Életmód

Saru vagy platform? – 6 kérdés, 6 válasz

Szandálok, saruk, balerinák. Vajon milyen szempontok alapján válasszunk az idei cipődivat kínálatából? A szépségért néha szó szerint meg kell szenvedni, de figyeljünk arra, hogy mit, mikor és mennyi ideig viselünk!

Egy szép vonalú, de lábunknak-alkatunknak nem megfelelő cipellő komoly fájdalmakhoz, és ami még rosszabb, megmaradó deformitásokhoz vezethet. Legyen célunk, hogy a lábunk szépen mutasson, de maradjon is ilyen, ne kelljen csizmába rejtenünk a következő szezonban!

 Hogyan válasszunk méretet?

Azt a cipőt, amelyet felpróbáláskor is szorosnak vagy éppen jónak érzünk, ne vegyünk meg! Ne bízzunk abban, hogy idomul vagy tágul, ha nincs nagyobb méret, lépjünk minden csábítás ellenére tovább. Mindenki tudja, melyik lába a nagyobb, ahhoz kell igazítanunk választásunkat. Ideális esetben kb. egyujjnyi hely maradjon a lábujjak előtt.

Saru vagy platform? - 6 kérdés, 6 válasz

FONTOS! A cipőt állva, járva is próbáljuk, lábunk ekkor foglalja el végleges helyét. Vásároljunk késő délután-este, ekkor már duzzadtabb a lábunk.

 Melyik anyag a legmegfelelőbb?

A lábunk akár 10–15 órát „eltölt” cipőnkben, így fontos, hogy természetes és jól szellőző anyagokat válasszunk. A manapság trendi lakkos-műanyag felső esetén válasszunk olyan szabást, mely lyukakkal, pántokkal biztosítja a légáramlást.
FONTOS! A lábgomba és a lábszag legnagyobb ellensége a jól szellőző cipő!

 Milyen legyen a cipő orra?

A manapság divatos lekerekített orr kedvezőbb az ujjak számára, mint a keskenyedő fazon. Az összenyomorított ujjak akár úgy is maradhatnak.
FONTOS! Ha családunkban a kalapácsujj vagy a bütyök gyakori, akkor különösen ügyeljünk arra, hogy ujjaink elegendő helyet kapjanak, és szűk fazont csak rövid ideig viseljünk. Ha kell, vigyünk váltócipőt!

 Egészséges-e a lapos talp?

A balerinacipők nem adnak megfelelő alátámasztást lábboltozatunknak, túlterhelik a talpi szalagokat, és sarokgyulladást okozhatnak. Ez a fájdalom felkúszhat a lábszárunkra, vagy térdfájást is okozhat.

Saru vagy platform? - 6 kérdés, 6 válasz

FONTOS! Ilyen cipőt lúdtalp esetén csak egy „becsempészett” betéttel viseljünk. (Van olyan, ami nem látszik, kérdezd ortopédusodat!)

Mi a helyzet a magas sarokkal?

A magas sarok átteszi a terhelést az előlábra, tovább szorítja az orrészbe ujjainkat, biztos út egy bütyök- és kalapácsujjműtét felé! A megváltozott testtartás túlterheli a térdet és az ágyéki gerincet. Bokaficam esetén komoly veszélyt jelenthet, bár javítja a stabilizáló izomzat munkáját.
FONTOS! Ha lehet, válasszunk közepes-szélesebb sarkot, amint lehet, tűsarkú cipőnket váltsuk le, rúgjuk le az íróasztalnál ülve!

 Veszélyesek lehetnek a pántok?

Sarkunknál a szoros pánt csonthártyagyulladást és csontfelrakódást okozhat. A pántot szorítsuk meg annyira, amíg kisujjunkkal el tudjuk emelni.
FONTOS! Ha egy pántot érzünk vásárláskor, az valószínűleg később vágni fog.

Ha problémánk van a lábunkkal, kezdődő bütyök- vagy kalapácsujj-elváltozást veszünk észre, mielőbb keressük fel az ortopédust, kezdeti stádiumban a kiváltó okok jobban kezelhetők! Később már csak a műtét segíthet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top