Életmód

Használd ki a természet adottságait! – Mire tanít a tavasz?

Lássuk, mit tartogat számunkra a tavasz, amelynek adottságait ügyesen kellene kihasználni, és beépíteni a mindennapjainkba. Hangolódj rá a természet különböző rezgéseire, és meglátod, energiád megsokszorozódik!

Tavasz kezdetén az összehúzó energiájú kemény, fagyos föld kienged, ilyenkor kinyílik, feltámad a természet is. A megújuló energiák elképesztő erővel serkentik a növényeket, amelyek rügyezni kezdenek, kivirágzanak, és beindulnak aktív életfunkcióik.

Télen „megrakjuk” szervezetünket zsírban, olajban sült ételekkel, a főzéshez több sót használunk, és a karácsonyi, illetve farsangi trakta alatt rengeteg cukrot elfogyasztunk. Ezek mind összegyűlnek szervezetünkben, ezért tavasszal javasolt a tél során keletkezett lerakódásoktól megszabadulni.

Használd ki a természet adottságait - Mire tanít a tavasz?

Az áprilisi, májusi növények nagyon jó méregtelenítő-tisztító adottságokkal rendelkeznek. Ennek az időszaknak a hasznos növénye a medvehagyma (bioboltokban is kapható) és a csalán – nagyon jól salaktalanítják, tisztítják a szervezetet. Ilyenkor fogyasztható a tyúkhúr vagy a gyermekláncfű is, ezek szintén hatásosan méregtelenítenek. Ezek a vadon termő növények sokkal erőteljesebb hatásúak, mint az úgynevezett kultúrnövények, ezért fogyasztásuk sokkal kisebb mennyiségben javasolt. A diétázókat segíti a zsenge spárga, a friss spenót vagy a sóska.

A konyhában a könnyedebb és gyorsabb főzési technika kerül előtérbe, mint a kuktában főzés, pirítás.

Mit mond a kínai orvoslás?

Megfigyelted már, hogy a tavaszi, szeles időjárásban megszaporodnak az izmokat érintő betegségek, intenzívebbek a reumatikus tünetek?

A hagyományos kínai orvoslás szerint a külvilág és belső világunk összhangban vannak egymással, minden évszaknak megvan a megfelelő eleme, személyiségtípusa, testrésze.

A tavaszhoz a fa energia tartozik, az öt elem tana szerint magában hordozza a születést, a klimatikus energiák közül a legdinamikusabbat, a szelet. A fa jelképezi a mozgékonyságot, a vele összefüggő testrészeink a máj, az epe, valamint az izmok, az inak, amelyek a mozgást biztosítják. A legjobb időszak valami új elkezdésére. Pl. a lakás kicsinosítása, fogyókúra, vagy rákészülés a babavárásra!

A böjt ideje

Használd ki a természet adottságait - Mire tanít a tavasz?A böjtöt mint terápiás módszert a századforduló tájékán francia, német és osztrák orvosok kezdték alkalmazni. A léböjt alatt a szilárd táplálékokat elvonjuk, és kizárólag csak folyadékot lehet fogyasztani. Ebből viszont jó sokat, napi 2,5–3 litert ajánlott legalább.

A meghatározott ideig tartó diéta elején darabos ételek fogyasztásával (zöldségleves, kása) kezdődik a ráhangolódás, majd az elkövetkező napokban salaktalanító gyógyteák, frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek, frissen facsart búzafűlé és passzírozott leves kerülhet az asztalra, a vacsorát egy tál zabnyákkal színesítve. A léböjt lezárásakor, a böjt megtöréséhez – ez általában feleannyi ideig tart, mint a böjti napok – almát vagy más gyümölcsöt, darabos zöldséglevest esznek a böjtölők.

Iktass be tavasszal egynapos léböjtkúrákat. Már arra az egy napra is mentesül szervezeted a táplálék feldolgozása alól. A heti rendszerességgel tartott léböjt is nagyon jól salaktalanít, és segíti a felkészülést akár egy hosszabb böjti időszakra is. Enyhe rosszullét azonban jelentkezhet (fejfájás, szédülés) a szilárd táplálék megvonásának következtében, ilyenkor jó, ha szőlőcukor vagy magnézium van a közelben. Többnapos léböjtkúrát kizárólag felügyelet alatt végezz!

Tipp: Tudj meg még többet a böjtről, és keresd napi húshagyó receptjeinket! »

Tavaszi szépségápolás

A friss eperben a narancsnál is több öregedésgátló C-vitamin található. Ha rendszeresen fogyasztod, megelőzheted vele a bőr öregedését, és megállíthatod a kötőszövetet károsító szabad gyököket. Pakolásként alkalmazva késleltetheted a ráncok megjelenését, és felfrissítheted vele a kor előrehaladtával egyre szárazabb arcbőrödet.

Eperpakolás: Pürésíts össze egy maroknyi epret, adj hozzá egy deci natúr joghurtot és egy kanál mézet. Tedd föl az arcodra 20 percre. Ismételd meg hetente egyszer, amíg az eperszezon tart.

Vissza a természetbe!

Hogy kerülhetsz közel a természethez? Legfőképpen úgy, ha sokat kirándulsz, egyre több sportprogramot szervezel a szabadban. Kellemes ebben a környezetben a futás, néhány jógagyakorlat, a meditálás, vagy a barátaiddal valamilyen labdajátékot űzni. Állíts össze magadnak egy programfüzetet, amelyben megtervezed, hogy mivel fogod tölteni a szabadidődet. Érdemes ebben az időszakban hosszabb túrákra is menni, a virágba boruló természet lenyűgöző látványt nyújt. A kirándulások alatt gyűjts néhány vadon termő növényt, gyógynövényt, ahogyan azt egykoron nagyanyáink is tették.

Használd ki a természet adottságait - Mire tanít a tavasz?

 A természet adottságai

Tavaszi gyümölcsök, zöldségek, gyógynövények, amelyek hazánkban teremnek:

• csalán, csírafélék, gyermekláncfű, hónapos retek, medvehagyma, spárga, zsenge spenót, tyúkhúr, zöldborsó,

• ibolya, rózsa, bodza, levendula (amelynek a virágai ehetőek is!),

• eper, málna, áfonya.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top