Életmód

Arcmasszázs az allergia ellen

Az allergia napjainkban népbetegség. A felgyorsult, stresszes életvitel, a környezeti ártalmak, a mesterséges ételízesítők egyaránt allergiás reakciókat válthatnak ki, melyek sokunk életét megkeserítik.

A szervezet túlérzékenységgel reagál bizonyos anyagokra, amelyeket allergéneknek nevezünk. Ha ezek bejutnak a szervezetbe, akkor az ellenségként vagy kórokozóként tekinti őket, és úgy is reagál rájuk. A fehérvérsejtek pedig éppen ezért elkezdenek védekezőanyagot termelni, amelyet hisztaminnak hívunk. A legtöbb allergia esetében ez az anyag okozza az allergiás reakciót.

Milyen tüneteket okozhat?

Arcmasszázs az allergia ellenEkcéma, csalánkiütés, ételallergia esetén puffadás, teltségérzés, hasfájás, nátha jellegű orrfolyás, orrnyálkahártya-duzzanat, könnyezés, kötőhártya-gyulladás, hörgőizomgörcs, légszomj, nehézlégzés, asztma.

Sokan egész vagyonokat áldoznak a gyógyszertárakban kapható készítményekre, amelyek egy idő után sorra hatástalannak bizonyulnak, ráadásul olykor bizonyos mellékhatásokkal is számolni kell. A különféle allergiás reakciók párhuzamosan, egymással összefüggésben is jelentkezhetnek.

Az allergia megszüntethető?

Mint minden tünet, az allergia is okozat, amelynek a gyökereit kell megkeresni és kezelni. Sok esetben szervezetünk ilyen módon jelez, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk, hátha életmódunk megváltoztatásával is javíthatunk a helyzeten. Sokszor eredményes lehet az is, ha a természetgyógyászathoz fordulunk!

Gyakori megfázás vagy arcüreggyulladás eredménye is lehet allergiás reakció. Ez azért veszélyes, mert ha az egyes kisebb megfázások során az arcbőr alatt lerakódott méreganyagok nem ürülnek ki teljesen, felhalmozódhatnak, és idővel allergiát váltanak ki.

A leggyakoribb tünetek között említhetjük a légzési nehézségeket, a könnyezést, a szénanáthát. Megszüntetésükhöz kiváló megoldás az a masszázstechnika, amely „helyben” hat a problémás területre. Az arc különleges masszírozásán alapul ez a módszer, amelyet Zontag Zsuzsa gyógymasszőr fejlesztett ki, először Magyarországon.

A módszer lényege

Arcmasszázs az allergia ellen1. A relaxációs és nyirokmasszázson alapuló módszer elsősorban a simítás finom mozdulatait alkalmazza.

2. Körkörös mozdulatokkal, az arc izmainak megfelelően végzik a masszírozást, az állkapocstól kiindulva. Az állkapocs nyirokcsomóiban nagyon sok méreganyag lehet lerakódva, sokszor ezért is érzi úgy a beteg, hogy nem kap levegőt.

3. Az arcmasszázzsal kitágulnak az erek, gyorsul a vérkeringés. Ez elősegíti a vér áramlását, ennek következtében a homlok- és arcüreg lerakódásai felszabadulnak.

4. A szövetek között megbúvó salakanyagok fellazításával és véráramba jutásával máris megindul a méregtelenítés, amelynek hatása percek alatt érzékelhető.

5. Az allergiás panaszok (orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, orr-, torokviszketés) szinte azonnal enyhülnek és elmúlnak, a teljes megszüntetéshez azonban több kezelés javasolt.

6. Az allergia gyorsabb megszüntetéséhez hozzájárulhat az arcmasszázs mellett alkalmazott talpmasszázs is.

7. Az arc finom masszírozása a pszichénkre is hat: nyugalmat, frissességet eredményez. A testi-lelki harmónia megteremtése az egészség előszobája.

8. Az arcmasszázs extra hozadéka, hogy mivel eltávolítja az elhalt hámsejteket, javítja a bőr anyagcseréjét és segíti az arcbőr regenerációját (azaz arcunk bőre kisimul, fiatalosabbá, rugalmasabbá válhat a rendszeres masszírozás hatására).

Mennyi ideig tart a kezelés?

Eltérő, hogy kinél mennyi időt vesz igénybe a teljes gyógyulás, mert különböző mértékben lehetnek lerakódások az arcüregben és a nyirokmirigyekben. A 45 perces finom masszírozásból álló heti 2-3 kezelés hatása néhány hétig is eltarthat, és lehet, hogy az allergia véglegesen eltűnik.

A felhalmozódott méreganyagok mértékét több módszerrel is fel lehet mérni: talpi idegvégződéseken keresztül, haj- és fejbőr-diagnosztika segítségével vagy biorezonanciás készülékkel.

Arcmasszázs az allergia ellen

 

Otthoni lazulás

Otthon is kipróbálhatjuk az arcmasszírozást, de ekkor szigorúan ügyeljünk arra, hogy csak enyhe megfázás esetén alkalmazzuk a kezelést; komolyabb esetben forduljunk orvoshoz vagy természetgyógyászhoz!

• Mindig tiszta kézzel, megtisztított arcbőrrel fogjunk hozzá az arcmasszázshoz.

• A masszírozást nagy odafigyeléssel végezzük; lehetőleg ne saját magunkon, mert így nem biztos, hogy sikerül követnünk az arcon húzódó izmok vonalát!

• Ujjainkkal mindig nagyon finoman, szinte csak simogatva érjünk a bőrhöz.

• Ne feledkezzünk meg arról, hogy minden masszázs esetén fontos megteremteni az ellazuláshoz a megfelelő körülményeket: hangulatvilágítás, illóolajok vagy illatgyertya égetése segíthetnek ebben.

• A megfelelő eredmény eléréséhez célszerű a masszírozás után egy időre lepihenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top