Életmód

Veszélyes kalandok?

A szexuális szabadságért néha nagy árat kell fizetnünk. Egyre nõ a nemi úton terjedõ betegségek száma, amelyek hátterében az esetek jelentõs részében vírusok állnak.




Cikkünkhöz dr. Bahrehmand Kiarash szülész-nőgyógyászt kértük fel szakértőnek. 

A vírusok önálló életre nem képesek, ezért szükségük van egy gazdaszervezetre, melynek sejtjeibe beépülnek, és szaporodnak, miközben károsítják a sejteket.






Ti írtátok – fórumajánló:

• Genitális herpesz 
• Hüvelyherpesz

Genitális herpesz

Kórokozója közeli rokona az ajakherpeszt okozó vírusnak. A fertőzést követő 3–8 nap, esetleg két hét múlva a nemi szervek és a végbél környékén ugyanolyan fájdalmas duzzanatok, majd fertőző váladékot tartalmazó, viszkető hólyagok, sebek, fekélyek jelentkeznek, mint a szájszélen kialakult herpesz esetében. Ezek két héten belül elmúlnak, majd a szervezet ellenálló képességétől függően ismét kiújulhatnak. Előfordulhat ezenkívül a nyirokcsomók duzzanata is.
A vírus hüvelyi, anális vagy orális közösüléssel terjed, a hólyagokkal, sebekkel történő bármilyen érintkezés fertőzésveszélyes. Mivel a vírus a testen kívül hamar elpusztul, ezért WC-n, törülközőről vagy ruháról nem terjedhet át. Terhesség esetén a magzat is megfertőződhet, ami súlyos betegségeket, például agyhártyagyulladást okozhat nála. A fertőzés nem gyógyítható, ha a vírus egyszer megtámadta a szervezetet, akkor egy életen át benne él, lappangva várva a támadás lehetőségére. Aki megfertőződött, akkor is fertőz, ha tünetmentes. Ezért megelőzése az immunrendszer erősítésén kívül monogámiával vagy körültekintő védekezéssel, megfelelő óvszerhasználattal lehetséges. A betegséget ugyan nem lehet meggyógyítani, de a tünetek enyhítésére gyógyszeres, krémes, injekciós kezeléssel van lehetőség.





Olvasd el cikkünk első részét is: A gyönyör árnyoldalai





Genitális szemölcs

Kórokozója a humán papillomavírus (HPV) egyik alfaja, melynek magas kockázatú rokona a méhnyakrák kialakulásában játszik szerepet.
A vírus a fertőzés után 4 héttel a nemi szerveken vagy a végbélnyílás környékén apró, nedves, rózsaszín, fájdalommentes karfiolszerű kinövések, szemölcsök formájában okoz tüneteket, amelyeket elég megérinteni, és máris létrejön a fertőzöttség. Ecseteléssel, gyógyszeres vagy lézeres kezeléssel, helyi fagyasztással, illetve kisebb műtéttel ezek megszüntethetők, azonban a betegség nem gyógyítható. Megelőzése érdekében ajánlott a stabil, megbízható partnerkapcsolat, a rendszeres szűrővizsgálat, az immunrendszer erősítése, illetve ma már választható megoldás a HPV elleni védőoltás is. Az óvszer ugyan nyújt bizonyos védelmet, de nem fed minden fertőzésnek kitett felületet.






Fórumajánló:

• Help-hepatitis B
• Hepatitis C
• Oltóhelyek listája

Fertőző májgyulladás

A hepatitis B és C vírusok által okozott, vérrel, illetve szexuális úton terjedő fertőző betegség, amely 40%-a szexuális érintkezés során jön létre. Kialakulása az intravénáskábítószer-élvezők körében is jellemző, ezenkívül a nem steril tűt használó tetoválószalonok is fertőzésforrásként szolgálnak. A hepatitis B kevésbé súlyos májkárosodást okoz, inkább szexuális úton terjed, és létezik ellene védőoltás. A C típus agresszív, nem lehet ellene védekezni, és inkább vérrel, tűvel terjed. Néhány év alatt teljesen szétroncsolhatja a májat. Mindkét vírus sárgaságot, lázat és májgyulladást okoz, súlyos esetben, rendszeres alkoholfogyasztás mellett májrákra hajlamosít. A jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek csak lassítani tudják a betegség lefolyását, de teljes gyógyulást nem hoznak. Ezért itt is nagyon fontos a megelőzés – a monogámia, a gondos védekezés, az óvszerhasználat, illetve a tűk használatának kerülése. Emellett megoldás lehet a hepatitis B elleni védőoltás is.












Hasznos oldalak:

• HIV+.hu 
• Személyes jelentés
• Anonim szűrés
• Aids.lap.hu


Fórumajánló:
• Új kapcsolat – AIDS-teszt?

