Életmód

Melyik a legszebb mobil?

A szépség relatív, mindenki mást lát szépnek. Ugyanúgy nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy az XY mobil a legszebb a világon, ahogyan az a kérdés sem fog soha véglegesen eldőlni, hogy ki a jobb pasi: Brad Pitt vagy Ricky Martin. (Igaz, legalább már azzal tisztában vagyunk, ki melyik pályán játszik.) A címben költőien feltett kérdésre tehát sajnos ebben a cikkben sem fogjuk megtalálni a választ, azt viszont megnézzük, az iF dizájndíjak zsűrije szerint melyek voltak a legszebb példányok az utóbbi évben.
Az International Forum Design díj 1953 óta létezik, a legkiemelkedőbb, legdizájnosabb alkotásokat jutalmazzák vele évente. Számos kategóriával foglalkoznak, és ők sem az egyetlen legszebbet keresik, hanem több terméket díjaznak egyszerre.

Előrebocsátjuk: nem nézzük végig a teljes listát, ugyanis rengeteg szépséget szoktak “megszakérteni” az International Forum Design szakértői. Aki az összes szemcsemegét át akarja böngészni, a szervezet honlapján megteheti. Mi a 2010-es telekommunikációs formatervezési listából, a mobilok közül szemezgettünk néhányat. Igyekeztünk olyanokat válogatni, amik itthon is kaphatók, de volt néhány olyan, csak külföldön beszerezhető különlegesség, ami mellett nem tudunk elmenni szó nélkül.

Szögletes formák

Az LG Black Label sorozata garancia a különleges megjelenésre, nem csoda, hogy a legújabb csokitelefon, a BL40 is elnyerte a zsűri tetszését. Annál nagyobb meglepetést okozott számunkra, hogy a Sony Ericsson T700 is bekerült 2010 legjobbjai közé. Nem mintha a díj jogosultságát akarnánk vitatni, inkább az a fura, hogy ez már egy régebbi modell. Persze ettől még jól mutat, akinek a képen látható szín nem lenne elég csajos, annak a bordó-fekete verziót ajánljuk a figyelmébe.

 
Melyik a legszebb mobil?
Melyik a legszebb mobil?
 LG BL40  Sony Ericsson T700
Menő a csúszka
Slider, azaz kicsúsztatható fazonú mobil is volt jó pár a díjazottak között, főként a Sony Ericssontól, aki egyébként kilenc elismerést zsebelt be idén a telekommunikációs kategóriában. E sorok írója szerint a legelegánsabb a fekete Aino, a legcsajosabb pedig a Yari. Ugye milyen ari? (A szóviccekért itt kérünk elnézést. Ezért is, és a későbbiekben felmerülőkért is: bocsánat!)
 
Melyik a legszebb mobil?
Melyik a legszebb mobil?
Sony Ericsson Aino Sony Ericsson Yari
Üvegmobilok
Két olyan telefon is “színesíti” a képet, ami átlátszó elemet tartalmaz. Nehéz lenne eldönteni, melyik az érdekesebb ötlet. Az LG Crystal esetében a kicsúsztatható billentyűzet az, amin átkukucskálhatunk, a Sony Ericsson XPERIA Pureness-ben pedig a kijelző lett átlátszó. Természetesen ahhoz, hogy ezt kivitelezzék, vissza kellett térni a monokróm, azaz egy színt megjelenítő kijelzőhöz.
 
Melyik a legszebb mobil?
Melyik a legszebb mobil?
 Sony Ericsson XPERIA Pureness
LG GD900 Crystal
 
Óratelefonok
Két olyan telót is díjaztak, amit a csuklóján hordhat mindenki, aki megengedheti magának. Az LG karóra-mobilja itthon is kapható, ám meglehetősen borsos áron. Hiába, a Knight Rider életérzést meg kell fizetni. A Samsung modelljét, a GT-S9110-et Európán belül hivatalosan csak Franciaországban forgalmazzák az értesüléseink szerint.
 
Melyik a legszebb mobil?
Melyik a legszebb mobil?
 LG GD910  Samsung GT-S9110
 
Divat- és autómárka
A Samsung-Armani együttműködés második mobilos gyümölcse, a GT-B7620 is elnyerte az iF zsűrijének a tetszését. A méretet és a formát nézve igen valószínű, hogy férfiaknak szánják ezt a modellt. Szintén nem kérdés a célközönség a P’9522 esetében, amit a Sagem és a Porsche Design készített közösen.
 
Melyik a legszebb mobil?
Melyik a legszebb mobil?
 Samsung GT-B762
 Porsche Design P’9522
 
Külföldi unikumok
Míg az LG, a Samsung és a Sony Ericsson is több díjat besöpört, meglepő módon a Motorola és a Nokia is csak egy-egy mobilért kapott elismerést, ezek közül egyiket sem forgalmazzák itthon. A Motorola egy okostelefonnal, az EWP2000-rel vitte el a pálmát. A Nokia pedig az elforgatható tetejű 7705 Twisttel szerepel a listában. Ezt az Észak-Amerikai piacra szánták, ott nagyon mennek ezek a négyzet formájú, teljes QWERTY billentyűzetes mobilok. Nem csoda, hiszen arrafelé rengeteget SMS-eznek. Legalábbis onnan szoktak érkezni a hírek arról, hogy hatalmas mobilszámlát csinált egy-egy tini a rengeteg üzenettel, sőt, legutóbb egy lánynak meg is kellett műteni a csuklóját, mert valami betegséget kapott a sok gépeléstől.
 
Melyik a legszebb mobil?
Melyik a legszebb mobil?
 Motorola EWP2000  Nokia 7705 Twist

 

Szemfüles olvasóinknak feltűnhet, hogy semmit nem írtunk a telefonok tudásáról. Jogos az észrevétel, most kifejezetten a dizájnra figyeltünk. Természetesen lesznek a rovatunkban mobiltelefon tesztek is, amikben végignézzük, melyik teló mire használható, és melyiket kinek ajánljuk.
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top