Életmód

Hogyan éljük túl pluszkilók nélkül a karácsonyi céges bulit? – az amerikai sztárorvos tippjei

Év vége felé megszaporodnak a céges partik, rendezvények. Terülj, terülj, asztalkám, ínycsiklandó falatok, mi pedig feszengve állunk a tavalyi kis feketében behúzott hassal, pattanásig feszült cipzárral. Ugye ismerős? Íme pár tipp, hogy előzd meg és kerüld el a kellemetlen helyzetet!


Amennyiben nem szeretnénk ugyanabban a kisestélyiben megjelenni főnökünk és kollégáink előtt az év végi karácsonyi partin, akkor sok egyéb rohangálnivaló mellett az új ruháért való caplatás sajnos kihagyhatatlan. Ezenkívül sok minden más fejtörést okozhat, íme néhány tipp az esetleges megoldásra.

No, ezúttal nem a vásárlásra, hanem a megelőzésre. Rémálmunk – és egyben folyamatosan követő mumusunk – a zsírpárnák keletkezése, esetleges növekedése az ünneplések alkalmával elmaradhatatlan eszem-iszom során.

Stephen Gullo
Stephen Gullo

Hiszitek vagy nem, nem kell mást tennünk, csak figyelni és ügyelni a mozdulatainkra, majd követni Stephen Gullónak, a Columbia Egyetem pszichológia szakon végzett kutatójának apró trükkjeit, tanácsait.

Larry King, Oprah Winfrey és az amerikai sajtó folyamatosan publikálja Stephen Gullo a józan ész számára szinte egyértelműnek tűnő mindennapi igazságait, azt, hogy tudatos viselkedéssel mennyire egyszerűen kerülhetjük el drasztikus és sokszor gyötrő diétáinkat.

Ha csak a decemberi időszakra is, de elfelejtjük a tegnap vásárolt fitnesz-DVD-t kivenni a táskából, és a lúgosítópor is hígítatlanul marad a konyhapulton, már megérte kicsit gondolkodva, higgadtan és nem rutinszerűen küzdeni a kilók ellen, tartani a formánkat, adott esetben ellenállni a kísértésnek.

Mr. Gullo szerint az ünnepi dínomdánom túlélhető kisebb szabályok betartásával, amelyek a következők:

 

Virgin Mary

Mint a neve is mutatja, alkohol nélküli italról van szó. Ennek alkoholos változata a vodkával készülő Bloody Mary.

Hozzávalók (poharanként):

  • kis doboz paradicsomlé
  • jégkocka
  • friss citrom facsart leve vagy 1 mokkáskanál citromlé
  • néhány csepp tabasco szósz (beszerezhető bármely hiper- vagy szupermarketben)
  • néhány csepp Worcester-szósz
  • só (lehetőleg zellersó), bors, a díszítéshez zellerszár

Amennyiben van shakerünk otthon, abban készíthetjük, de anélkül is kitűnő italt tudunk keverni.

Lehetőség szerint magas falú, úgynevezett highball pohárba – hasonlít a vizespohárhoz, kb. 2,5 dl űrtartalmú – beleteszünk néhány jégkockát, felöntjük paradicsomlével, hozzáadjuk a citromlevet, tabasco és Worcester-szószokkal ízesítjük. Hosszú kanállal jól összekeverjük. Kóstolás után ízlés szerint még egy kis só, bors kerülhet bele, majd egy megmosott zellerszállal díszítjük a poharat. Ugyancsak pikáns ízt ad a frissítő italnak.

