Életmód

Így ápold a lábad nyáron!

A lábfej nem megfelelő terhelése hosszú távon bőrkeményedést, tartásproblémákat, fájdalmat okoz. Összeszedtük a leghatékonyabb lábápolási praktikákat, és segítünk komfortos, egészségbarát lábbelit választani!

Bőrkeményedés

Így ápold a lábad nyáron!Füvön, homokon és egyéb rugalmas felületeken a talaj illeszkedik a talp formájához. A mezítláb járkáló népek ezért nem küzdenek ezzel a civilizációs problémával. A merev aszfalton lépkedés és a lábfejet itt-ott megnyomó lábbelik viszont a bőr felső rétegének megvastagodását, egyéb deformitásokat okoznak.

Megoldások

  1. A szaruréteg mindig ott jelentkezik, ahol a láb nyomásnak van kitéve, így érdemes puhább, komfortos lábbeli után nézni.
  2. A megvastagodott bőrt irritálja a cipő. Eltávolítása azért is elengedhetetlen, mert az érzékeny csonthártyát is nyomja! Áztasd a lábad lazító, levendulaolajos vízbe. A felpuhult bőr elszarusodott hámrétegét gyengéden távolítsd el speciális lábradírral (szemcséi durvábbak a test- és arcradírénál). Makacs területeken használj puhítókrémet, mely visszaállítja a bőr vízháztartásának egyensúlyát, a lábujjaknál pedig erre a célra kifejlesztett ecsetet.

Vigyázat! Sarokreszelőkkel és pengékkel nagyon óvatosan kezeld a lábad, biztonsági körpengés gyaluval viszont nem tudod túlreszelni a bőrkeményedést.

Tyúkszem

A tyúkszem egyfajta bőrkeményedés, mely szintén a szoros, kényelmetlen cipő viselése során keletkezik. Megelőzésére puha, bőrből készült, talpbetétes cipőt érdemes választani.
Megoldás: Drogériákban beszerezhető speciális tapaszokkal, ecsetelőkkel néhány nap alatt megszabadulhatsz tőle.

A körmök besárgulása

Ötven év felett a lakosság több mint felét érinti a körömgomba. Sötét, nedves helyen érzi jól magát a „tettes”, ezért a cipőbe zárt láb ideális környezet számára. A körmök elszíneződnek, megvastagodnak, és rétegekben repedeznek.
Megoldás: Gombaölő ecsetelővel, patikákban beszerezhető krémekkel megszüntethetők a tünetek, a megsárgult körömre használhatsz három az egyben körömjavító szettet! Pamutzoknit viselj, mert a szintetikus anyagokban jobban izzad a láb, táptalajt nyújtva a gombáknak!

Lábizzadás

Nemcsak a meleg idézheti elő, genetikai hajlam miatt is előjöhet a probléma.
Megoldás: A lábizzadásgátló spray-k, hintőporok és hűsítő krémek mérsékelik a kipárolgást, megszüntetik a lábszagot.

Így ápold a lábad nyáron!

Bütyök, kalapácsujj, lúdtalp, fáradt lábak
Kényelmetlen lábbeliben könnyen megsüllyed a harántboltozat, így megterhelés esetén fájdalmat, nyomásérzékenységet tapasztalhatsz.
Megoldás: Lépj vizes lábbal a földre, és vizsgáld meg a lenyomatot. Ez alapján készíttess vagy válassz biomechanikus, méretezett talpbetétet, mely megemeli a harántboltozatot, és jól alátámasztja a talpat! Egy időre száműzd a tűsarkút, a stabil, 2-4 centi magas sarkú, szélesebb kaplival (a cipőfelsőrész kemény eleje) rendelkező cipők láttán csábulj el!

 VÁRANDÓSAN IS EGY LÉPÉSSEL ELŐRÉBB!
  • A hormonváltozások és a testsúly előretolódásának következtében a terhesség alatt felerősödnek a talpdeformitások. Válassz olyan talpbetétet, mely a haránt- és a hosszanti boltozatot is megemeli!
  • Mivel ilyenkor hajlamosabb a szervezet arra, hogy visszatartsa a vizet, kényelmes, elöl széles, 3-4 centi magas, stabil sarokkal és csúszásgátlóval rendelkező cipőt viselj!
  • A hormonváltozások elősegítik az izzadást, ezért légáteresztő anyagú lábbeli mellett dönts. Belehelyezhetsz lábszagűző, nedvességet magába szívó betétet!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top