Életmód

Megelőzhető nyári fertőzések

Végre elkezdődött a strandszezon, és lassan belegázolhatunk a medencék, a tavak, esetleg a tengerek habjaiba. Süt a nap, a víz enyhíti a hőséget – minden tökéletesnek látszik. Mégis jó tudni, veszélyek leselkedhetnek ránk, amelyek többsége viszont némi odafigyeléssel kivédhető!

Rögtön adódik a kérdés: hol strandoljunk? A mesterséges fürdőket két csoportra osztják: a töltő-ürítő és a víz-visszaforgatásos rendszerűekre. Közegészségügyi szempontból sokkal kedvezőbb a víz-visszaforgatásos üzemmódban működő medence. Hazánk nyilvános strandjaira már ezek jellemzők. A töltő-ürítő rendszerben működő medencékben ugyanis nem oldható meg a folyamatos fertőtlenítés, és a medencébe került szennyeződés csak a víz kiürítésekor távolítható el. A víz-visszaforgatásos rendszerben üzemelő medencéknél folyamatos a víztisztítás, és a folyamatosan adagolt fertőtlenítőszerrel megfelelő vízminőség biztosítható.

Ha egészségesek akarunk maradni, akkor a korszerű strandokon „csupán” azokat az elővigyázatossági szabályokat kellene betartanunk, hogy hasmenéssel, fertőző bőrbetegséggel ne menjünk a medencébe, illetve a medence használata előtt feltétlenül zuhanyozzunk le! A medencébe mindig a lábmosón keresztül lépjünk, ám ezt a „kis vizet” ne használjuk gyerekpancsolónak, semmiképpen ne engedjük, hogy a kicsik beleüljenek! Talán nem kellene hozzátenni, de a tapasztalatok alapján mégsem árt leírni: a medence nem vécé, tehát használjuk a mosdót!

Vajon fürödhetünk-e a természetes vizekben? A főváros területén tilos a Dunában fürdőzni, részint balesetvédelmi okokból, részint a folyó rossz vízminősége miatt. Gondoljunk bele: Budapesten naponta közel egymillió köbméter szennyvíz kerül a Dunába – igaz, ennek jó része tisztított. Sok helyütt egyébként is rendkívül szennyezett a Duna vize, és az ilyen területeken történő fürdőzés legenyhébb következménye a hasmenés lehet. Más a helyzet a bányatavaknál: bár többségükben tilos a fürdés, mégis, ha ezek vizébe nem vezetnek szennyvizet, és kiépítik a körülöttük a közműveket, van vécé, mosdó a parton, akkor mikrobiológiai szempontból elvileg veszélytelen lehet a fürdőzés. „Kedvenc” tavaink – a Balaton és a Velencei-tó – vize tiszta, jó minőségű és alkalmas a strandolásra. Bárhol fürdőzünk is, tartsuk be az alapszabályt: ne igyunk a medence vagy a tó vizéből, és abban ne hűtsünk üdítőt és gyümölcsöt, hiszen baktérium kerülhet bele, amely néhány óra alatt veszélyesen felszaporodhat, és veszélyt jelenthet szervezetünkre.

A láb és a hajlatok védelme

– A nyári időszakban meglehetősen gyakoriak a gombás bőrfertőzések – mondja dr. Pfeiffer István bőrgyógyász szakorvos. – A strandok kövezete, a zuhanyzó rácsa, az öltöző köve terjesztheti a gombás fertőzést, ezért az uszodában, strandon célszerű papucsot viselni, és nem mezítláb sétálgatni. A gombás fertőzés eleinte a talp bőrét támadja meg, később a lábujjak közötti területek és a körmök is fertőződhetnek. Legfőbb tünete a viszketés, a hámlás, a lábujjak között a bőr berepedése. Amennyiben a fertőzés csupán a bőrre korlátozódik, igen gyorsan elmulasztható a betegség, kenőcs, ecsetelő használatával. A kezelést mindenképpen érdemes időben elkezdeni, megelőzendő a komolyabb fertőzést, ami akár ekcéma kialakulásához is vezethet. Ha a körmöt is érinti a fertőzés – ennek tünete, hogy a köröm elszíneződik, megvastagszik, töredezetté válik –, általában tablettás kezelés szükséges, amely fél-egy évet is igénybe vehet. Ezért fontos a megelőzés, a papucs viselése, az alapos fürdés, a törölközés – különösen figyeljünk a lábujjak közeire! Ha gyermekekkel vagyunk, ellenőrizzük, hogy ez megtörtént-e. Kánikulában viseljünk jól szellőző, bőrtalpú cipőket, szandálokat!

