Életmód

6 egyszerű masszázstechnika otthonra

A kínai gyógyítás fontos része a masszázs, melyet a korai időkben még an mo néven említenek, ami azt jelenti: nyomkodás, dörzsölés. Az an mo Kínában a mai napig elterjedt módszer, melyet betegségek megelőzésére alkalmaznak.

A jelenleg ismert legrégebbi adat a kínai masszázsról „A Sárga császár belgyógyászati könyvé”-ben található. A szöveg tizenöt különféle masszírozási technikát említ. Ezeket a test bizonyos pontjain alkalmazták belgyógyászati és felületi betegségeknél egyaránt. Később az an mo Kínában a gyermekbetegségek kezelésének legfontosabb módszerévé vált.

Szabadítsd ki az érzelmeket a testedből

Manapság az an mo kizárólag a mindenki által művelhető masszázst jelenti, amelyet az orvosi gyógymasszázzsal (tuj na) ellentétben otthon, családi vagy baráti körben is ki lehet próbálni. Célja az általános relaxáció, a modern élet feszültségeinek lazítása, a közérzet és az immunitás javítása, aminek következtében a betegségek kevésbé tudnak kifejlődni. Az an mo együttesen erősíti a pszichológiai állapotot és az immunrendszert, a lelket és a testet hatékony reakcióra készteti. A test felszínének érintésével a lélek legmélyére lehet hatolni, sokkal mélyebbre, mint szavakkal. Az an mo az érintés révén érzetet kelt a test felszínén, ezzel arra ösztönzi az érzelmi állapotot, hogy felszínre kerüljön, és ott szétszóródjon. Ne forrongjon tovább a test legmélyébe zárva.

6 egyszerű masszázstechnika otthonra

 

Add tovább az ajándék csit

Az an mo masszázst végző személy a kezelés során nem csupán hozzáértését adja, hanem csi energiát is. A kínaiak úgy tartják, ezt a csi energiát ajándékba kapjuk a világegyetemből, az ételből, amit megeszünk, a levegőből, amit belélegzünk. Ezért ha valaki rosszul érzi magát a környezetünkben, vagy támogatásra van szüksége, meg kell osztanunk vele ezt az ajándékot, például az an mo masszázs által. A kínai orvoslás hagyománya szorosan kapcsolódik az együttérzés spirituális gyakorlásához és a szenvedés eloszlatásának vágyához. Az an mo vagy bármilyen más masszázs az egyik leghatékonyabb fizikai módja annak, hogy csi energiát adjunk másoknak. Az együttérzés és a szeretet, a teljes jóindulat az egészséges csi forrása. Miközben szeretettel adjuk át a csi energiát másoknak, melynek rendkívül jótékony fizikai és pszichikai hatása van a másikra nézve, elindul egy körkörös folyamat. A jótékony hatásból a masszázst adó személy is részesül. Megfigyelték ugyanis, hogy a masszázs ideje alatt az an mót végző személy együtt érző rezgéseket kap a masszírozott személytől. Ez az adok-kapok az alapja a családi kapcsolatoknak és a barátságoknak, az eredmény csak egy harmonikusabb élet lehet.

Tigrisbalzsam és szezámolaj

Egyes technikáknál a kezelendő felületre puha pamutanyagot helyeznek, és azon keresztül végzik a masszázst, hogy a mozdulatok ne keltsenek durva hatást a bőr felületén. A közvetlenül a bőrön végzett masszázshoz pedig olajokat és kenőcsöket használnak. Rendkívül tápláló és jó hatású például a felmelegített szezámolaj, a kínai üzletekben kapható gyógybalzsamok pedig arra is jók, hogy a masszázs befejezése után tovább fejtse ki hatását az adott területen. Az illóbalzsam és a tigrisbalzsam is megfelel erre a célra.

Az an mo technikák

Nyomás

Ez a technika ellazítja az izmokat, feloldja a blokkokat.

A nyomástechnikát a tenyér tövével kell végezni. Az alanyod feküdjön a hátára. Kezdd a masszírozást az egyik combján, a középvonaltól kissé kijjebb, és haladj lefelé, végig a térdig. Amikor kilélegzel, hajolj lefelé, és tested súlyával nehezedj rá a combra. Amikor belélegzel, csökkentsd a nyomást. Az egyik kezedet hagyd a comb tetején, csak a másikkal nyomkodd a combot, majd amikor a térdhez értél vele, akkor az eddig a comb tetején nyugvó kezeddel is hajtsd végre ugyanezt a mozdulatsort a combtól a térdig terjedő szakaszon. A comb után az alsó lábszáron is végezd el a nyomásokat, majd ismételd meg az egészet a másik lábon is.

