Életmód

Melyik masszázs a neked való?

A masszázs a legrégebbi gyógymódok egyike, több ezer éves kultúrák maradandó vívmánya. Mégis, kellõ háttérismeret hiányában csak kevesen tudják kiválasztani a többtucatnyi masszázstípus közül a számukra legideálisabbat.

Az alábbi összeállításban a legkedveltebb masszázstípusok összegyűjtésével ehhez nyújtunk segítséget.

Akupresszúrás masszázs






Hasznos linkek:
Masszázs.lap.hu
Gyógymasszázs.lap.hu 

Az akupresszúrás technika során a test meghatározott pontjait ujjbeggyel nyomkodják. Így a fájdalommal küzdő testrészekbe (élet)energia áramlik, és a panaszok enyhülnek. Az akupresszúrás masszázs főleg a bőr alatt futó meridiánokra hat. A kezelés során nagyjából ugyanazokat a pontokat ingerlik, mint az akupunktúránál, csak a tűszúrást az ujjbeggyel vagy valamilyen gömbölyű, üvegből, fából készült masszírozóeszközzel helyettesítik. Ez a fajta masszázs nagyon hatásos különböző mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak enyhítésére, reumás panaszok, porckorongsérvi fájdalmak csökkentésére, fejfájás kezelésére.






• Itt tudod kipróbálni: Biovital Melissa •



Aromamasszázs

Lazító, stresszoldó testmasszázs, amihez a páciens aktuális állapotához igazodva különböző aromájú illóolajokat is felhasználnak. Nagyon jól feltölti az energiáinkat, oldja a stresszt.













• Itt tudod kipróbálni: Wetuma •



Ájurvédikus masszázs

Az ájurvéda szó (az ayus és a vid, azaz az élet és a tudás) „a hosszú élet titkának ismeretét” jelenti. A speciális masszázstechnikák (lassú, ritmikus, simító mozdulatok, meghatározott sorrendben, illetve az ujjakkal végzett enyhe ütögető, gyúró, dörzsölő és összenyomó mozdulatok) mellett jelentős szerepet kapnak az illóolajok és a tradicionális gyógynövénykészítmények is. Ezeket személyre szabottan, életkorunktól, egészségi állapotunktól stb. függően választják ki számunkra. A kezelés többek között elősegíti immunrendszerünk erősödését, ízületeink rugalmasságát, szervezetünk megfiatalodását és a test funkcióinak javulását is.







• Itt tudod kipróbálni: Átma Center •


Cellulitmasszázs

A cellulit a test kényesebb részein (felkar, combok, fenék) alakulhat ki, amikor a nyirokrendszer elégtelen működése miatt felgyülemlenek a zsírsejtek, és az egyre nehezedő súly hatására a kollagénrostok és az elasztinszálak már nem tudják jól megtartani a bőr szöveteit, így azok kitüremkednek. A masszázs során ezeket a bőr alatti, a kötőszövetekben felgyülemlett zsírsejteket, lerakódó salakanyagokat oldják fel erőteljes mozdulatokkal. A kezelés hatására fokozódik a nyirok- és vérkeringés, és a szervezetből kiürülnek a méreganyagok. A masszázs hatását speciális krémekkel fokozzák, ez táplálja és vitaminokkal látja el a bőrt.






• Itt tudod kipróbálni: Vanília Szépségszalon •



Csonthártyamasszázs

Gyógymasszázs. Nem tartozik a legkellemesebb kezelések közé, a masszírozást testünk olyan területén végzik, amelyet nem borít nagyobb izomtömeg. A kezelés során a kéz három ujjának begyével gyakorolnak nyomást a csonthártyára. Hatására jobban működik a csontok regenerációs készsége, és intenzívebb lesz a csontok anyagcseréje is.







• Itt tudod kipróbálni: Egészségmegőrző masszázs •



Gyógymasszázs
Általában más gyógyítóeljárással együtt használják, de önálló kezelésként is alkalmazható.
Több elemből tevődik össze: svédmasszázs, kötőszöveti masszázs, szegmentmasszázs, csonthártyamasszázs.
A gyógymasszázs jótékony hatása szinte a test egész területére kiterjed. Fokozza a hajszálerek működését, javítja a vér- és nyirokkeringést. Növeli a mozgékonyságot, lazítja a feszült izmokat, a fájdalmas testtájékokat.






• Itt tudod kipróbálni: Fájdalom Ambulancia •










Hawaii masszázs (lomilomi)


A Hawaii-szigeteken, ahonnan a lomilomi ered, nemcsak masszázsként, hanem generációról generációra öröklődő tradicionális gyógyterápiaként tartják számon. A kezelés célja a spirituális és fizikai szint feltöltése, amelyet az igen kellemes lazító-nyújtó mozdulatokkal érnek el. A ritmikus lassú-gyors mozdulatok váltakozása a tenger hullámzására emlékeztet, ellazít, oldja a stresszt, a feszültséget, majd a gyúrás, nyomkodás során a sejtek felpezsdülnek, oxigénnel töltődnek fel.





• Itt tudod kipróbálni:
Óceániai masszázsok •




Kötõszöveti masszázs

Gyógymasszázs. Célja a kötőszövet állagának javítása. A kötőszövet feladata meglehetősen sokrétű: részt vesz a szervek táplálásában, védelmet nyújt a különféle mechanikai és fizikai ártalmakkal szemben. A kezelés során a bőrt 3-4 ujjal az alatta lévő kötőszövettel együtt eltolják, majd elhúzzák, ami vérbőséget idéz elő, ezáltal javítja a kötőszövet tápanyagellátását. Hatására a kötőszövetekben tapasztalható feszültségek oldódnak, a tünetek enyhülnek vagy teljesen megszűnnek.






