Életmód

Hasznos adalékok a táplálékkiegészítõkhöz

Egy bölcs mondás szerint "az leszel, amit eszel", vagyis elmondhatjuk, hogy létünk, így az egészségünk egyik legfõbb meghatározója a táplálékunk. Az egészségünkkel való törõdés a táplálkozással kezdõdik.

Hiányzó táplálékok

A szervezetünk nem működik megfelelően, ha nem kapja meg a szükséges anyagokat. Tápanyaghiány és táplálkozási rendellenesség olyankor alakul ki, ha az étrend kiegyensúlyozatlan és egészségtelen, vagy ha valamilyen különleges táplálkozási szükségletet nem elégítenek ki.

Rohanó életünkben előszeretettel fogyasztunk gyorsételeket, feldolgozott termékeket. Ezek magas kalóriaértékkel rendelkeznek, de hiányoznak belőlük a fontos építőelemek: enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és ballasztanyagok. Az építőelemek hiánya különféle megbetegedésekhez vezethet.

A tápanyaghiány általános tünetei a fáradtság, a sápadtság, az emésztési zavarok, a megváltozott bélműködés és az állóképesség hiánya. A táplálkozási rendellenességek hatással lehetnek az ember mindennapi hangulatára és a szellemi teljesítményre is: depressziót, szorongást, érzelmi és összpontosítási zavarokat okozhatnak, és ronthatják az emlékezőképességet.

Mindent az egészséges táplálkozásról: WellnessCafe! Katt ide!

A napi kiegyensúlyozott táplálkozással szervezetünknek meg kell kapnia mindazt, amire szüksége van az egészséges növekedéshez és a belső folyamatok zavartalan működéséhez. A szénhidrátok és zsírok alapvető tápanyagok, az energia fő forrásai. A fehérjék a növekedés és fejlődés szempontjából fontosak. A vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és ballasztanyagok nélkülözhetetlenek a teljes anyagcsere-folyamatban. A friss gyümölcs- és zöldségfélék, hús, hal, tojás, tejtermékek és gabonafélék: ezek az élelmiszerek jelentik a legjobb biztosítékot arra, hogy szervezetünk hozzájut mindahhoz, amire az egészséghez és a jó erőnléthez szüksége van

Ha kiegészítőkre van szükség

Rendkívül gazdag az élelmiszer-kínálatunk, ugyanakkor nem tudjuk csak ezekkel kielégíteni a szervezetünk szükségleteit. Ezért fontos és javallott az élelmiszerekből hiányzó létfontosságú anyagok pótlása táplálékkiegészítők útján.

Táplálékkiegészítő minden olyan aktív anyag, amelyet szájon át juttatunk a szervezetbe a táplálkozás kiegészítése, a betegségek megelőzése céljából. Fontos leszögezni, hogy ez nem orvosság.

Az Egyesült Államokban minden negyedik ember szed valamilyen étrend-kiegészítő szert, igen bőséges a választék, hiszen 29 ezer fajta étrend- és táplálékkiegészítőt tartanak nyilván az USA-ban. A világon emberek milliói abban a reményben nyelik le ezeket a pirulákat, hogy egészségesebbek, fittebbek és hosszabb életűek legyenek. Ezek hosszú ideig tartó nagy mennyiségű fogyasztása viszont bizonyos esetekben több kárt okoz, mint amennyit használ.

Az étrend-kiegészítő készítmények, amelyek vitaminokat vagy ásványi anyagokat, vagy természetes antioxidánsokat tartalmaznak külön-külön vagy kombináltan. A készítmények lehetőséget adnak az étrendből hiányzó anyagok pótlására.

Milyenek a jó minőségű táplálékkiegészítők?

A legtöbb táplálékkiegészítő biztonságos, ám minden esetben tisztában kell lenni az ajánlott mennyiségi korlátokkal. Fontos tehát, hogy tudjuk, hogy milyen vitaminból vagy ásványi anyagból mennyire van szüksége a szervezetünknek, vagyis mennyire hiányos a táplálkozásunk. Törekedjünk természetesen arra, hogy minél egészségesebben és kiegyensúlyozottabban táplálkozzunk, így elkerülhetjük a táplálékkiegészítők alkalmazását, melyek amúgy sem mindig pénztárcabarátok.

