Életmód

Formába hozunk!

Harmincas éveinkben ragadhatjuk meg azt a pillanatot, amikor még érdemes megállítani az időt. Ilyenkor a bőrünk és a csontjaink tömörek, a testünk még nem veszít feszességéből, az arc kontúrja is tökéletes. Ám ha átléptük a harmadik X-et, és nem figyelünk, egyszer csak azon kaphatjuk magunkat, hogy nap mint nap történik valami visszafordíthatatlan, testünk elkezd öregedni. Jó hír viszont, hogy nem kell tehetetlenül végignézni állagromlásunkat, tehetünk ellene! Szakértőink, akik mindebben segítenek: Dr. Balogh György bőrgyógyász, kozmetológus, Budai Boglárka edző, Pilates-oktató.

Az emberi szervezet megújulásában részt vevő növekedési hormonok harmincéves kor után kezdenek el csökkenni, megindul a szervezet izomtömegének és kötőszövetének leépülése, testünk átalakul, öregszik. Aki szeretné ezt a folyamatot lelassítani, fogadja meg szakembereink tanácsait.

Testedzés


Legalább heti 3 edzés

Az izmok legjobb karbantartója a mozgás, hiszen ha az izmainkat mozgatjuk, javul az izomtónus, a végtag feszesebb és rugalmasabb tapintású.

A mozgások közül választhatjuk az egyéniségünknek, a kedvünknek megfelelőt, a lényeg, hogy legalább hetente 3-4 alkalommal sportoljunk! Javasolt minden edzés előtt bemelegíteni, utána pedig nyújtani.

Javasolt mozgások:

A kitartást igénylő mozgások azért ajánlottak, mert velük levezethetjük a stresszt, és növelhetjük a teljesítőképességünket, formálhatjuk az alakunkat, és jobb lesz a hangulatunk.

Egyedül vagy otthon végezhető gyakorlatok: kocogás, nordic walking, szobabicikli, úszás, nyújtógyakorlatok.

Akiknek lehetőségük van tornateremben, edző tanácsait követve edzeni, azoknak két különböző mozgásformát ajánlunk:

Köredzés: A köredzésben különféle mozgássorozatokat végezhetünk. Kialakítható úgy is, hogy csak egy izomcsoportot dolgozunk meg, ha a cél az, hogy eltűnjön a kritikusabb testtájra lerakódott felesleg.

FIGYELEM: Ha eddig nem sportoltunk semmit, akkor ne kezdjük a mozgást köredzéssel.

Az edzés ideje általában: 60 perc.

Pilates: Kíméletesebb mozgásforma, amelyet életkortól függetlenül, a sérülések kockázata nélkül végezhetünk. Hatására minden testtájékunk szimmetrikussá válik és egyenletesetesen erősödik. Testtartásunk harmonikus lesz, megszűnnek az esetleges fájdalmak, javul a közérzet. A cél itt nemcsak az alakformálás, az izmok edzése, hanem egyfajta testtudatosság kialakítása.

Az edzés ideje általában: 60 perc.

 

(A Nők Lapja 2008. április 16-i számában közölt 9 mozdulatsort otthon is elvégezhetjük.)

Célirányos edzés:

Akiknek nincs idejük vagy kedvük egész mozgássorokat végigcsinálni, azoknak különösen ajánlott a belső combizmok, valamint a felkar erősítése, ugyanis ezek azok a részek, amelyek igen gyorsan megereszkednek.

Az izmok passzív tornáztatása

Az izmok nemcsak aktívan, hanem passzívan is tornáztathatók. Erre azért van szükség, mert harmincéves kor után a hormonrendszer változása miatt nemcsak a narancsbőr jelenik meg, hanem az alak is átrendeződik. Olyan helyen is megjelennek zsírpárnák, ahol korábban nem voltak: például a csípő fölött, a háton, vagy a térd belső oldalán. Ez sem diétával, sem aktív mozgással nem számolható fel, csupán ultrahangos zsírbontással és masszázzsal.

Ultra shape: Az ultrahang segítségével a zsírsejteket szinte felrobbantják, azok elfolyósodnak, a nyirokrendszer elvezeti őket a vérkeringés irányába, ahol lebomlanak. A kívánt testrész karcsú, sima és feszes lesz.

Ultra tone: Kiegészítheti az ultra shape-kezelést, de önmagában is használható. Az ultra tone az izmokat ingerárammal passzívan tornáztatja, fokozza a nyirokáramlást. Lényeg, hogy tónusos lesz az izom, növelhető és megtartható vele a tömege, javul a vérkeringés.

Az elektronikus kezelés fájdalommentes, még fokozott érzékenység esetén is, ugyanis a szakember az egyén igényeihez állítja be a berendezést.

(www.feherhajorevital.hu)

Táplálkozás


Több fehérje, kevesebb szénhidrát

Ahogy ma étkezel, holnap úgy létezel – sohasem volt igazabb a mondás, mint most. A harmincas éveinkben változtatnunk kell a táplálkozásunkon. Az étkezésünket a növényi rostok és a fehérjék irányába szükséges eltolni, a zsírt és a szénhidrátot ajánlatos jelentősen csökkenteni. Hiszen az anyagcserénk fokozatosan lassul, a szervezetben könnyebben lerakódik a feleslegesen bevitt kalória.

