Életmód

A leghatékonyabb tavaszi tisztító gyógynövények

Mint a virágok, úgy nyílsz ki te is tavasszal. Tested felfrissülésre, lelked új élményekre, szerelemre vágyik. Ahhoz azonban, hogy befogadd az újat, el kell engedned azt, amire már nincs szükség.

Veseserkentők

A vese kiválasztja a felesleges méreg- és salakanyagokat, emellett szabályozza a szervezet só- és vízháztartását is. Munkáját számos gyógynövénnyel támogathatjuk, így intenzívebben szűrődnek ki a véráramból a káros anyagok. De a víz is, ezért a vese alapos átmosásához legalább 2-3 liter folyadékot meg kell inni ásványvíz, zöldség- és gyümölcslé, illetve gyógytea formájában.

Csalán: 1 evőkanál csalánlevelet forrázz le 3 dl vízzel, áztasd 15 percig, majd szűrd le. Naponta többször, kortyonként igyál meg belőle legfeljebb fél litert.
Aranyvesszőfű:
Egy kávéskanálnyi virágot forrázz le 3 dl vízzel, és 20 perc áztatás után szűrd le. Naponta 2-3-szor 3 dl-t fogyassz. Anyagcsere-javító, epehajtó hatása is van.
Kukoricabajusz:
1 evőkanálnyi mennyiséget főzz 5 percig 2 dl vízben. Naponta 2-szer 2 dl-t fogyassz belőle.
Nyírfalevél:
A levelekhez leforrázásuk előtt adj egy késhegynyi szódabikarbónát, így több hatóanyagot tudsz kivonni. Majd 4 evőkanálnyi mennyiséget forrázz le fél liter vízzel, hagyd ázni 15 percig, és szűrd le. Ezt a mennyiséget fogyaszd el egy nap alatt 3-4-szerre elosztva.
Mezei zsurló: Főzz 1 teáskanálnyit 15 percig 2 dl vízben. Naponta 2-3-szor 2 dl-t igyál belőle. Terhesség esetén nem javasolt a fogyasztása. Fokozza az epetermelést is.
Petrezselyem:
Fogyassz el 1 kávéskanálnyi petrezselyemgyökeret nyersen, vagy a szárított gyökérből ugyanekkora mennyiséget 15 perc főzés után teaként. Mivel elősegíti a méhizom-összehúzódást, ezért koraszülést okozhat, így terhesség esetén nem ajánlott.
Zeller:
Gyökerét érdemes nyersen fogyasztani, de szárítva is hatékony. 1 teáskanálnyi szárított gyökeret főzz 2 dl vízben 15 percig. Naponta 2-3-szor 2 dl-t igyál meg belőle.

Extra tipp: A veseserkentő növények, teák vizelethajtó hatásúak, ezért fogyasztásuk során sok káliumot veszít szervezetünk. Ennek pótlása érdekében fogyassz sok friss zöldséget és gyümölcsöt.

A leghatékonyabb tavaszi tisztító gyógynövények

 

Nyirok- és vértisztítók

A vér és a nyirok két létfontosságú testnedvünk. A vér többek között oxigénnel és tápanyagokkal látja el a szervezetet, és részt vesz annak védekezésében, regenerálódásában. A nyirokrendszer pedig összegyűjti a szövetnedveket a bennük levő salakanyagokkal.

Vöröshere: Csíráját érdemes fogyasztanunk. Bíbor kasvirág (Echinacea): Nyers gyökerének gyógyszertárban is kapható alkoholos kivonatát szokták alkalmazni, melyből napi 2×20 cseppet érdemes fogyasztanod. Tarackbúza: Aprított gyökeréből 1-2 evőkanálnyit 15 percig főzz 3 dl vízben. Naponta 3-4-szer 3 dl-t fogyassz mézzel édesítve étkezés után. Enyhe vizelet- és hashajtó hatása is van.

Extra tipp: Kiváló vér- és nyiroktisztító a vöröshagyma, valamint a tavasszal zöldellő medvehagyma, saláta és fokhagyma is.

 

Tüdő- és bőrtisztítók

A leghatékonyabb tavaszi tisztító gyógynövényekBelégzéskor oxigént juttatunk a véráramba, és a kilégzéssel szén-dioxidtól, valamint egyéb káros anyagoktól szabadítjuk meg szervezetünket. Ha légzésünk valamilyen oknál fogva nehezítetté válik, sejtjeink nem jutnak elég oxigénhez, és a káros anyagok egyre jobban felszaporodnak szöveteinkben. Ezért nagyon fontos, hogy légzésünk mély és az egész tüdőt kitöltő legyen. Sportolással, hosszú sétákkal, légzőgyakorlatokkal fokozhatjuk a tüdő kiválasztó funkcióját. A könnyebb légzés érdekében a légutak tisztítására alkalmas a kakukkfűtea és -illóolaj, valamint az eukaliptusz- és a borsmenta-illóolaj.

Ugyancsak mozgással, valamint szaunázással és hideg-meleg váltózuhannyal fokozhatjuk a bőr vérkeringését, anyagcseréjét és ezáltal a méreganyagok pórusokon át történő kiürülését. A verejtékkel együtt távozik ugyanis a szervezetből minden olyan méreganyag, amely más módon nem tudott kiürülni. Javíthatjuk a bőr anyagcseréjét cickafarkból, kakukkfűből, kamillavirágból, aranyvesszőből és gyömbérből álló izzasztó teakeverék fogyasztásával is.

 

Légtisztító virágok

Szervezetünk tisztán tartásához nem mindegy, milyen a levegő, amelyet belélegzünk. Bár az utcán nem tudjuk kivédeni a légszennyezés káros hatását, de otthonunkban, munkahelyünkön igen. Bizonyos virágok ugyanis képesek megkötni a cigarettafüstöt, a tisztítószerek gázait és a levegő egyéb káros anyagait. Ilyen a májusban nyíló liliom és gerbera, valamint a krizantém. A bútorokból, szőnyegből, festékekből, valamint munkahelyünkön a fénymásolóból, nyomtatóból kipárolgó vegyi anyagokat megköti a márciusban nyíló tulipán, valamint az azálea és a mikulásvirág.

Mire ügyelj, ha méregtelenítesz?

• A gyógynövényeket csak kúraszerűen fogyaszd legfeljebb 3 hétig. Ügyelj arra, hogy ezekben a napokban minden méregtelenítő szervedet megtisztítsd. Válassz ki egy-két teát minden csoportból, és fogyaszd őket a kúra minden napján. Vagy készíthetsz teakeveréket is, ilyenkor azonban vedd figyelembe, hogy a gyökereket főzni, a leveleket és szárakat pedig forrázni és áztatni kell.

• Igyál sok folyadékot mindennap, és kerüld a cukros üdítőket, a kólát, a kávét és az alkoholt.

• Fogyassz friss, természetes élelmiszereket, sok zöldséget, gyümölcsöt és gabonafélét. Kerüld a zsíros ételeket, és csökkentsd a húsfogyasztást is.

• Aludj, relaxálj, sportolj, kirándulj sokat, és ne dohányozz!

A leghatékonyabb tavaszi tisztító gyógynövények

 

• A méregtelenítés során nemcsak a káros anyagok távoznak szervezetünkből, hanem a létfontosságú ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok egy része is, ezért ezeket feltétlenül pótold.

„Virágos megújulás” című sorozatunk következő részében csokorba szedjük azokat a tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek ebben segítenek.

Denkinger Anita

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top