Pfeiffer doktor felhívja a figyelmet arra, hogy bizonyos gombás fertőzések főleg az elhízottakat veszélyeztetik, náluk ugyanis a has redőiben, a combhajlatban, a mell alatti redőben vagy akár a hónaljban is megtelepedhet gomba. Tehát minden olyan „rejtett” felület, ahol a bőr izzad, összedörzsölődik, veszélyben van. Érdemes rendszeresen hintőport használni, amely szárazon tart, és segíti a megelőzést.

– Megjelenhetnek gombás fertőzések a háton, vállon, mellkason is, ezek eleinte világosbarnák, de napfény hatására kivilágosodnak, szinte fehérekké válnak, és nem barnulnak le – teszi hozzá szakértőnk. – Ezt az elváltozást napgombának is nevezik. Ilyet normálisan is a bőrünkön élő gombák okozhatnak. Az érintettek általában a zsírosabb bőrű emberek. Bár ez a gombatípus csak esztétikai problémát okoz, mégis érdemes kezelni (például seborrhoeás, korpás fejbőr kezelésére kifejlesztett gyógysamponnal), méghozzá az első napozás előtt, amikor még világosbarnák, hiszen akkor a nyári napfény hatására egyenletesen lebarnul a bőr, és nem maradnak fehér pöttyök a bőrön.

Óvják magukat a nők!

Dr. Filep Aladár szülész-nőgyógyász szakorvos szerint a vadvízi strandolás kockázatos, mert a folyók, bányatavak vízminősége nem mindig megfelelő, előfordulhat, hogy egyik-másik hemzseg a kórokozóktól.

– A strandok veszélytelenebbek, hiszen fertőtlenítőszerekkel és vízforgató berendezéssel biztosítják a víz tisztaságát. Azonban akadnak felelőtlen emberek, akik súlyos nőgyógyászati fertőzéssel is fürdőznek, így megfertőzhetnek másokat. A gyerekek számára felállított medencébe ezért sem szabad belelépni, beleülni, hiszen a kicsik is elkaphatják a fertőzéseket – tanácsolja szakértőnk, és hozzáteszi: a kislányokat ne engedjék a szülők meztelenül játszani, homokozni, mindig adjanak rájuk fürdőruhát, amely védi a testüket. Filep doktor szerint a hüvely gombás fertőzésének számos oka lehet, de gyakran meleg vizes medencében történő fürdőzést követően alakul ki.

– A hüvelyben normálisan is találhatók gombák, baktériumok, ám ha ezek felszaporodnak, panaszokat okoznak. A gombás fertőzés legtöbbször szexuális úton terjed, de oka lehet a hüvely normális flórájának megváltozása is, például hosszan tartó antibiotikumkúra után. Nőknél gyakrabban okoz kellemetlen panaszokat, míg a fertőzött férfi akár tünetmentes is lehet. A csípő, viszkető érzés, a darabos hüvelyváladék mind olyan tünet, amelyekkel a nők fölkeresik orvosukat. A betegség jól reagál a kezelésre, de könnyen kiújulhat. Rendkívül fontos a partnert is kezelni, mert az aktussal a gyógyult fél újrafertőződhet. Visszatérő gombás fertőzés esetén ajánlott az immunrendszert erősíteni, candidadiétát tartani, valamint célszerű mellőzni a műszálat is tartalmazó alsóneműket.

Uszodaszemölcs

Minden szülő és gyermek fél az úgynevezett uszodaszemölcsöktől, amelyek elsősorban a még fejletlen immunrendszerű kicsik bőrén jelennek meg. Bőrgyógyász szakértőnk szerint ezeket az apró elváltozásokat feltétlenül kezelni kell, hiszen vírusfertőzésről van szó. Elég egyetlen kezeletlen gyerek ahhoz, hogy az összes többi apróságot megfertőzze az uszodában.

Tudta?

* a medencék vize is közvetítheti a fertőzést,

* hogy elsősorban azokon a területeken jelentkezik, ahol vékony a bőr: hajlatok, hónaljárok, lágyék, nyak,

* az uszodaszemölcsöt vírusfertőzés okozza,

* a vírus csak a bőrt betegíti meg, a gyógyuláshoz általában a türelmes külső kezelés elegendő.

Tipp: A népi gyógyászat a láb- és körömgombára ecetes áztatást javasol, illetve fokhagymás bedörzsölést. (Persze csak annak, aki bírja a zúzott csodaszer illatát.)

 
Nyár.lap.hu »
Fertőzés.lap.hu »
Uszoda.lap.hu »


Még több az e heti Nők Lapjából:

Gundel Takács Gábor hüvelykujj-sztár volt »
D. Tóth Kriszta: Szörköszban jártunk! »
A színház, ha igazi… »
Tutanhamon fáraó kincse Bécsben »
Csodagyerekek »
Tavaszi zsengék… »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top