Készülődés:

  • Lehetőleg olyan ruhában induljunk el otthonról, amelyben nemcsak jól nézünk ki, de ugyanolyan jól is érezzük benne magunkat. Ne legyen túl szűk, elkerülve, hogy nemkívánatos idomaink kellemetlenül dudorodjanak néhány falat után, feszélyezetté téve az est további részét. Legyen a ruha alakkövető, lehetőleg rugalmas, kényelmes anyagból.
  • Soha ne menjünk éhesen partira! Az esemény napján lehetőleg alacsony kalóriatartalmú, könnyű ételeket fogyasszunk, elkerülve az esetleges puffadás érzését.
  • Jelentkező éhségérzetünket szüntető, de egészséges és tápláló rozsos kétszersültet bármikor ropogtathatunk: erre kitűnően alkalmas a hazai polcokon is megtalálható svéd Knackebrod Rag.
  • Indulás előtt, készülődés közben alkohol helyett igyunk meg egy Virgin Mary koktélt zellerszárral díszítve, a paradicsomital növeli a telítettségérzetet, így megérkezéskor nem leszünk éhesek. A sós-borsos ízesítés testünket és ízlelőbimbóinkat egyaránt becsapja a telítettségérzet keltésével.
  • Retikülünk kiválasztásánál minél kisebbet preferáljunk a vállra akasztható változat helyett, így csak egyik kezünkkel nyúlhatunk a feltálalt ételek felé, a másik mindig foglalt lesz. Szendvicsek esetében kivitelezhető, meleg előételek esetében pedig a táskát a hónunk alá rejtve megoldható az étkezés.

Megérkezéskor:

 

  • Folyamatos „ujjkontroll”: ne legyen más a kezedben – ez persze a tálalás módjától is függ –, mint minifalatok, gyümölcsnyárs, valami, amin elszöszmötölsz, így tovább tart az étkezés, lassan, komótosan kevesebbet fogyasztasz, mégis falatozol, érzed az ízeket.
  • Magas kalóriatartalmú ételekből is nyugodtan ehetsz, egy-egy finom sajt, édesség, de ne legyen több, mint két darab.
  • Lehetőség szerint olyan italt válassz, amelyet még megiszol, szereted, de nem a kedvenced. Ezt lassabban fogyasztod, ezáltal kevesebbet iszol belőle az est folyamán, így csökkentve a szervezetedbe alattomosan csordogáló kalóriákat.
  • Hosszabb vacsora közben mindig legyen egy üveg víz az asztalon, folyamatosan kortyolj belőle, ugyancsak a telítettségérzetedet fokozva kevésbé sóvárogsz majd a további falatok után.
  • És végül az elmaradhatatlan alkohollimit! Ha elveszted a fejedet, akkor hiába a jól felépített stratégia, nincs önkontroll, vége az egésznek!

Tegyük a kezünket a szívünkre! Ki készült már úgy a céges rendezvényre az olvasók közül, hogy legújabb ruhájába egy zellerszál rágcsálása közben ugrott bele, és a partin a terülj, terülj, asztalkámat figyelmen kívül hagyva egész este szénsavmentes vizet kortyolgatott a diétás gyümölcskosár mellé?

Legalább annyira lenne megerőltető és nem helytálló, mint mindennapi görcseink a tökéletes alak megőrzéséért vagy éppen annak eléréséért való küzdelem során.

Karácsony és szilveszter egy évben egyszer van, céges parti remélhetőleg több alkalommal, akkor viszont élvezzük ki, együnk-igyunk kedvünkre, érezzük felszabadultan magunkat, majd táncoljuk le a magunkhoz vett felesleges kalóriákat! Így másnap(osan) ébredve kora reggel nem gyötör a lelkiismeretünk, hogy néhány nap alatt tönkretettük azt, amiért az év 350 napján keményen dolgoztunk! Ha pedig a fentebb leírt egyszerű kis fogásokat is bevetjük, szinte észrevétlenül is vigyáztunk egy kicsit, és nyugodt lelkiismerettel hajtjuk álomra fejünket.

2009 januárjában, a szokásos heti egy gyümölcsnapunk valamelyikén, amikor az ebédszünet idején egyedül maradunk az irodában, nyugodtan keressünk rá – persze csak puszta kíváncsiságunk legyőzésére – Stephen Gullo nevére. Van rá esély, hogy lesz néhány használható ötlete, esetleg egy új könyve az újév-kezdő fogyókúrákkal kapcsolatosan, amelyben nem szükséges gyümölcsnapot tartani…

Stephen Gullóval kapcsolatos linkek:

www.power-surge.com

www.obgyn.net


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top