6 egyszerű masszázstechnika otthonra

 

Dagasztás

Ez a technika szintén ellazítja az izmokat, felszabadítja az eldugulásokat, élénkíti a vér áramlását, megszünteti a fájdalmat.

A tenyered tövével most körkörös nyomást kell gyakorolni a test különböző területein. Olyan erős nyomást gyakorolj lefelé, hogy létrejöjjön a tö csi néven ismert fájdalom, a csi elérése, ami jelzi, hogy sikeresen aktiváltad a pontot. A comb tetejétől a bokáig végezd el pontról pontra haladva a dagasztást mindkét lábon. Az előzőhöz hasonlóan figyelj arra, hogy a comb középvonalától kissé kijjebb, ne a középső vonal mentén haladj.

Evezés

Ez a technika felnyitja a váll ízületein áthaladó vezetékeket, biztosítja a csi áramlását a felső végtagok és a test többi része között.

A masszírozott személy üljön egy székre, te pedig állj vele szembe. Vedd a jobb csuklóját a bal kezedbe, és jobb kezeddel fogd meg az alsókarját. Először húzd a karját magad felé, majd emeld felfelé, miközben a jobb kezedet a vállára csúsztatod. Tartsd szilárdan a vállat, és csak addig a pontig emeld a kart, amíg enyhe ellenállást nem érzel. Most engedd le oldalirányba vízszintes vonalig, és megint nyomd óvatosan hátrafelé a kart, megint addig, amíg ellenállást nem érzel, majd engedd vissza. Ezt követően emeld megint magastartásba a kart, majd engedd le szép lassan magad előtt, és a válláról csúsztasd vissza a karodat az alkarjára. Ismételd meg a mozdulatsort háromszor, majd végezd el a másik karral is.

Szorító nyomás

A vállon és nyakon végzett szorító nyomás enyhíti a nyak fájdalmát és harmonizálja a máj-csi áramlását.

Használd a hüvelykujjadat, a középső és mutatóujjadat, és szorítsd meg az izmokat a nyak hátulján. Amint a szorító nyomás megtörtént, enyhíts a szorításon. Addig ismételd ezt az eljárást, amíg a masszírozott személy azt nem érzi, hogy a kezelt terület fellazult. A nyakcsigolyák mentén végezd el mindkét oldalon. Ezt követően a nyak és a váll közötti részt (csuklyás izom) is vedd kezelésbe, mert itt raktározódik el a legtöbb feszültség.

6 egyszerű masszázstechnika otthonra

 

Ledörzsölés

A törzs két oldalán végzett ledörzsölés harmonizálja a csi áramlását a mellkasban és az alsó bordáknál. A végtagokon is lehet alkalmazni az izmok fellazítására.

Ehhez a mozdulathoz a masszírozott személy vegyen fel egy pamutpólót. Ugyanúgy kell végezni, mint amikor a tenyeredet összedörzsölöd: a két tenyeredet vízszintes irányba kell mozgatni, ellentétes irányban. Állj az ülő helyzetben lévő alanyod mögé, szorosan zárd össze az ujjaidat, nyúlj a hóna alá, és élénken dörzsöld végig az illető oldalát a kezeid gyors előre-hátra mozgatásával.

Simítás

Ez a masszázsmód eloszlatja a hideget, fellazítja a test felszíni rétegét, és növeli a tiszta jangot. A masszírozott személy forduljon a hasára, mert a hátat és a fenék felső részét fogjuk masszírozni. A felsőtest legyen meztelen, és használj masszázsbalzsamot vagy -olajat.

Kend fel a kiválasztott masszázsszert a kezedre, majd kend szét a gerincen és a hát két oldalán. Aztán az egyik kezedet vidd fel gyorsan egészen a vállig úgy, hogy követed a test vonalát, majd vissza a hát aljáig. Ismételd meg ezt a mozdulatot többször le és fel. Ne nehezedj rá a testre, mert akkor nem hozol létre melegséget. Ha csak könnyedén érinted, már három-négy simítás után forróság jön létre. Miután sikerült felmelegíteni a hátat, jöhet a dagasztás. A tenyered tövével, körkörös mozdulatokkal masszírozd végig a gerinc mindkét oldalát, majd a lapockák területeit.

Végezetül a comb hátsó részétől egészen a bokáig végezd el a simítást, majd alkalmazd a nyomástechnikát mindkét lábon. A vádlin a szorító nyomás még hatékonyabb az inak fellazítására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top