Életmód

Lúgosítsunk!

Úgy tűnhet, mintha most találták volna ki a trendi lúgosító diétát, pedig már ötszáz éve megmondta Paracelsus, hogy minden betegség legfőbb okozója a test túlsavasodása. A civilizáció fejlődésével ennek a "savtúltengésnek" még nagyobb a veszélye. Viszont ma már minden információ rendelkezésünkre áll, csak akaraterő kérdése, ki mennyire képes változtatni az életmódján.

– A túlsavasodás egyenes következménye lehet például a túlsúly, a magas vérnyomás, a gyomor- és bélbetegségek, a bőrbetegségek, az ízületi panaszok, a candida vagy a legtöbb daganatos megbetegedés – mondja Dr. Papp Zsófia belgyógyász főorvos, akupunktőr, lézerterapeuta.

Ahogyan a testhőmérsékletünknek 36,2 és 37 Celsius-fok körül kell maradnia, ideálisan a vérünket a 7.36-7.4-es pH-érték környékén kellene tartanunk.

A biológiai egyensúly megtartására azonban, úgy tűnik, csak a természeti népeknek van lehetőségük. Számukra az olyan anyagcsere-betegségek, mint a reuma, az allergia, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák szinte ismeretlenek. Ők ugyanis nem kitenyésztett kultúrnövényekkel táplálkoznak, amelyek kilúgozott, túltrágyázott talajon nőnek. Természetesen termett táplálékokat esznek, tiszta forrásvizet isznak, és erőlködés nélkül négyszer-hatszor nagyobb mennyiségű ásványi anyaghoz jutnak, mint amit a mi civilizációs kosztunk tartalmaz.

Tudtad?

• A savakat a szervezet termeli, a lúg a táplálékkal vihető be.
• A betegségeket okozó mikroorganizmusok savas közegben érzik jól magukat. Kedvelik az alacsony oxigénszintet, amely a savassággal együtt jár.
• A zöldségek fogyasztása létfontosságú, hiszen a lúgos sók kiváló forrásai, megakadályozzák a mikroorganizmusok túlzott elszaporodását.
• Ideális esetben táplálékunk 20 százalékát képezhetik savas élelmiszerek, 80 százalékban lúgosító alapanyagokból kellene válogatnunk!
• A fehérjékben gazdag alapanyagok – húsok, halak, bizonyos tejtermékek – serkentik a szervezetben a savképződést.

 
Még fogyhatunk is a lúgosítással

dr. Papp Zsófia
dr. Papp Zsófia

– A modern ember életmódja számtalan olyan tényező együttese, amely mind savasítja a szervezetünket – mondja dr. Papp Zsófia. – A helytelen táplálkozás, a stressz és az elektroszmog külön-külön is a sav-bázis egyensúly felborulását eredményezheti. A félkész termékek, a tartósítószerek, az íz- és állományjavítók, a nem megfelelő étrend-összeállítás túlsavasodáshoz vezetnek. Ez a savas környezet jó táptalaja a betegségeknek, amelyek újabb és újabb panaszokat okoznak.

A főorvos meggyőződéssel állítja, ha nem változtatunk a táplálkozási szokásainkon, lehetetlen hosszú távú, mélyreható változást elérni. Ma már kapható több divatos lúgosító ital is, amely négy hónapos fogyasztás után azonban pusztán a jelenlegi állapotunkat képes többé-kevésbé kiegyensúlyozni, de ahhoz, hogy szervezetünk valóban profitáljon a változásból, életmódváltás szükséges.

– Ha lúgosító ételeket fogyasztunk, négy hónap után a vörösvérsejtek alakos elemeinek a formája megváltozik, elkezd közelíteni a normálishoz. Ha a vért átlúgosítjuk, az eljut a test különböző részeibe, és képes lesz feloldani a savas lerakódásokat. Így a súlyfeleslegtől is könnyebb megszabadulni, nem kell fogyókúrázni, eltűnnek a fölösleges kilók. Az elsavasodott belső környezetben a szervezet védekező mechanizmusként zsírsejteket hoz létre, hogy így tartsa távol a savakat a létfontosságú szervektől. Bizonyíték erre, hogy a betegségekre összeállított speciális diéták is mind lúgosítanak. Persze nem arról van szó, hogy teljesen savmentesen kell táplálkoznunk, inkább, hogy törekedjünk az egyensúly megőrzésére.

