Életmód

Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!

Úgy érzed, mindent megtettél, hogy sikeres legyen a fogyókúrád, és mégsem mozdul a mérleg nyelve? Lehet, hogy kihagysz a számításból néhány fontos részletet, és ez okozza a sikertelenséget.

Diétázol, néha az edzőterembe is eljutsz, csupa fogyókúrás étel van a konyhádban – és a mérleg nyelve egy idő óta mintha odaragadt volna ahhoz a nem túl szimpatikus számhoz… De vajon mi lehet a kudarc hátterében?

 Rejtett allergiák

„A különböző élelmiszer-allergiákra nem mindig derül fény a gyerekkorban – mondja dr. Leitem Ágnes fogyókúra-szakértő. – Gyakran épp a makacs túlsúly hívja fel rájuk a figyelmet.” Az allergiás ember számára ugyanis (érzékenységtől függően) a glutén, a tejfehérje vagy a tejcukor toxinként viselkedik, így a szervezet a zsírsejtekben raktározza el. Az elhízáson kívül ez egyébként még a máj zsíros elfajulásának veszélyével is jár.

Mi a megoldás? Ha glutén- vagy tejérzékenységre gyanakszol, kérj kivizsgálást az orvosodtól. Tejfehérje- és tejcukor-érzékenység esetén gyanús jel lehet, ha tejtermékek fogyasztása után gyakran van hasmenésed.

 Hormonális okok

Dr. Leitem Ágnes szerint számos hormonális probléma vezethet túlsúlyhoz. Ilyen például a pajzsmirigy alulműködése, a rejtett cukorbetegség, a zsíranyagcsere zavara vagy a policisztásovárium-szindróma (PCOS). Ebben az esetben általában jelentős túlsúlytól szeretne az illető megszabadulni, a PCOS-nél pedig más jelek is utalnak a betegségre, például az erőteljesebb szőrösödés, illetve a teherbe esés nehézségei.

Mi a megoldás? Ezeken a problémákon is az alapos kivizsgálás, majd az azt követő kezelés segíthet, érdemes mielőbb orvoshoz menni, ha ilyesmire gyanakszol.

 Folytonos rohanás

Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!


H1N1: súlyos járvány várható ősszel »

„Teljesítményorientált, rohanó világunkban nem ritka, hogy kapkodva eszünk, ráadásul azt vesszük magunkhoz, ami épp szembejön az üzletben vagy a gyorsétteremben” – mondja dr. Leitem Ágnes. Sokan nem tudnak főzni, vagy éppen túlzottan ragaszkodnak a hagyományos magyar konyhához – nem ismerik az olyan egészséges alapanyagokat, mint például a köles, a barna rizs vagy a teljes kiőrlésű kenyér. A szupermarketek vásárlói legtöbbször a címkéket sem olvassák el, sok adalékanyaggal, színezékkel, tartósítószerrel „dúsított” élelmiszert fogyasztanak. Ráadásul a fáradtságot is gyakran evéssel kompenzáljuk.

Mi a megoldás? Igyekezz minél több ismeretet szerezni az egészséges táplálkozásról. Ha elveszel az információözönben, sokat segíthet egy dietetikus, aki személyre szabott étrendet állít össze neked. Törekedj a vegyes, minden tápanyagot tartalmazó táplálkozásra, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, ismerkedj az egészséges alapanyagokkal, zsír- és kalóriaszegény főzési technikákkal. Az üzletben pedig ne sajnáld az időt a címkék tanulmányozására!

 Ételek, amelyekről nem is gondolnánk, hogy hizlalnak

„Valószínűleg minden fogyni vágyó nő kamrájának polcain rejtőznek olyan alapanyagok, amelyek első látásra egészségesnek vagy fogyókúrásnak tűnnek – ám jobban szemügyre véve őket kiderül, hogy se nem egészségesek, se nem fogyasztanak” – mondja Kovács-Nagy Eszter Anna böjtszakértő és dietetikus. Ezek egyik tipikus példája a méz, amely valóban egészséges, ám nem túlságosan kalóriaszegény, így a fogyókúrázók számára csak kis mennyiségben ajánlott – érdemes erre gondolni a müzliszeletek és a mézzel ízesített édességek rágcsálásakor. „Ennél sokkal rosszabbak a mesterséges édesítőszerek – meséli a szakértő –, a szervezetünk ugyanis ahhoz van szokva, hogy az édes ízhez bizonyos kalóriamennyiség társul. Így édesség fogyasztásakor az inzulinszint magasra szökik, ám a kalóriák sehol sincsenek. A szervezet pedig minderre éhségrohammal válaszol.” Az instant kávéitalokról is sokan gondolják úgy, hogy alig tartalmaznak kalóriát, pedig ennek pont az ellenkezője igaz. A gyümölcslevek is kalóriadúsabbak lehetnek, mint gondoljuk, még akkor is, ha magunk facsarjuk őket. Rengeteg kalóriát tartalmaznak a különféle shake-ek és joghurtitalok, illetve a levesporokból készült ételek is, ezek ráadásul sóval és adalékanyagokkal is tele vannak. Az sem mindegy, milyen öntetet kérsz a salátához, mert ettől is szépen felmehet az első látásra fogyókúrás ebéd kalóriatartalma. A közhiedelemmel ellentétben az alkohol sem égeti a zsírt, inkább szaporítja a zsírpárnákat!

