Életmód

Az allergia alternatív gyógymódjai

Viszketõ szemek, orrfolyás, tüsszögés. Az allergia tünetei bizony nagyon meg tudják keseríteni az érintettek napjait. A gyógyszerek gyors megoldást kínálhatnak, de akadnak már nagyon hatékony alternatív gyógymódok is.

Kínzó népbetegség

A meteorológusok szerint hosszú, száraz nyárnak nézünk elébe, márpedig a pollenallergiától szenvedő közel kétmillió honfitársunknak ez nem jelent jó hírt. Ilyenkor ugyanis milliónyi vadon élő fű- és gabonaféle, gyom-, valamint virágpor száll a levegőben. Megkeserítve ezzel az allergiás természetű betegségekben szenvedők mindennapjait.
Az allergiát nemhiába emlegetik többen is napjaink népbetegségeként, hiszen szinte minden harmadik ember valamilyen túlérzékenységben szenved.

Az allergia nem más, mint egyébként ártalmatlan anyagokra adott – valós veszély szempontjából eltúlzott – válaszreakció eredménye, melynek kialakulásában az immunrendszer vesz részt. 


Ok és okozat

Az allergiás hajlam egyrészt örökletes, így születésünktől fogva fennállhat, másrészt külső és belső tényezők is hozzájárulnak ahhoz, hogy a tünetek mikor és milyen formában jelennek meg. A városi környezet, a rohanó és stresszes életmód legyengült immunrendszert eredményez, nem beszélve a levegőszennyezésről és a számtalan vegyi anyagról, mellyel nap mint nap találkozik szervezetünk. Szinte minden, amit megeszünk, megiszunk, magunkra kenünk és fújunk, kémiai anyagokat tartalmaz. Így szervezetünkbe a légutakon, a bőrön és a tápcsatornán keresztül is jutnak be allergének. Ezért életünk különböző szakaszaiban szenvedhetünk akár a legkülönbözőbb túlérzékenységektől is. Így például bőrallergiában, ételérzékenységben, szénanáthában, pollenallergiában, vegyszerallergiában, hogy a számtalan keresztreakciót már ne is említsük.


Ördögi kör mögöttes tartalommal

Az allergiás megbetegedések száma évről évre növekszik, ráadásul a panaszok visszatérőek. Ennek oka rendkívül összetett. Azon túl, hogy a környezetben egyre nagyobb számban fordulnak elő természetellenes anyagok, genetikai, pszichés és immunológiai tényezők is közreműködnek a betegség kialakulásában. Így a gyógyításnál is figyelembe kellene venni mindezt. Sok esetben nem elegendő a gyógyszeres kezeléssel a külső tényezők által okozott tüneteket megszüntetni, hanem a mögöttes lelki és fizikai állapot javításával elsőként az okot kellene orvosolni.
Ez lehet az egyik alapja, hogy világszerte egyre jobban terjednek a krónikus betegségek alternatív kezelési módszerei. A legtöbb alternatív medicina a gyógyszeres kezelésekkel ellentétben mellékhatásoktól mentes, és a felszín mögé tekintve személyre szóló kezelést ad.
Az alábbiakban bemutatunk néhány lehetséges alternatív gyógymódot, melyeket akár gyógyszeres kezelések kiegészítéseként is sikerrel alkalmazhatunk.

Bach-virágterápia

A dr. Edward Bach angol orvos által kidolgozott gyógyítási módszer minden tekintetben forradalminak nevezhető. Az egyébként hagyományos orvoslásban és homeopátiában is jártas Bach ez utóbbi gyógyítás alapelveiből kiindulva fejlesztette ki terápiáját. Bach a test és lélek szoros kapcsolatából kiindulva 38 virágzó növényt válogatott össze pusztán pszichológiai kritériumok alapján, amelyek ugyan nem tartoznak a szokásos gyógynövények közé, tehát nem a fizikai testen át, hanem finomabb, energetikai síkon hatnak ránk. A módszer szerint a gyógyhatású virágokból napenergia segítségével finom eszenciát nyernek, majd alkohollal vegyítve az így kapott koncentrátumot kis fiolákba töltik. Az „elixír” finom cseppjei serkentik szervezetünk öngyógyító erőit. A virágeszenciákat különböző lelkiállapotoknak feleltetik meg (például félelem, bizonytalanság, magányosság), így a hangulatokon keresztül vezet az út a gyógyulásig. A Bach-terápia arra utal, hogy minden ember magában hordja a saját gyógyírját.

Hasznos linkek:
www.bach-terapia.hu
www.bachvirag.hu

Kineziológia

Az ősi kínai ismereteken alapuló holisztikus módszer célja a test energetikai egyensúlyának helyreállítása. A kineziológus izomtesztelés segítségével igyekszik felderíteni azokat a traumatikus élményeket, amelyek születésünktől fogva feldolgozatlanul maradtak és elfojtódtak, és ezáltal számtalan betegség hátterében állhatnak. Így a kineziológia sikerrel alkalmazható elsősorban a stressz által kiváltott betegségeknél, mint az allergia, a szenvedélybetegség, a fizikai kórok vagy a depresszió. A kezelés célja a jelenbeli és múltbeli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével. A módszer elsősorban diagnosztizál, és hatékonyan oldja a stresszt, így nem csupán pszichés, hanem fizikai betegségek orvoslásához is hozzájárul.
Hazánkban a kineziológia one brain technikája a legelterjedtebb, melynek neve a két agyfélteke kiegyensúlyozására és integrálására utal.