A jó táplálékkiegészítők az emberi táplálkozási láncból, emberi fogyasztásra alkalmas, tiszta nyersanyagforrásból származnak. Nem tartalmaznak nehézfémsó szennyeződéseket, szermaradványokat, növényvédő szereket, tökéletesen felszívódnak, egyes komponensek kiegészítik, fokozzák egymás hatását, jól hasznosulnak. A bennük lévő hatóanyag mennyisége kisebb, mint a gyógyszerdózis, nem okozhatnak túladagolást.

Ezen készítmények egyszeri alkalomra ajánlott fogyasztási mennyisége legalább egy vitaminból vagy ásványi anyagból tartalmazza a felnőttek számára ajánlott napi beviteli mennyiség 33%-át, de az élelmiszer napi fogyasztásra ajánlott adagjában a vitaminok és ásványi anyagok mennyisége nem haladhatja meg a meghatározott mennyiséget (ezt a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza).

A vitaminokkal és ásványi anyagokkal kapcsolatos információkat a napi ajánlott beviteli (recommended daily allowance – RDA) százalékában is meg kell adni. Hazánkban az alábbi RDA-értékek irányadók a felnőttek számára fogyasztásra ajánlott napi ásványianyag- és vitaminmennyiséget illetően:

A-vitamin (retinolekvivalensben kifejezve): 800 mikrogramm
D-vitamin (kolekalciferol): 5 mikrogramm
E-vitamin (tokoferol): 10 mg
C-vitamin (aszkorbinsav): 60 mg
B1-vitamin (tiamin): 1,4 mg
B2-vitamin (riboflavin): 1,6 mg
Niacin: 18 mg
B6-vitamin (piridoxin): 2 mg
Folsav: 200 mikrogramm
B12-vitamin: 1 mikrogramm
Biotin: 0,15 mg
Pantoténsav: 6 mg
Kalcium: 800 mg
Foszfor: 800 mg
Vas: 14 mg
Magnézium: 300 mg
Cink: 15 mg
Jód: 150 mikrogramm
Nátrium: 2000 mg
Klorid: 3000 mg
Kálium: 3500 mg
Réz: 1,4 mg
Króm: 0,12 mg

Az élelmiszernek minősülő termék napi fogyasztásra ajánlott adagjában a vitaminok és ásványi anyagok csak a fentebbi nevesített összetevők lehetnek, és legfeljebb a jelzett mennyiségek.

 

Az élelmiszernek minősülő termék napi fogyasztásra ajánlott adagjában a vitaminok és ásványi anyagok csak a fentebbi nevesített összetevők lehetnek, és legfeljebb a jelzett mennyiségek.

A fogyasztók multivitamin-választását szakmai információk segíthetik. Ilyen tájékoztatási célt szolgálhatnak a különböző nyilvántartások referenciaértékei.
Az RDI- (Reference Daily Intake, azaz napi beviteli referencia) értékek az élelmiszerek jelölésére szolgáló, a csomagoláson kötelezően feltüntetendő, vitaminokra és ásványi anyagokra vonatkozó számszerű értékek. Az RDI-értékek nem az egyes személyek étrendi céljait jelentik, hanem az élelmiszerek csomagolásán feltüntetendő általános népességi referenciaértékeket, így az egyes személyek szükséglete ennél akár kevesebbet, akár többet is jelenthet.

A táplálékkiegészítőkön túl

Természetesen a táplálékkiegészítők nem pótolják az egészséges életmódot, de döntően hozzájárulhatnak számos kockázat elkerüléséhez. A táplálékkiegészítőket fogyaszthatják gyermekek és felnőttek egyaránt, az egysíkú táplálkozást korrigálva, de fokozott szükségük van rá a sportolóknak, fogyókúrázóknak, dohányosoknak, antibébitabletta-fogyasztóknak és a betegeknek egyaránt.

Felmérések szerint egyébként pont azok az emberek szedik legnagyobb arányban a táplálékkiegészítő szereket, akik egyébként is odafigyelnek az egészségükre, mozognak és egészségesen étkeznek, vagyis a legkevésbé lenne szükségük „csodabogyókra”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top