Lúgosító élelmiszerek

• Friss zöldségek (lúgosító értékük sorrendjében): uborka, saláta, paradicsom, zeller, spenót, zöldbab, snidling, rebarbara, vörös káposzta, borsó, kelkáposzta, karfiol, hagyma, spárga, fekete retek, cékla, sárgarépa, torma, karalábé, burgonya, karórépa, retek.
• Friss
gyümölcsök: mandarin, banán, citrom, narancs, egres, szőlő, sárgabarack, őszibarack, szilva, cseresznye, alma, ananász, meggy, körte, ribizli.
• Tejtermékek: szójatej, friss tehéntej, juhtej, tejsavó, kecsketej, író.
•Szójabab, szójaliszt, fehér bab, lencse, burgonyakeményítő.

Fontos a feszültségmentesítés

Az elektroszmogot nem tudjuk kiiktatni az életünkből, a stressz kezelésére azonban számtalan ismert módszer létezik. Érdemes alaposan átgondolni, melyek azok a tényezők, amelyek stresszforrásul szolgálnak, de kiiktathatók.

– Ha valakinek a fejében és a lelkében rendeződnek a problémák, akkor a tünetképzés okafogyottá válik. Amikor felmérjük egy személy panaszait, elkészítünk egy listát, hogy milyen rombolást végzett rajta az életmódja fizikai, érzelmi és szellemi szinten. Minden fizikai szinten megnyilvánuló megbetegedés lelki folyamatok következménye, ezért csak akkor érdemes a fizikai szinttel foglalkozni, amikor már megbeszéltük, hogy a panaszok mögött milyen okok húzódnak meg – véli a főorvos asszony.

A feszültségoldó technikák nem küszöbölik ki életünkből a stresszt, de segíthetnek abban, hogy elfogadható, még nem egészségkárosító szinten tartsuk. Az egyik ismert és hatékony feszültséglevezető technika a relaxáció, amelynek során testünkben kedvező élettani változások történnek. Hogy ezt éles helyzetben alkalmazni tudjuk, semleges, stresszmentes környezetben, helyzetben kell elsajátítani, begyakorolni.

Kerüld őket!

– cukor
– finomított és feldolgozott ételek
– tejtermékek
– só
– telített zsírok
– hús
– tojás
– élesztő
– gombák
– alkohol
– koffein
– mesterséges édesítőszerek

Segítsd a szervezeted!

• Kezdd a napot frissen facsart zöldséglével!

• Fogyassz Magyarországon termett zöldségeket,
gyümölcsöket!

• Este hat után ne egyél gyümölcsöt, mert alkoholosan
erjed, savasít!

• Az alkohol, a kávé és bizonyos teák fogyasztását csökkentsd
minimálisra!

• Igyál sok, jó minőségű forrás- vagy ásványvizet, gyógyteát,
frissen facsart citromlével – ez bármilyen meglepő, lúgosít!

 

Kezdd el már most, a hétvégén!

1. nap

Reggeli: Banán aszalt gyümölccsel (legjobb a mazsola)
Tízórai
: Céklalé
Ebéd
: Pulykamell krumplival, uborkasalátával
Uzsonna
: Ananász
Vacsora
: Zellersaláta dióval

2. nap

Reggeli: Túrókrém bogyós gyümölccsel
Tízórai
: Vegyes gyümölcslé (alma, narancs, grépfrút)
Ebéd
: Cukkinis lecsó
Uzsonna
: Mozarella sajt retekkel
Vacsora
: Zöldséges (zöldbab, hagyma, paradicsom) kuszkusz

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

D. Tóth Kriszta: Nagybetűs Nyaralás 2. »
Gombos Edina: Kíváncsiak vagyunk, milyen színű lesz a kisbabánk »
Egy kis hazai »
Hugh Laurie: undok, akárcsak Doktor House »
Hol is tart most az őssejtkutatás? »
Nem mindig könnyű a nagy bejelentés »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top