Életmód

A gyógynövények ereje

A gyógynövények ismerete egészen az ősi kultúrákig nyúlik vissza. Akkoriban több ezer ilyen növényt ismertek és gyógyítottak velük. A mai orvostudomány is bebizonyította a gyógynövények jótékony hatását. Ismerjünk meg közülük néhányat, amelyek nemcsak hatékonyan óvják szervezetünket, de remek tea is készíthető belőlük!

 

Rooibos

Ez a dél-afrikai cserje az elmúlt néhány évben hódította meg igazán Európát. Különlegesen finom édeskés íze miatt fogyasztják, de nem hanyagolható el jótékony hatása sem. Nem tartalmaz koffeint vagy teint, tehát nem élénkítõ, így gyermekek és érzékeny gyomrúak számára is ajánlott.

 

Gyömbér

 

Az ázsiai trópusi esőerdőkből származó gyökér nemcsak kiváló fűszernövény, hiszen teaként számtalan jótékony hatása is ismeretes. Illata fantasztikus, íze édeskés, kellemesen csípős. Afrodiziákumként már a rómaiak is használták. Nálunk leginkább fűszernövényként került be a köztudatba, hiszen kitűnő levesek, húsok vagy akár burgonya ízesítésére.

 

Bors

A borscserje India valamint Szingapúr környékéről származik. Az ókor kedvelt fűszere volt. Magyarországon a középkori királyi és főúri konyhák tették közkedvelté.

A fekete, zöld, és a fehér bors ugyanazon a növényen terem. A színe csak attól függ, hogy mennyire éretten szedik le. Egészben, darálva és finom porrá őrölve is nagyon közkedvelt, hiszen szinte minden ételnek jellegzetes ízt kölcsönöz.

 

Indiai citromfű

Az indiai citromfű hazánkban illóolajként ismert. Ez a Ceylon szigetéről származó illatos növény remek élénkítő és frissítőszer.

Külsőleg aromafürdőnek és masszázsra használhatjuk.

 

Komló

A komlóról mindenkinek a sör legfontosabb alkotóeleme jut eszébe, pedig ez a Kelet-Európából származó növény a 18. században már egész Európa szerte ismert növény volt. Érdekes, hogy a rómaiak főzelékként fogyasztották, és hazánkban is sokáig ebben a formában készítették el. Manapság a söripar és a malomipar használja előszeretettel.

 

Citromfű

Az Elő-Ázsiban őshonos növény hazánkba, a Benedek rendi szerzetesek segítségével jutott el. Elterjedését viszont Nagy Károly császárnak köszönhetjük, aki alattvalói számára elrendelte a növény termesztését.

A citromfű virága nektárban igen gazdag, ezért más néven mézfűnek, vagy méhfűnek is nevezik.

Honeybush


Ez a Dél-Afrikából származó cserje hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Rooibos növény. Jellegük és tulajdonságaik hasonlóak, de a Honeybush még édesebb mézes-gyömölcsös ízű. Európában alig egy évtizede kísérleteznek a növény termesztésével.

Nagyon rövid idő alatt vált közkedvelté, hiszen kitűnően kiegészíti a modern életmódot. Főként élvezeti teaként fogyasztják. Koffeint nem tartalmaz, viszont bővelkedik ásványi anyagokban.

Echinacea

 

 

Az Echinaceát, magyarul Kasvirágot az Észak-Amerikai indiánoknak köszönhetjük. Tüskés gombavirágzata sündisznóra emlékeztet, és mivel az echinos görögül sündisznót jelent, innen kapta a növény a nevét.

 

Fahéj

A finom illatú és igen jóízű fahéj Ceylon és Kína vidékeiről származik. Az 1500-as években valóságos háborút folytattak behozatalának monopóliumáért. Volt időszak ugyanis, amikor értéke magasabb volt az aranyénál. Ma már nem számít drága fűszernek és szinte minden család fűszeres polcán megtalálható.

Ki tudná ugyanis elképzelni a karácsonyi mézeskalácsot, vagy az omlós almáslepényt fahéj nélkül?

Borsmenta

A borsmenta legedája egészen görög mitológiáig nyúlik vissza. A legenda szerint Menthe egy nimfa volt, akire szemet vetett Hádész. Felesége, Perszefóné, bosszúból gyógynövénnyé változtatta a lányt.

Keletkezésének helyét nehéz megállapítani, de az biztos, hogy már az ókorban is termesztették és használták kiváló tulajdonságai miatt. Illóolaját manapság is sok helyen használják.

A rágógumi-gyártás, a gyógyszerészet, de még a kozmetika- és az élelmiszeripar is előszeretettel alkalmazza.

 

Eukaliptusz

 

A koalák kedvenc tápláléka Ausztráliából került vidékünkre. Ez a gyorsan növő fa ugyanis akár dézsás növényként is felnevelhető az erkélyünkön. Igaz otthon nem nő 70 méteresre, de így is elűzi a legyeket és a szúnyogokat.

 

Bodza

 

A legtöbbünk számára a bodza virágról a finom bodzaszörp jut eszünkbe, amelyet nagymamáink előszeretettel készítettek. Népszerűsége azért manapság sem csökkent, így a legnagyobb üdítőgyártók is felhasználják különlegesen finom íze miatt. Azt azonban kevesen tudják, hogy pálinka, likőr, de még akár pezsgő is készíthető belőle.

 

 

 

Ismerd meg a teákat, amelyek hangulatba hoznak!

Szerezz még több információt!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top