassan ideje szembenézni azzal is, hogyan viszonyulsz az elmúláshoz.

6. A változás elengedhetetlen
Utadon ismételten elérkezel egy olyan pontra, ahol a meglévő helyzet kifárad, új ingerekre és kihívásokra van szükséged. Eljött az ideje, hogy életed következő fejlődési szakaszába lépj. Bár elvileg ezek a változások elkerülhetetlenek, talán túlságosan nagy a félelem benned az ismeretlentől, az új dolgok kiszámíthatatlanságától. Ilyenkor hajlamos vagy ellenállni a változásnak, ami megrekedtséghez vezethet. Ebben az esetben problémáid abból erednek, hogy életed bemerevedik, hatóköre leszűkül, ezt pedig gyakran szorongás kíséri. Az önismereti munka haszna ilyenkor, hogy segít fellazítanod az új dolgokkal, helyzetekkel kapcsolatos merevségedet, megfogalmaznod és feldolgoznod a változással kapcsolatos érzelmeidet, félelmeidet.

7. Krízis – veszély és lehetőség

A krízis szó kínai írásjegye érzékletesen szemlélteti a belső válság fogalmát. Két alapjelből tevődik össze: az egyik jelentése „veszély”, míg a másiknak „lehetőség”. Az ilyen típusú helyzeteken keresztül vezető út gyakran nehéz és félelmetes. Ugyanakkor ezekben az állapotokban a fejlődés és a gyógyulás óriási lehetőségei rejlenek. Ha természetes fejlődési folyamatként tekintesz rá, akkor a belső válság számos érzelmi és testi probléma spontán gyógyulásához, kedvező személyiségváltozáshoz, nagyobb fokú tudatossághoz, belső fejlődéshez vezethet.

8. Félelem a változástól
A változás sokunk számára félelmetes, méghozzá nem minden ok nélkül. Arra késztet, hogy kilépj ismert és megszokott komfortzónádból, egyensúlyi állapotodból, ez pedig gyakran kaotikus, kiismerhetetlen folyamat. Sajnálod mindazt, amit magad mögött hagysz, amit el kell engedned, és tartasz attól, ami majd be fog következni. Talán kettősség van benned a változással kapcsolatban: miközben érzed, jelenlegi életed már nem hoz boldogságot és kiteljesedést, mégis vonakodsz elindulni az eddig ismeretlen ösvényeken. Titokban arra vágysz, hogy az ismerős, biztonságos helyzeted, életed feladása nélkül hirtelen új, áhított világodban találd magad. De lehetőleg mindez úgy történjen, hogy a bizonytalansággal, az átmeneti senki földjével ne kelljen szembenézned. Az önismereti munka célja ilyenkor az, hogy segítségével felismerd ezeket a kaotikus folyamatokat, és a segítő támogató módon végigkísérjen a változás nehéz szakaszain.

9. Az új megszilárdítása
Belső krízisek és változás – hogyan küzdj meg velük?A változás intenzív, sokszor felkavaró folyamatát a világ új területének megismerése követi. Ilyenkor nyitottnak és befogadónak kell lenned az újdonságra, ismeretlenre. Fontos, hogy az elutasítás helyett legyen bátorságod ismerkedni, tanulni, és gyakorolni mindazt, ami új. Mindez éppúgy igaz az újonnan felmerülő élethelyzetekre, mint az eddig ismeretlen érzelmi viszonyulások kialakítására. A régiből az újba történő átmenet korántsem egyenletes, kiegyensúlyozott folyamat.

10. Megtorpanás a cél előtt
Ha már összeszedted a bátorságodat, és ráléptél a változás ösvényére, gyakran megesik, hogy a pokolba kívánod az egész ügyet: bárcsak sose adtad volna fel régi munkádat, régi párkapcsolatodat, bárcsak sose költöztél volna el. Ilyenkor az átmenet bizonytalansága könnyen elfeledteti veled mindazokat az okokat, amelyek miatt a változtatás mellett döntöttél. Ha ezekben a hullámvölgyekben, csüggedtebb szakaszokban is képes vagy kitartani, minden bizonnyal megérkezel egy újfajta biztonságba. Ilyenkor az önismereti munka céljai a támasznyújtás, az inspiráció, a korábbi életszakaszból fennmaradt, az alkalmazkodást már nem segítő hozzáállások, beidegződések feloldása.

Tippek a változás kezelésére:
  • Készíts listát azokról a dolgokról, amelyeket szeretnél megváltoztatni jelenlegi életedben.
  • A listáról válassz ki egy elemet, amellyel behatóbban szeretnél foglalkozni.
  • Az adott témával kapcsolatban írj leltárt: mi minden szól a régi állapot megőrzése és mi a változtatás mellett.
  • Írd össze a változással kapcsolatos félelmeidet.
  • Minden félelemhez társíts egy olyan biztatást, amely számodra vigaszt jelenthet, ha rád tör az adott szorongás.
  • Mivel jutalmazod meg magad, ha elérted a kívánt változást?

Szakértő: Orosz Katalin klinikai szakpszichológus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top