Ti írtátok:
Masszázstechnikák 
Fogyasztó masszázs
Masszázs-imádók ide!

La-Stone masszázs

A masszázs és relaxáció élményét a test különböző energetikai pontjaira helyezett, csiszolt láva- és márványkövek adják. Az egyiket felmelegítve, a másikat lehűtve helyezik ezekre a pontokra. A meleg köveket a gerinc mentén elhelyezve rakják fel, hogy azokkal a csakrákat energetizálják, illetve az izomzat különböző pontjaira, hogy azokat ellazítsák. A hideg márványkövekkel elsősorban sportsérüléseket kezelnek. A kettő kombinációja kedvezően hat a hőszabályozásra és a keringési rendszerre. A La-Stone technika kiválóan alkalmas krónikus reumatikus betegség, emésztőrendszeri betegségek kiegészítő kezelésére.

A nyirokdrenázs (nyirok-) masszázs

A kezelés általában a nyaknál kezdődik, majd a karon, a mellen, a hason, a tarkón és a háton folytatódik. A ritmikus, gyengéd, körkörös nyomó-simító mozdulatok hatására kellemesen ellazul a test. Ezzel az eljárással a duzzanatokat, az ödémát szabályosan kimasszírozzák. Rendszeres alkalmazása gyorsítja a sejtek és a szövetek regenerálódását, serkenti az immunrendszert, a nyirokáramlás felélénkül, és intenzívebbé teszi a salakanyag kiválasztását, szállítását.











Bővebben a nyirokmasszázsról: Nyirokmasszázs – megszabadít a méregtől
Itt tudod kipróbálni: Masszázsterápia


Shiatsu masszázs

Ez egy japán eredetű kezelési módszer, amelynek alapja az akupresszúrához hasonlóan a meridiánokra helyezett ujjnyomásos technika alkalmazása. A masszőr a kezelés során végigmegy a legfőbb energetikai pontokon, amelyek közvetlen összeköttetésben állnak a különböző szervekkel, és így fokozza azok vitalitását. A kezelés célja a jó közérzet elérése, hogy feloldja a testben levő esetleges gátló tényezőket, az úgynevezett blokkokat, ami felelős lehet bizonyos betegségek kialakulásáért is. A shiatsu masszázs megelőző hatással van különböző zavarokra és megbetegedésekre, támogatja az egészség megőrzését.






• Itt tudod kipróbálni: Szieszta Masszázs Szalon •




Svédmasszázs

A legismertebb izomlazító és frissítő masszázsfajta, amely a gyógymasszázs csoportjába sorolható. A kezelés során dörzsölő, simító, paskoló, gyúró mozdulatokat használnak, amelyek teljesen átgyúrják az izmokat és felélénkítik a vérkeringést. További hatása, hogy megszűnik a hát- és gerincfájás, fokozódik az anyagcsere, és a bőr visszakapja az eredeti fiatalos ruganyosságát.













• Itt tudod kipróbálni: www.svedmasszazs.hu •


Szegmentmasszázs

Gyógymasszázs. A masszázs alapja az a tudományos megfigyelés, hogy bizonyos megbetegedések esetén meghatározott bőrfelületek érintés-nyomás hatására fokozott érzékenységet mutatnak. Egyes szervek megbetegedésekor az azonos szegmentumhoz tartozó bőrön, izmon, ízületen stb. is bizonyos elváltozások, fájdalmak keletkeznek.
A szegmentmasszázs során ezekre a szegmentekre (szelvényezett elrendezés) gyakorolnak nyomást, így a betegséget fenntartó reflexkör megszakad. Hatásos szív- és keringési megbetegedéseknél, vesepanaszok, gyomor-bél, krónikus máj- és epebántalmak jelentkezésénél.






• Itt tudod kipróbálni: Vidám Nap Wellness Stúdió •



Thai masszázs

A klasszikus thai masszázs több száz éves hagyományokon alapul, amely a legtöbb technikával ellentétben nem használ olajat, krémet. A sajátos koreográfiájú kezelés nyújtás és akupresszúrás pontok nyomásának kombinációja, amely a test egész felületére kiterjed. A masszázs során a masszőr a kezén kívül a térdét és a talpát is használhatja. Rendszeres alkalmazása jó közérzetet biztosít, hatásos emésztőrendszeri és mozgásszervi megbetegedések megelőzésére és kezelésére.






• Itt tudod kipróbálni: Lotus Thai Massage & Spa •


Yumeiho (japán) masszázs

A masszázs ősi módját a saolin szerzetesek alkalmazták, a napjainkra kialakult változata a testszimmetria helyreállításával (a testsúlyközéppont-elmélet alapja, hogy a lelki egyensúly felborulásával a test szimmetriája is felborulhat, pl. a csípőízület elmozdul), az izmok lazításával és a meridiánenergia összeharmonizálásával fejti ki hatását. Ezt úgy érik el, hogy a testet átmasszírozzák, átgyúrják az izmokat, kimozgatják az ízületeket, feloldva ezzel a testben kialakult energiablokkokat. A masszázs során a masszőr teljes testsúlyát felhasználja, vagyis ránehezedik az egyes testrészekre. Ezért nagy energiakeringés jöhet létre a masszőr és vendége között. A masszázs során ellazulnak a stressz hatására megfeszült izmok, és a beragadt, nehezebben mozgó ízületek kilendülnek merevségükből.






• Itt tudod kipróbálni: Egészségforrás Stúdió •









Még több cikk a témában:

MA-URI – a szeretet ereje
Gyógyulj a talpadon keresztül
Fogyás masszázzsal
Masszázs polinéz módra
Öngyógyítás hasmasszázzsal
Mennyei masszázs


 



 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top