Életmód

Húshagyó receptek

A böjt szó hallatán a modern kor gyermeke elsőként a léböjtkúrára gondol, a vallásos érzületű a hús elhagyására, a praktikusabb az édességek elvonására. Bármelyiket is választod, fontos, hogy meg legyen hozzá a megfelelő erejű belső indíttatás.

 

 Vega bácskai rizses”hús”

(szejtánnal)

Hozzávalók:

  • 200 g barnarizs,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 darab zöldpaprika,
  • 1 kisebb paradicsom konzerv,
  • 100 g zöldborsó,
  • 200 g szejtán,
  • kömény, majoránna, pirospaprika,
  • só, bors,
  • olaj

A barnarizst háromszor annyi vízben tedd fel főni. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon pirítsd meg. Dobd rá a szétzúzott fokhagymát, az apróra vágott zöldpaprikát, és a zöldborsóval együtt párold puhára. A szejtánszeletet kockázd fel, és add a zöldséges raguhoz.

Ekkor add hozzá a paradicsomkonzervet kevés vízzel felhígítva és forrald kicsit össze. A ragut keverd össze a megfőzött barnarizssel és ízesítsd a fűszerekkel.

Falafel (Csicseriborsó fasírt)

 

Hozzávalók:

  • 1 konzerv csicseriborsó,
  • fél vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • fél csokor friss petrezselyem,
  • 1 kiskanál fűszerpaprika,
  • fél kiskanál őrölt kömény,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 4 -5 evőkanál liszt,
  • olaj

A leszűrt csicseriborsót, az apróra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet és a fűszereket, turmixban, vagy botturmix segítségével pürésítsd.

Apránként keverd hozzá a lisztet, amennyit a massza felvesz. Dolgozd össze, majd vizes kézzel formázz belőle diónyi nagyságú gombócokat. Forró olajban süsd aranybarnára őket.

Tipp: Változatossá teheted ezt a csicseriborsó fasírtot, ha alkalmanként egy-egy darab sárgarépát, vagy kisebb céklát reszelsz az alapmasszába, esetleg egy marék spenóttal ízesíted. Nemcsak főzelék feltéteként fogyasztható, de fűszeres joghurtszószban, vagy indiai ízesítésű fűszeres paradicsomszósszal leöntve, rizzsel, kölessel is rendkívül ízletes.

 

Paradicsomos spagetti, szójagombócokkal


Hozzávalók:

  • 250 g spagetti,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 100 g szójagranulátum,
  • 3 evőkanál szejtánpor,
  • 200 g paradicsomszósz,
  • só,
  • bors,
  • fűszerpaprika,
  • bazsalikom,
  • oregánó,
  • olaj

A szójagranulátumot áztasd be, a spagettit forró vízben főzd ki.

Kevés olajon piríts meg egy fej apróra vágott vöröshagymát, keverd össze a víztől kinyomkodott szójával, és adagold hozzá a szejtánport. Fűszerezd, sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal. Formázz belőle kisebb gombócokat, fektesd egy tepsire, kevés olajjal locsold meg és 15-20 perc alatt süsd készre.

A paradicsomszószhoz vágd apróra a másik fej vöröshagymát, és kevés olajon párold meg. Keverd hozzá a paradicsomszószt. Fűszerezd sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal és egy csipetnyi cukorral és főzd sűrűre.

A megsült gombócokat tedd be a meleg paradicsomszószba és ezzel öntsd le a spagettit. Tetejét szórd meg reszelt sajttal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top