A kineziológia kezünkbe adja az öngyógyítás lehetőségét, hiszen ha tudjuk a miértet, már az is világosabb lesz, hogy hogyan tovább. A módszer kiválóan alkalmazható a Bach-terápiával és a homeopátiával együtt.

Hasznos linkek:
www.kineziológia.hu
kineziologia.lap.hu

Akupunktúra

A szintén kínai orvoslásra épülő akupunktúra nagyban különbözik a nyugati felfogástól. A keleti orvoslás szerint az életenergia szabadon kell hogy áramoljon a testünkben, mert az ún. csi, amely a meridiánokon keresztül árad, csupán így képes kifejteni a szerveket tápláló és védőhatását. Amennyiben a csi akadályba ütközik, felborul a harmonikus egyensúly.
A testünkön fellelhető mintegy 365 nevezetes akupunktúrás pont a meridiánok mentén található, és ezek mindegyike kapcsolatban áll valamely szervünkkel. A kezelések során tűszúrások hatására a szervezet saját védelmi rendszerét aktivizálja. Így helyreáll testünk energetikai rendszere és javul a keringésünk.
Az allergiás megbetegedések közül a szénanátha az egyik legjobban orvosolható tünet az akupunktúrával. A kezeléseket célszerű a pollenszezon kezdete előtt megkezdeni.

Hasznos linkek:
www.akupunktura.com
akupunktura.lap.hu 

Homeopátia

A homeopátia alapelve szerint a betegségek – többek között az allergia is – olyan gyógyszerekkel gyógyíthatók, amelyek a betegségekhez hasonló tüneteket okoznak, vagyis egy anyag, amely egy bizonyos tünetcsoportot előidéz, megfelelő módon alkalmazva ugyanezeket a tüneteket gyógyítani is tudja. A homeopátiás orvosságok alapjául növényi és állati eredetű anyagok, illetve ásványok szolgálnak. A homeopátiás készítmény egy adott tünettel szemben felerősíti a szervezetünket, amely aztán általában tudja, hogy mi a teendője. Az orvosság alapvető összetevőit vízben feloldják, majd ezt az oldatot tovább hígítják és rázzák egészen úgy, ahogy például egy üveg bor a Csendes-óceán vizében elvegyül. A homeopátiás szer a beteg számára nagyon speciális úton kerül kiválasztásra, a szakértő orvos elsőként ugyanis nem csupán az allergiás tüneteinket, hanem az összes létező és fennálló fizikai és pszichológiai vonásunkat mérlegeli. Az ezután kiválasztott anyag alkalmas lehet akár akut, akár krónikus betegségek gyógyítására is.

Érdekesség: A világ legnagyobb homeopátiás gyógyszertára a londoni királyi kórházban található, a királyi család ugyanis ezzel a módszerrel gyógyíttatja magát.

Hasznos linkek:
www.homeopatia.info.hu

homeopatia.lap.hu

Kérdezd szakértőnket: dr. Asbót Júlia bőrgyógyász, homeopátiás orvos


Aloe vera

Az aloét joggal emlegetik a növények királynőjeként, hiszen számtalan hasznos alkotójával szolgálja a szépségápolás, a jó közérzet, a fájdalomcsillapítás és az immunerősítés mellett a legkülönbözőbb egészségügyi problémák gyógyítását is. Az allergiás megbetegedések okozta nyálkahártya-elváltozások, kellemetlenségek, viszkető bőrkiütések vagy élelmiszer-allergiák kiváltotta hasmenések gyógyírja lehet a gyógynövényből nyert tiszta aloélé.

Bővebben az aloéról: klikk ide!
Hasznos linkek:
www.aloevera.hu
aloevera.lap.hu


Biorezonancia

A biorezonancia módszere a jövő gyógymódja lehet az allergiában szenvedők számára. A terápia ugyanis átütő sikereket ér el a különböző allergiás kórképek, mint a szénanátha, ekcéma, allergiás bőrgyulladások, légcsőhurut, élelmiszer-allergiák vagy asztma gyógyításában. A módszer közel 30 évvel ezelőtt dr. Franz Morell elgondolásai alapján született, aki szerint a beteg szervezetében lévő rezgések szétválaszthatók harmonikus, vagyis „jó”, és diszharmonikus, azaz „rossz” rezgésekre. Valamennyi élő szervezet rendelkezik ugyanis elektromos mezővel. Az elektromágneses rezgések ráadásul életünk fontos szabályozói. Ezen rezgések átalakításával Morell egy nagy hatású gyógymód lehetőségét teremtette meg. Ez a gyökeresen új biofizikai diagnosztikai és terápiás eljárás mára a technológia fejlődésének köszönhetően szinte a tökéletességig finomodott. A módszer lényege, hogy a kezelés során az orvos a szervezetünkben zajló biofizikai folyamatokba egy speciális készülék segítségével avatkozik be.
A biorezonancia alkalmazása az allergiás betegségek kezelése során kiváló eredményeket mutat.

Hasznos link:
biorezonancia.lap.hu

Test és lélek terápiája

A gyógyuláshoz a legfontosabb a nyugodt lelkiállapot elérése. Ma azonban már számtalan relaxációs módszer áll rendelkezésünkre, melyek segítik a teljes testi és lelki ellazulást. Elsajátíthatunk különböző mentális alapú gyakorlatokat, mint a meditáció, jóga vagy tajcsi, de alkalmazhatunk terápiás célú technikákat is, mint például az aromaterápia, masszázs vagy reflexológia.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top