Életmód

Itt a tavasz, újulj meg böjtöléssel! – 40 nap, 40 ötlet

Ki tudja, hogy az elmúlt hónapokban hányszor kerestük a boldogságot egy bögre forró csokiban, vagy nyertünk kéjes élvezetet egy szelet sütemény társaságában. A közelgő tavasz arra ingerel bennünket, hogy a télikabáttal együtt ledobjuk magunkról a pluszkilókat. A böjt azonban sokkal több, mint fogyókúra.

Tarts velünk 6 héten át!

A húsvét előtti 40 napos böjtöt érdemes kipróbálni! A húshagyó időszak a visszafogott táplálkozást szolgálja. A legfontosabb szabályait – minél kevesebb hús fogyasztása, tartózkodás a nagy lakomáktól, alkoholtól – nem nehéz betartani, a 40 napos fegyelmezettséget tested-lelked meghálálja! Mostantól naponta egy receptötlettel segítünk, hogy húsvétra te is megújulhass! Tarts velünk mindennap! 

Napi recept-tippjeinkért katt ide! »

Vallási megtisztulás és gyógyító hatás

Őseink elsősorban vallásos hitükből kifolyólag böjtölték végig a hamvazószerdától húsvétvasárnapig tartó időszakot. A nagyböjt során az előírásokat szigorúan követő keresztény lelkek naponta csak egyszer étkeztek, húst pedig egyáltalán nem fogyasztottak. A böjt az Istennel szembeni alázat, reménység és szeretet kifejeződése. A hosszabb-rövidebb ideig tartó önmegtartóztatás a világ más vallásaiban is jelen van.

Gyógyító céllal már az ókori Egyiptomi Birodalom orvosai alkalmazták a böjtöt. Megfigyelték, hogy a beteg emberek és állatok ösztönösen nem vesznek magukhoz táplálékot, hogy energiájukat a betegség leküzdésére – ne pedig az emésztésre – fordíthassa a szervezet. Később olyan legendás gyógyítók alkalmazták a böjtterápiát, mint Hippokratész vagy Paracelsus. Az ókori értékek felfedezésével, a reneszánsz idején terjedt el ismét a gyógyító böjtölés. A műfaj klasszikusának számító Buchinger-terápiát a 20. század elején dr. Otto Buchinger dolgozta ki, aki azt vallotta, hogy a böjtölés időszaka mentette meg gyógyíthatatlannak minősített reumájától.

Itt a tavasz, újulj meg böjtöléssel! - 40 nap, 40 ötlet


Mikor böjtöljünk?

Böjtölni nemcsak tavasszal lehet, de érdemes rászánni magunkat a kúrára, ha:
• gyakran küzdünk állandó fáradtsággal, levertséggel,
• alvászavaraink vannak,
• csökken a teljesítményünk,
• gyakran puffadunk, nehezen emésztünk,
• rendszeresen fáj a fejünk,
• erősen zsíros a bőrünk, töredezett a hajunk.

A szakemberek rendszeres böjtölést javasolnak, ha
• gyulladásos, fertőző betegséggel küzdünk,
• immunrendszeri problémánk van,
• szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri megbetegedést diagnosztizáltak nálunk,
• légzőszervi problémákkal küzdünk,
• elmúltunk 40 évesek.

Melyiket válasszam?

A böjtölésnek több formája van, illetve léteznek további méregtelenítő kúrák, amelyeket bevethetünk a megtisztulás érdekében. Böjtölni lehet egy-két napig és akár hetekig is, 28 napnál tovább azonban nem szabad folytatni egyik kúrát sem.

Itt a tavasz, újulj meg böjtöléssel! - 40 nap, 40 ötlet1. Klasszikus léböjt
A salaktalanítás legintenzívebb és leghatékonyabb módja. Ilyenkor nincs szilárdtáplálék-bevitel, csupán folyékony állagú, természetes eredetű leveket, leveseket és italokat szabad fogyasztani (naponta 2,5–3 litert). A gyógytea, a zöld tea, a gyümölcsteák és a hígított gyümölcslevek mellett kanalazhatunk még frissen készített, átturmixolt lúgos zöldséglevest, természetesen só és egyéb ízesítők nélkül. Bizonyos gyógyteák segíthetik a máj méregtelenítő tevékenységét, a különböző bázikus porok stabilizálják a sav-bázis háztartást.

