Életmód

Ingyenes szűrővizsgálatok 21 városban

2008. február 25. és március 30. között ismét ingyenes szűrővizsgálatokkal, az egészséges életmódot és a megelőzést népszerűsítő rendezvényekkel várja az ország lakosait a SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program.

A tavaly elindított rendezvénysorozat célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a szűrővizsgálatok és az egészségmegőrzés fontosságára. A programban részt vevő szervezetek 2007-ben hét nagyvárosban összesen mintegy 150 ezer szűrést végeztek el. A vizsgálatok közül csaknem minden tizedik feltárt valamilyen betegséget vagy kockázatot.

Sztárok segítik vidéki egyetemisták egészségügyi kampányát

Gönczi Gábor és Czene Attila felváltva küzd a Keleti Andrea ellen, mint a SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Programban részt vevő egyetemisták és főiskolások tiszteletbeli csapatkapitánya. A sztárok és diákcsoportjaik feladata minél több embert rábírni arra, hogy részt vegyenek a kormány által indított ingyenes szűrőnapon. Gábor Nyíregyházán és Szolnokon, míg Attila Szombathelyen és Veszprémben lesz Andi ellenfele. Mind a három sztár örült, hogy népszerűségüket ezúttal egy jó ügy támogatására használhatják fel.

Az egészségügyi intézmények és civilszervezetek közreműködésével indított országos roadshow keretében március 1-jén Nyíregyházán, 2-án Szombathelyen, március 16-án Szolnokon, március 22-én Veszprémben és március 30-án Budapesten várják a látogatókat szűrésekre, prevenciós és életmód-tanácsadásokra. Az öt nagyvárosban 10 és 18 óra között több tucat egészségügyi szűrést, felmérést és tesztet végeztethetnek el a SZ.É.P. Napok látogatói, továbbá a helyes táplálkozástól a betegjogokon át, az egészségbiztosítással kapcsolatban felmerülő kérdésekre is válaszolnak a szakemberek.

A védőoltásokkal és a HIV/AIDS megelőzéssel kapcsolatban az ÁNTSZ munkatársait kereshetik meg a látogatók, akik a dohányzásról való leszokással kapcsolatban is segítséget nyújtanak.

A szűrőprogramon lehetőség nyílik vércukor-, vérnyomás-, koleszterin- és testzsírszázalék-mérésre, anyajegy- és melanoma (bőrrák)-szűrésre, hallás- és látás-, valamint fül-orr-gégészeti vizsgálatra, a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) szűrésére, valamint prosztatarákszűrésre is egy egyszerű vérvizsgálattal.

Az évről évre legtöbb áldozatot követelő szív- és az érrendszeri megbetegedések kockázatait mérethetik meg azok, akik február 25-e és március 13-a között vesznek rész a szűréseken.

A szűrőbusz 16 vidéki várost látogat meg, ahol az alapvető kardiovaszkuláris betegségeket előre jelző tüneteit ellenőrzik. A buszon vérnyomást, vércukor- és koleszterinszintet mérnek, valamint ellenőrzik a testzsírszázalékot is. Az adatok alapján egy speciális program kiszámolja, hogy a páciensnél milyen kockázata van a szív vagy az érrendszer megbetegedéseinek. Olyan súlyos betegségek veszélye szűrhető így ki, mint az agyvérzés vagy a szívroham.

A szűrőbuszos vizsgálatok időpontjai és helyszínei: Vác – február 26.; Dunaújváros – február 27.; Gyula – február 27.; Makó – február 28.; Kiskunfélegyháza – február 29.; Dombóvár – március 1.; Komló – március 2.; Marcali – március 3.; Ajka – március 4.; Komárom – március 5.; Dunaharaszti – március 6.; Jászberény – március 7.; Hatvan – március 10.; Fehérgyarmat – március 11.; Szerencs – március 12.; Szigetvár – március 13.

A szűrőbuszok 10 és 18 óra között várják majd az érdeklődőket.

A programhoz kapcsolódó információs blog, a www.szep.freeblog.hu is újraindul a SZ.É.P. 2008-as rendezvényei alatt: az interaktív oldalon az eseményekkel kapcsolatos bejegyzések, kép- és hanganyagok mellett interjúk, a szakmai szervezetek hozzászólásai is elérhetőek lesznek

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top