Életmód

3 tuti tipp túlevés ellen

Időnként mindannyian hajlamosak vagyunk többet enni, mint amennyi üdvös lenne. Karácsonykor még gyakoribb, hogy addig élvezzük a kalóriadús fogásokat, amíg alig tudjuk begombolni a nadrágunkat.

Ilyenkor három segítőtársunk is van, „akik” hozzájárulnak, hogy a testünk képes legyen feldolgozni a túlzott mennyiségű eledelt.

1. Igyál egy pohár bort!

A vörösborban levő antioxidánsok, a polifenolok segíthetnek csökkenteni a zsírban gazdag ételek okozta károkat. Egy kísérletben azoknak a résztvevőknek a szervezetében, akik borral készített húsételt ettek, a bor nélküli ételt fogyasztókénál 75 százalékkal kevesebb volt a malondialdehid – ez az anyag a hús emésztésének egy mellékterméke, amelyet összefüggésbe hoztak a szívbetegségek kialakulásával. Érdemes tehát borral főzni, vagy a vacsora mellé meginni egy pohár bort – persze ne feledkezz meg a mértékről!

2. Ízesíts ecettel!

Egy evőkanál ecet, amellyel például a salátádat ízesíted, segíthet, hogy ne ugorjon fel nagyon hirtelen a vércukorszinted (ami egyébként könnyen előfordulhat egy kalóriában gazdag étel elfogyasztása után). Így kevesebb az esélyed arra, hogy a vércukorszint megugrását hasonlóan gyors visszaesés, és az ezzel együtt járó éhségroham kövesse.

3. Rágcsálj gyümölcsöt!

Ha túl sokat ettél, válaszd desszertként a gyümölcsöt. Az antioxidánsban gazdag gyümölcsök, például a bogyósok, a szőlő, a kivi vagy a cseresznye és a meggy fogyasztása segít elhárítani a szabad gyökök túlzott termelődését, amit a túlevés egyébként kiváltana.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top