2. Szárazböjt
A méregtelenítés legdrasztikusabb módja, mert a különböző folyadékokról is le kell mondanunk, és kizárólag vizet ihatunk.

3. Kombinált böjt
Az egyik nap klasszikus léböjt, a másik nap a szárazböjt szabályai szerint „étkezünk”.

Miért érdemes?

Bármelyik böjttípus mellett is döntünk, számos pozitív hatással számolhatunk. Így például:

• megtisztul a test a salakanyagoktól,
• nagymértékben segíti a gyulladással vagy fertőzéssel járó betegségek gyógyulását,
• pozitív hatással van az anyagcsere-problémák vagy a máj- és epebetegségek enyhítésére,
• csökken a testsúly,
• selymesebbé válik a bőr, fényesebb lesz a haj.

Mikor nem szabad?

Mint minden drasztikus kúra esetében, itt is léteznek olyan esetek, amelyek alapból kizárják a böjtölést. Ezek például:

• a nagymértékű fogyással járó betegségek: a pajzsmirigy-túlműködés, a daganatos megbetegedés, a felszívódási zavarok, a komoly emésztőrendszeri problémák,
• az idegrendszeri alapon történő fogyás vagy az intenzív stressz,
• a depresszió,
• a terhesség és a szoptatás időszaka.

Böjtölés előtt és után

A böjtölést – mint minden szigorú méregtelenítő/tisztító vagy fogyasztókúrát – mindig érdemes állapot- és egészségfelméréssel kezdeni még akkor is, ha alapjában véve jól érezzük magunkat a bőrünkben. Célszerű olyan orvosnak a tanácsa és a felügyelete, aki ismeri a böjtölés során a szervezetben lejátszódó folyamatokat. Az orvos, aki nem kompetens, megijedhet például a kúra során megemelkedett májfunkciós érték láttán, pedig ez teljesen normális jelenség, és bármelyik salaktalanító folyamattal együtt jár. Érdemes a kúra előtt egy-két hétig reform módon étkezni, utána pedig a visszaállító étrendet követni, amely barna kenyérből, sovány sajtból, joghurtból, salátából és zöldséglevesből áll.

A sikeres böjt 5 alapszabálya

Itt a tavasz, újulj meg böjtöléssel! - 40 nap, 40 ötlet1. Minden lehetséges módon segítenünk kell a mérgező anyagok eltávozását a szervezetből. A táplálékbevitel változtatásához a lélek kényeztetése, a testi-lelki-szellemi egyensúly helyreállítása is hozzátartozik. Ha megtehetjük, váltsunk környezetet! Keressünk stresszmentes helyszínt, a kúra időtartama alatt mellőzzük a televíziót, a mobiltelefont, az internetet, a hétköznapi rutinfeladatainkat, de még a családunkat is!

2. A vastagbél tisztítása nélkül nincs böjtölés. A bélen keresztül történő salakanyag-kiválasztást segíthetjük keserű gyógyvizek, aszaltszilva-lé, beöntés vagy kolon-hidroterápia segítségével, de felejtsük el az olyan drasztikus módszereket, mint a hashajtó kutyabenge, a szenna, a Guttalax és társai.

3. Végezzünk mélyre ható mozgásokat – ilyen pl. a jóga, a stretching, a pilates és a gyaloglás –, melyek mindegyike fokozza a böjt salaktalanító hatását.

4. A böjt alatt felszabaduló gondolatok, erősödő álmok és érzelmek feldolgozása a lelki megtisztulás része. Végezzünk kreatív kézműves-tevékenységet, meditáljunk, hogy segítsük a szellem megnyílását. Engedjük el a negatív gondolatokat, és éljük meg pozitívan a változást.

5. Elengedhetetlen a pihenés, engedjük meg magunknak a hosszú alvásokat, akár délután is! Ápoljuk tovább a böjt során megtisztult testet, lelket és szellemet a kúra után is. Tudatosan figyeljünk rá, hogy minél tovább tiszta maradjon!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top