Ajánlottak:

Olívaolaj, szárnyasok, hal, karfiol, brokkoli, répa, kivi, tofu. Naponta 200 gramm zöldségre és 300 gramm gyümölcsre van szüksége a testünknek. A hüvelyesek hetente kétszer szerepeljenek az étrendünkön! Kisebb adagokat együnk, mert a kis adagok növelik a test hőmérsékletét, és a fölszedett kalóriák jobban elégnek. A három nagy étkezés között nassoljunk zöldséget, gyümölcsöt, közülük is részesítsük előnyben a savanyúbb fajtákat, mert ezek fokozzák az anyagcserét.


Diéta: protein vagy gyümölcs

A protein fehérjét és aminosavat jelent, amelyet az étkezés során is magunkhoz vehetünk. De táplálék-kiegészítő formájában is naponta fogyaszthatjuk, különösen, ha sportolunk, mert ezzel az izmainkat jobban fejleszthetjük.

Proteindiéta: Csak akkor érdemes belekezdeni, ha hetente három-négy alkalommal mozgunk. Lényege, hogy sok fehérjét kell enni, húsokat, halakat, tofut, fehérjében gazdag müzliszeletet és turmixokat. A szénhidrátot pedig minimálisra kell csökkentenünk!

Gyümölcsdiéta: Ugyan egyoldalúbb lesz a táplálkozásunk, de a vitaminokat és az ásványi anyagokat folyamatosan pótolni tudjuk, anélkül, hogy mesterségesen vinnénk be. Úgy válogassunk össze a gyümölcsöket, hogy figyeljünk a kalóriatartalmukra!

Tipp

Reggel igyunk meg éhgyomorra 2-3 dl 100 százalékos ananászlevet, amely nem marja a gyomrot, hanem elősegíti az emésztést, és L-Carnitin tartalma következtében megkezdi a zsír égetését.

Fontos a pihenés!

Stresszes életünkben fontos a pihenés, meg kell találnunk, hogyan zárkózzunk el a káosz elől, miként húzódjunk vissza belső életünkbe. Ehhez a két legnépszerűbb, lassú mozdulatokra épülő mozgásformát, a jógát és a tajcsit, valamint a meditációt ajánlunk.

Jóga: Az ászának során az izmok hosszában is nyúlnak, közben mozdulatainkkal és levegővételünk szabályozásával hatunk a belső szerveinkre, amelyek jobban működnek, megfiatalodnak, tökéletesen ellazulunk.

Hol végezzük? Akár otthon könyvből, akár jógatanárral, akár cédére vagy dévédére.

A jógázás időtartama: közösségben 1-2 óra. Otthon: amennyi időt rá tudunk szánni.

Ajánlott irodalom: Vimla Lalvani: A klasszikus jóga (Officina Nova kiadó)

Taj csi: A harmónia és az egyensúly megteremtése. Erőteljes és könnyed gyakorlatok mindenki számára. Elegáns, áramló mozdulatai ellazítják az izmokat, növelik a rugalmasságot, javítják a koordinációt, miközben lecsendesítik és fókuszálják az elmét.

Taj csi: 1-2 óra

Végezhető: Oktató segítségével csoportban, vagy otthon, könyvből.

Ajánlott irodalom: Paul Tucker – Tai Chi (Alexandra Kiadó)

Meditáció: Ha otthon meditálunk, válasszunk hozzá megfelelő napszakot, lehetőleg mindig ugyanabban az órában végezzük, és viseljünk laza öltözéket! Kényelmesen helyezkedjünk el, hunyjuk be a szemünket, lazítsuk el az izmainkat, hagyjuk, hogy fejünkből távozzanak a minket foglalkoztató gondok, és lélegezzünk tudatosan! „Belső képernyőnk” üres lesz. Megtapasztaljuk, hogy az eddigitől eltérő valóságba érkeztünk, ami nagyon pihentető. Figyeljünk a légzésünkre, és amikor a tudatunkba hatol, hogy itt az ideje visszatérni a hétköznapi realitásba, néhány pillanatig figyeljünk az izmainkra, mozgassuk meg a vállunkat, nyújtózzunk kicsit, és óvatosan nyissuk ki a szemünket.

Végezhető: Otthon egyedül, vagy csoportban, jártasabb egyén irányítása mellett.

Ajánlott cédé: Kövi Szabolcs: Kék tenger meditáció

Arc- és testápolás

 

Fiatalító kezelések

Harmincas éveinkben már felfedezhetjük magunkon a kötőszövetek meggyengülését, és a bőr rugalmatlanná válásának első jeleit, természetesen attól függően, kinek milyen típusú a bőre, illetve eddig mennyit áldozott önmaga karbantartására. Megjelenhetnek az első mimikai ráncok is, hiszen a bőr kisimulási képessége csökken.