Mi a megoldás? Kétszer is gondold meg, mit eszel, tanulmányozd az ételek kalória-, zsír- és cukortartalmát. Kerüld az instant étel- és italporokat, a készételeket és az alkoholt.

 Megszorító diéták, kihagyott étkezések

Ha azt reméled, hogy a kihagyott reggelitől, ebédtől vagy vacsorától, esetleg a spártai szigorúságú legújabb divatdiétától lesz csodás alakod, rossz hírünk van. Ha ugyanis huzamosabb ideig hiánytáplálkozást folytatsz, a szervezet alapanyagcseréje felborul – ilyenkor következik be, hogy a fogyókúra végeztével szinte a levegőtől is hízni kezdesz, vagy egy kihagyott ebéd után a következő érkezéskor farkaséhesen veted rá magad a hűtőre. Ráadásul a megszorító diéták nyomán hiánybetegségek is kialakulhatnak.

Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!

 

Mi a megoldás? Mindkét szakértőnk egyetért abban, hogy a súlyproblémákat nem a fogyókúra, hanem az életmódváltás, az egészséges életmódra való áttérés oldja meg. Kovács-Nagy Eszter Anna azt javasolja, hogy naponta ötször étkezz, legyen a napodban három főétkezés és két kisétkezés, míg dr. Leitem Ágnes szerint a napi háromszori étkezés a célravezető (az étkezések között pedig csak a vízfogyasztást javasolja a doktornő), mivel az étkezések után a vérben levő inzulin mennyisége növekedni kezd, és ha ez az érték folyamatosan magas, nem kezdődik el a zsírsejtek lebontása, azaz a fogyás. A reggeliről különösképpen nem ajánlatos megfeledkezni. Az étrended tartalmazzon minden fontos tápanyagot, nem ajánlatos sem a zsiradékot, sem a szénhidrátot elhagyni – ám érdemes ezekből az egészséges verziót (pl. növényi olajok, lassan felszívódó, összetett szénhidrátok) választani. Ne feledkezz meg a napi két liter vízről és a rendszeres mozgásról sem – ezek legalább olyan fontos elemei az életmódváltásnak, mint a kalóriaszegény ételek.

 Irreális célok

„Ha egy hét alatt akarod leadni az évek alatt fellopakodó felesleget, szinte biztosan kudarcra vagy ítélve: ha sikerül is drasztikus fogyást elérni, a következő hetekben gyorsabban jönnek majd vissza a kilók, mint ahogy lementek” – figyelmeztet Kovács-Nagy Eszter Anna. A folyamatos jojódiétával ráadásul hosszú távon is károsíthatod a szervezetedet.

Mi a megoldás? „A fogyás egészséges mértéke heti 0,5-1 kiló” – magyarázza szakértőnk. Ekkor biztos lehetsz benne, hogy zsírból fogysz, és hosszú távon is képes leszel megtartani az elért súlyt. „Ha pedig nem szeretnéd, hogy sovány, de löttyedt legyen a tested, ismét csak a mozgás a gyógyszer. Így idővel izmos, feszes lesz az alakod” – teszi hozzá Kovács-Nagy Eszter Anna.

 Lelki terhek

„Az új medicina szerint – világít rá dr. Leitem Ágnes – a lelki problémák a szerveink egészségi problémáiban is kifejeződnek. A zsírszövet például a veszteségek »ellenszere«. Aki evéssel vigasztalja magát, a veszteség előtti jó érzést keresi, majd valóságos védőburkot növeszt magára a zsírpárnákkal.” A párkapcsolati problémák jele is lehet az elhízás: aki nem akarja, hogy a partnere hozzáérjen, az a felesleges kilókkal is igyekszik eltávolítani magától a párját.

Kovács-Nagy Eszter Anna szerint az önelfogadásnak is komoly szerepe van a fogyásban: ha görcsölsz a súlyod miatt, nagyobb esélyed van rá, hogy minden igyekezeted ellenére sem tudsz lefogyni, míg ha elfogadod magad, szinte maguktól olvadnak le a kilók.

Mi a megoldás? Igyekezz kibeszélni magadból, illetve az érintettel tisztázni a problémáidat. Ha kell, profi segítséget is kérhetsz, például pszichológushoz, kineziológushoz fordulhatsz. Gondolj szeretettel magadra, hiszen nem vagy rosszabb ember attól, hogy van rajtad néhány pluszkiló.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top