AIDS

A HIV vírussal (human immunodeficiency virus) történő fertőzés végső stádiumát jelenti. A betegség ma ugyanolyan rettegett, mint egykor a szifilisz volt. A vírus az immunrendszert támadja meg, és teszi tönkre folyamatosan. Az immunhiány olyan erős lehet, hogy a beteg állapota egyre rosszabb lesz, végül meghal. Vér, sperma, hüvelyváladék vagy anyatej útján terjed, a bőr vagy a nyálkahártya apró résein keresztül jut be a testbe. Általában férfiról nőre könnyebben terjed, mint fordítva. A fertőzés egyik komoly forrása a szexuális együttlét mellett intravénás drogosok körében a megosztott tűhasználat. A vírus terhesség esetén átterjedhet a magzatra, illetve szoptatáskor is megfertőződhet a baba. A vírus nem terjed nyállal vagy izzadsággal, sőt, a csókolózás is csak akkor veszélyes, ha nyílt sebek, sérülések vannak a szájban. A vírus az emberi testen kívül életképtelen, ezért törülközőről, ruháról, evőeszközökről vagy a WC-ről nem terjed át, sőt a szúnyogok sem terjesztik. A vírus vérvizsgálattal, illetve gyógyszertári tesztek segítségével mutatható ki. A megfertőződés és a betegség között kb. 12 év telik el. Ez idő alatt a betegséget hordozók anélkül, hogy tudnának róla, fertőznek. Kezdetben legfeljebb megfázásszerű tünetek jelentkeznek, később azonban az immunrendszer gyengülésével bőrkiütés, fáradtság, éjszakai izzadás is jelentkezhet. Súlyos immungyengeség esetén pedig már sokféle betegség hatalmasodhat el a szervezeten, mint például tüdőgyulladás, bőrrák és egyéb daganatos betegségek, agyi rendellenességek, valamint drasztikus fogyás. Az AIDS kezelése egyelőre nem megoldott. Az idejében megkezdett vírusellenes terápia évekkel növelheti a beteg élettartamát, gyógyulást azonban nem hoz. A szexuális partner gondos megválasztása, a helyes védekezés, az óvszerhasználat, illetve a fertőzött tűk alkalmazásának kerülése segíthet a megelőzésben.


A nőgyógyász tanácsai

• Bár a nemi betegségek nagy része gyógyítható, újra és újra megfertőződhetünk. Ráadásul sok betegség az ’alattomossága’ miatt veszélyes, ugyanis a hosszú lappangási idő miatt egy ideig még nem is sejtjük, hogy fertőzőképesek vagyunk. Ezért fontos, hogy amint azonosították a betegségünket, szégyenérzetünket félretéve nyíltan és bizalommal számoljunk be nőgyógyászunknak előző partnerkapcsolatainkról, hogy ők is megfelelő kezelésben részesülhessenek.




• A nemi betegségek, bármilyen kórokozó áll is a háttérben, három fő területen okozhatnak tüneteket a női szervezetben: a szeméremtesten, a hüvelyben, valamint a méhnyak- méhtest-petevezeték-petefészek-kismedence területén. Hiába járja be a kórokozó ezt az utat, nem biztos, hogy minden területen okoz tüneteket. Szerencsére gyakran tapasztalunk külső elváltozást ott, ahol a betegség indul. Ez azért jó, mert ha ilyenkor azonnal orvoshoz fordulunk, elkerülhetjük a felsőbb szakaszok fertőzését, ami komoly szövődményekkel, gyulladásokkal jár.
• Bármilyen apró tünet, látható külső elváltozás, bővebb folyás, viszketés vagy egyéb kellemetlenség esetén azonnal forduljunk nőgyógyászhoz, aki szükség esetén bőr- és nemibeteg-gondozóba is továbbirányíthat. Semmiképp se kísérletezzünk házi gyógypraktikákkal, mert minél később kapjuk meg a szükséges orvosi kezelést, annál jobban elhatalmasodik a betegség, ami veszélyes lehet.
• Mivel a nemi betegségek sok kellemetlenséggel járnak, és a kezelésük is gyakran nehézkes, sokkal célravezetőbb, ha a megelőzésre fektetünk nagyobb hangsúlyt. Lehetőleg kerüljük a futó kalandokat, mert már egyetlen nemi aktus is elegendő a fertőzéshez. Két egészséges ember által fenntartott hűséges párkapcsolatban kizárt a nemi betegség.
• Ha nincs stabil párkacsolatunk, feltétlenül használjunk óvszert. Ennek helyes alkalmazásával csökkenthető a nemi betegségek kockázata, teljesen azonban nem zárható ki.
• Ma már mindenki számára elérhető a hepatitis B és a HPV elleni védőoltás. Sajnos az AIDS ellen még tehetetlen az orvostudomány, azonban egy HIV-tesztet érdemes elvégeztetni annak kizárása érdekében, hogy esetleg a múltban megfertőződtünk-e.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top