Életmód

Vigyázat, rejtett kalóriák! – 7 diétás étel, ami nem is annyira diétás

Ha fogyni akarsz, ne haladj a kitaposott úton: nem kell mindenről elhinni, hogy egészséges, amiről azt állítják...

A jó hír: ahhoz, hogy lefogyj, valóban elegendő néhány apró változtatás az étrendedben. A rossz hír: nem mindegy, mit és hogyan változtatsz, hiszen az ördög itt is a részletekben lakozik. Ha gondolkodás nélkül nyúlsz hamburger helyett a pulykaburgerért vagy a húsos főétel helyett a Cézár-salátáért, inkább gondold át még egyszer. Íme tíz egészségesnek és diétásnak hitt étel, amely nem is annyira egészséges és diétás, mint gondoltuk.

Cézár-saláta

A saláta és a csirke valóban fogyókúrás eledel, ám a Cézárban mindezt nyakon öntik egy adag majonézes öntettel, némi parmezánnal, és jól megszórják pirított kenyérkockákkal. Egy előételnyi adag is jó 500 kalóriát tartalmaz, ha pedig főétel helyett kérsz egy nagy adag salátát, a számláló akár 900 kalóriáig is felmehet, a rengeteg zsiradékról nem is beszélve.

7 egészséges étel, ami nem is olyan egészséges

Mit egyél helyette? Kérj vegyes zöldsalátát egy kevés grillezett csirkemellel, és ízesítsd a zöldségtálat vinaigrette-öntettel. Ha a majonézt, a parmezánt és a kenyérkockákat kihagyod a salátádból, akár egy könnyű főfogás is belefér még a vacsorába.

Pulykaburger

A pulykáról mindenkinek az egészséges, sovány hús jut eszébe, pedig nem mindegy, hogy a pulyka melyik részét használták fel az étel elkészítéséhez. Ha pedig pulykahúsból készült vagdalthús van a hamburgerzsemlében, szinte biztos lehetsz benne, hogy nem a valóban zsírszegény és egészséges pulykamellet darálták a pogácsába. Ehhez jön még a majonéz, esetleg egy kis zsíros sajt és a fehér lisztből készült hamburgerzsemle, és máris ott vagyunk kalóriában, ahol egy hagyományos hamburgerrel lettünk volna (akár 850 kcal is lehet benne).

Mit egyél helyette? Sovány marhasteaket: a hátszín például szinte teljesen zsírtalan hús. Ha ezt választod ebédre egy adag salátával körítve, ízletes, fehérjében gazdag, kalóriában viszont szegény ételt fogyasztottál (kb. 350 kcal).

Gyümölcsturmix

A gyümölcsturmixok jó részében a tejen és a gyümölcsön kívül egy adag cukor is van, így ezek az egyébként finom italok aligha tekinthetők fogyókúrásnak (egy pohár akár 600 kcal-t is tartalmazhat).

7 egészséges étel, ami nem is olyan egészséges

Mit igyál helyette? 100%-os, azaz csak gyümölcsből és gyümölcsléből álló koktélokat, vagy joghurttal készült, savanykás, házi készítésű gyümölcsturmixot, amelyben sokkal kevesebb a kalória és a cukor.

Müzliszelet

Vajon mi tartja egyben a müzliszeletet? Ráhibáztál, a cukorszirup. Ugye érted, miért nem javasoljuk, hogy ezzel verd el az éhségedet, ha munka közben bekapnál egy falatot?
(Egyetlen vékony szeletkében akár 200 kcal is lehet.)

Mit egyek helyette? 10 dkg sovány sajtot pár szem diétás kétszersülttel. Ebben úgy 150 kcal van, ami nem tűnik sokkal kevesebbnek, ám cukrot alig veszel vele magadhoz. Fehérje és rost viszont bőven van ebben az összeállításban, ráadásul a vércukrod sem emelkedik-esik olyan villámsebesen, mint a müzliszelettől.

Tésztasaláta

 

Már megint egy félreértés a „saláta = egészség” mantra környékén. Ebben a „salátában” ugyanis a tészta a főszereplő, ami a legtöbb esetben persze fehér lisztből készül, és gyorsan megemeli, majd „leejti” a vércukorszintedet, újabb éhséghullámot elindítva. És akkor még nem is említettük a majonézes tésztasaláta-változatok zsírtartalmát.

7 egészséges étel, ami nem is olyan egészséges
.

Mit egyek helyette? Tojássalátát, persze ha lehet, ne a majonézes verziót. A főtt tojás sok zöldséggel valóban fogyókúrás eledel, mert finomított szénhidrátok helyett egészséges fehérjék vannak benne.

Joghurt gyümölcsrétegen

A gyári gyümölcsös joghurtkészítmények alján levő gyümölcsrétegben néha annyi a cukor, mint a kólában, miközben gyümölcsöt alig láttak. Így akár 200 kcal is lehet egy pohárka gyümölcsös joghurtban.

Mit egyek helyette? Egy pohár natúr joghurtot keverj össze némi friss idénygyümölccsel. Sokkal kevesebb benne a kalória, viszont jóval több a vitamin, a cukortartalom miatt pedig nem kell aggódnod.

Aszalt gyümölcs

Az aszalt gyümölcsről nem szívesen beszélünk le, hiszen egy rakás értékes tápanyagot tartalmaz, de azért jó, ha tudod, hogy nem teljesen ártalmatlan rágcsálnivaló. Először is: nehéz abbahagyni, többmaréknyival sem laksz jól, és észre sem veszed, hogy már jó 600 kalóriát elfogyasztottál. A cukrozott gyümölccsel különösen érdemes vigyázni, hiszen az már inkább cukorka, mint gyümölcs.

7 egészséges étel, ami nem is olyan egészséges

Mit egyek helyette? Friss gyümölcsöt: egy-két alma, őszibarack vagy banán összehasonlíthatatlanul kevesebb kalóriát és cukrot tartalmaz, mint az aszalt rágcsálnivalók.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top