Mezoterápia

A szalonkezelések közül sláger a mezoterápia, amelyet nemcsak az arcon, hanem a testen is alkalmaznak, és amelynek többféle változata van.

– Elektroporézis: Szúrás nélküli, fájdalommentes mezoterápia, amellyel olyan mélyre juttatják a hatóanyagot, mint egyetlen eddig alkalmazott kozmetikai módszerrel sem.

Ára: alkalmanként/10-11 000 Ft.

(www.high-care.hu )

– Száraz mezoterápiás kezelés: Az orvos vagy a kozmetikus úgynevezett dermarollert mozgat a bőrfelszínen, amely nagyon éles és nagyon kicsi vágótűket tartalmaz. Ezek a kezelt testtáj egész felületén hámsérüléseket idéznek elő úgy, hogy vérzés nincs. Ezekből az apró hámsérülésekből felszabaduló sebgyógyulási hormonok serkentik a kötőszövet fejlődését, és a hám megvastagodását. Kozmetikus is végezheti, de létezik otthoni változata, amelyet hetente egyszer ajánlott alkalmazni. Gyakran egészítik ki ezt a módszert a fent említett elektroporézissel, így még jobb hatás érhető el.

A dermaroller ára 15-25 Ft.

(www.medist.hu)

– Tűs vagy pisztolyos mezoterápia: Az orvos vagy kézzel, vagy elektromos úton, vagy légnyomásos pisztollyal szúrja a bőrbe a hatóanyagot. Fájdalommal jár, amely felületi érzéstelenítéssel, krémmel, vagy mélyhűtéssel elviselhető. Kúraszerűen alkalmazható, először hetente 3-4-szer, később fenntartó kezelésre van szükség.

Ára: Alkalmanként 20-25 ezer forint, a felhasznált gyógyszerkoktélok függvényében.

(www.skincare.hu)

Mikropikszeles kezelés

A bőrtömörséget fokozó kezelések között a legnagyobb divat a mikropikszeles arcbőr-fiatalítás. A lézerberendezés egy négyzetcentiméterre 150 kicsiny mikrohámsérülést hoz létre, ezek a mikropikszelek. Egy-két napig tart a bőrvörösség, amely alig észrevehető, a gyógyulási fázisban pici barnás pöttyök láthatók, amelyek szépen sminkelhetők. Elvégezhető az egész arcon, a dekoltázson és a kézfejen is. Közepesen fájdalmas, az orvos az érzéstelenítés erősségét a páciens fájdalomtűrő képességéhez igazítja.

(www.feherhajorevital.hu)

Ára: alkalom/60-70 forint.

Azonnali segítség


Arckrémek:

A kozmetikumok terén már nem a hidratáló krémek az elsődlegesek, hanem azok, amelyek kötőszövetképző hatással bírnak, bőrtömörséget, feszességet adnak, vagy nagy adag C-vitamint tartalmaznak.

Próbálja ki!:

LA ROCHE-POSAY ACTIVE C – 5 % stabil, tiszta C-vitamint tartalmaz, amely segíti a természetes kollagénszintézist, így csökkennek a már meglévő ráncok és apró redők.

5699 Ft
5699 Ft


VICHY NEOVADIOL
– Bőrkisimító és bőrtömörséget adó intenzív nappali és éjszakai krém, amelyet az arcra és nyakra is kenhetünk, valamint száj- és szemkörnyékre.

AVON ANEW ALERNATIVE – A tradicionális távol-keleti gyógynövények és a legújabb nyugati technológiák egyesülése által jött létre. Ránctalanító, bőrkontúrt javító nappali krém.

4599 Ft
4599 Ft


CLINIQUE SUPERDEFENSE
– Fokozza a bőr ellenálló képességét, elsimítja az öregedés látható jeleit, hosszú távon fenntartja a bőr kollagén- és elasztintartalmát, amitől a bőr feszes marad.

10 400 Ft
10 400 Ft


ORIFLAME BEAUTY BUST
– A szérum a természet erejével kívánja a bőrt erősíteni a kebleken és a dekoltázson.

4499 Ft
4499 Ft


BIOTHERM CELLULI INTENSE PEEL
– Kettős hatású intenzív karcsúsító és bőrmegújító hámlasztó program. Felszámolja a narancsbőrt és megújítja a bőrfelszínt.

NIVEA Q10+ – Testápoló, amely bársonyossá teszi a bőrt, ezenkívül hatóanyagai óvják a bőrfeszességet, a bőrsejteket pedig energiatermelésre ösztönzik.

1295 Ft
1295 Ft


L’ORÉAL DERMA GENESIS
– Teljes termékcsalád, amely nappali + éjszakai krémet + szemkörnyékápolót, valamint koncentrált hialuronsavat tartalmazó szérumot tartalmaz.

4399 Ft
4399 Ft

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

Liptai Claudia elhagyja családját »
D. Tóth Kriszta: A színésznő szerepet cserélt »
Hihetetlen hollywoodi házasságok »
Kispapák a pácban »
Gombaszezon »
Formába hozunk! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top