Életmód

12 tipp, hogy csökkentsd a rák kialakulásának veszélyét!

Minden évben 10 millió új rákos esetet diagnosztizálnak világszerte. Ráadásul a szakértők szerint 2020-ra ez a szám évi 15 millióra fog nőni, ha nem tesz meg mindenki mindent a megelőzésért.

Február 4. – rákellenes világnap (World Cancer Day)

Az International Union Against Cancer (UICC) szervezésében 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánította.

Nehéz pontosan megmondani, mitől is alakulnak ki a daganatos betegségek. Az életmód szerepe azonban a legtöbb orvos szerint nem elhanyagolható: ha ezen változtatunk, sokat tehetünk a megelőzésért. Még az apró változtatások is nagy jelentőségűek – megmutatunk néhányat, amit minden nehézség nélkül beépíthetsz a mindennapjaidba.

1. Egyél egy kis savanyú káposztát! Egy finn tanulmány szerint a savanyú káposzta erjesztése során számos rákellenes vegyület képződik a zöldségben. Fogyasztás előtt öblítsd le, hogy kisebb legyen a sótartalma.

12 tipp, hogy csökkentsd a rák veszélyét!

2. Ismerkedj meg a gránátalmával! A gránátalma kiváló forrása az ellagsav nevű vegyületnek, amely a legújabb kutatások szerint gátolja a daganatos sejtek kialakulását és osztódását.

12 tipp, hogy csökkentsd a rák veszélyét!

3. Óvd az egészséged propolisszal! Német kutatók a propoliszban – annak antibakteriális és vírusölő hatása mellett – egy olyan anyagot is kimutattak, amely kifejezetten daganatpusztító hatású. Laboratóriumi vizsgálatok során a CLU–502 nevű molekulával sikerült úgy elpusztítani a rákos sejteket, hogy az egészséges sejtek mindeközben nem sérültek.

12 tipp, hogy csökkentsd a rák veszélyét!

4. Párold a brokkolit! A brokkoli már régóta rákmegelőző szuperételként ismert, de korántsem mindegy, hogyan készíted el. Egy spanyol kutatás szerint ugyanis ha mikrohullámú sütőben készül a brokkolis étel, a zöldség rákmegelőző flavonoidjainak 97 százaléka elbomlik.

12 tipp, hogy csökkentsd a rák veszélyét!

5. Szeresd a fokhagymát! A fokhagyma tele van olyan kénvegyületekkel, amelyek serkentik az immunrendszer rák elleni természetes védelmi vonalát, ráadásul képes visszafogni a daganatok növekedését. Ha a (teljes kiőrlésű) tésztádra fokhagymás-paradicsomos-olívaolajos mártást teszel, a fokhagyma jó hatásait kiegészíted a paradicsomban levő likopinéval. Az olívaolaj a likopin felszívódását segíti, míg a tészta rostanyagai a bélrendszeri daganatok előfordulásának valószínűségét csökkentik.

12 tipp, hogy csökkentsd a rák veszélyét!

6. Majszolj el egy narancsot! Egyfelől rengeteg benne az antioxidáns hatású vegyület, amely a szabad gyökök ártó hatását ellensúlyozza, másfelől pedig C-vitamin-tartalma a rákkeltő anyagok képződését gátolja a gyomorban. Egyes kutatások arról számolnak be, hogy a citrusfélék bőséges fogyasztása visszafogja a szájüreg, a torok és a gyomor daganatos betegségeinek kockázatát.

12 tipp, hogy csökkentsd a rák veszélyét!

7. Alkalmanként igyál meg egy sört! Még véletlenül sem a mértéktelen alkoholfogyasztásra biztatunk (már csak azért sem, mert ez növeli a rák kockázatát), de tény, hogy a sör véd a Helicobacter pylori elnevezésű baktérium ellen – ez a kórokozó tehető felelőssé a gyomorfekély és nagy valószínűséggel a gyomorrák kialakulásáért is.

12 tipp, hogy csökkentsd a rák veszélyét!

8. Minél többször igyál meg egy-egy pohár vizet! Egy 1996-os amerikai kutatás szerint azok, akik naponta legalább 6 pohár vizet megisznak, ezzel az egyszerű szokással közel felére csökkenthetik a hólyagrák kialakulásának esélyét. Egy másik tanulmány pedig azt igazolta, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás a nőknél akár 45 százalékkal is visszavetheti a vastagbélrák kockázatát.

12 tipp, hogy csökkentsd a rák veszélyét!

9. Vegyél otthon is mosható ruhákat! A rendszeres vegytisztítással veszélyes vegyszereknek teszed ki a szervezetedet. Sok tisztítószalonban ugyanis még mindig használják a perklór-etilén nevű vegyi anyagot a ruhák tisztításához, amelynek tartós belélegzése állatkísérletekben a máj és a vese károsodásához, valamint daganatok kialakulásához vezetett. Minél kevesebb vegytisztításra szoruló ruhád van, annál inkább kiiktathatod ezt az anyagot az életedből. Ha valamit mégis tisztíttatnod kell, otthon mielőbb vedd ki a nejlonzsákból, és szellőztesd ki alaposan a szabadban.

Menj ki a szabadba
Menj ki a szabadba!

10. Ne vegyszerezd a kertet! A kártevő- és gyomirtó szerek mind veszélyes vegyszerek, amelyeket állatkísérletekben számos rákfajtával hoztak összefüggésbe. Keress zöldmegoldásokat a gyomirtásra, próbáld ki a biokertészetet!

11. Menj egy kicsit a napra! Amióta a napsütést potenciális veszélyforrásként tartjuk számon, jó esély van rá, hogy sokan kevesebbet kapnak a kívánatosnál az egyébként rendkívül fontos D-vitaminból. Pedig ennek a vitaminnak a hiánya rengetegféle daganatos betegség kialakulásával állhat kapcsolatban a mellráktól kezdve a vastagbélrákon keresztül a prosztatarákig. Ráadásul a D-vitamin hiánya növeli a csontritkulás, a cukorbetegség, a sclerosis multiplex és a magas vérnyomás kockázatát is. De vigyázz, az elegendő D-vitamin képződéséhez épp elég 15 perc séta a napsütésben! Mivel a túlzásba vitt napozás valóban növeli a bőrrák veszélyét, kerüld a déli órákat, és használj napvédő krémet. Sőt, akár egy multivitamin-készítményt is beszedhetsz reggelente, hogy biztosan eleget kapj minden vitaminból.

12. Forgasd mártásba a húst, mielőtt a grillre tennéd! A hús grillezése közben (különösen, ha megég) sokféle rákkeltő vegyület keletkezik. A kutatók azonban arra is rájöttek, hogy ha a húst vastagon marinádba vagy páclébe forgatod, így nem éri közvetlenül a parázs hője, ezeknek a vegyületeknek a mennyisége jelentősen csökken. Az is jó megoldás, ha a sütőben elősütöd a húst, és csak a legvégén teszed rá a grillre.

A rákellenes világnap alkalmából 2010. február 4-én és 5-én kedvezményes melanomaszűrési
lehetőséget kínál a Melanomamobil a következő helyszíneken:
Budapest (V. ker., Arany János utca; XI. ker., Budafoki út), Győr, Szentendre, Vác.
További információért katt ide »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top