Életmód

Csökkenthetõ a magas koleszterinszint!

Az egészségügyi témákkal az átlagnál többet foglalkozó szerkesztõként, újságíróként tudom, milyen fontos a rendszeres laborvizsgálat.





Így aztán bizony kicsit megijedtem, amikor azt mutatta ki a legutóbbi elemzés, hogy a koleszterinszintem – szerencsére nem ijesztően sokkal, de – néhány tizeddel magasabb a normálértéknél. No, ennek fele se tréfa, itt az ideje, hogy többet tegyek magamért – ami legalábbis rajtam áll. Tájékozódni kezdtem, van-e valami újdonság, amely az eddigiek mellett talán még inkább segít. Hasonló cipőben járnak? Akkor nézzük együtt a lehetőségeket!

Ami biztos: koleszterinre éppúgy szüksége van a szervezetünknek, mint bármilyen más tápanyagra. Gond akkor van, ha koleszterinbevitelünk tartósan megemelkedik. A vérbe jutott, de fel nem használt koleszterin ugyanis lerakódik az ereink belsejében, megvastagítva, és így rugalmatlanná téve az érfalat, ami lassan érelmeszesedéshez, érszűkülethez vezet, jelentősen megnövelve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Alattomos fenyegetést jelent, mert nem fáj és nem is látható – én sem éreztem semmit, ám, hogy időben felfedeztem, még tehetek ellene. A mindenkinek ajánlott évenkénti laborvizsgálat (vér- és vizeletelemzés) alkalmával a háziorvos mindenkinél kéri a vérkoleszterinszint meghatározását is, s ha szükséges, további vizsgálatokat, kezelési módot javasol.

Ártó-védő koleszterin




 Összkoleszterin

Normálérték
5 mmol/l vagy alatta
Emelkedett érték 5,1–6,5 mmol/l
Közepesen magas érték 6,6–7,8 mmol/l
Nagyon magas érték 7,9 mmol/l vagy felette
Valójában nem a vérben található összkoleszterin mennyisége, sokkal inkább az úgynevezett „jó koleszterin” (HDL) és a „rossz koleszterin” (LDL) aránya mérvadó. A „jó koleszterin” – miként a „rossz koleszterin” is – egy „szállítóeszköz” a koleszterinmolekula számára. A koleszterinmolekula maga ugyanis nem oldódik vízben, szüksége van tehát valamire, ami a sejtekbe, illetve onnan elszállítja. Ez az LDL, amely egy lipidtartalmú fehérjemolekula. Leegyszerűsítve ezt nevezzük „rossz koleszterinnek”. A „jó koleszterin” pedig, vagyis ami a koleszterint a sejtekből a májba szállítja, ahol lebomlik, és kiürül a szervezetből, a HDL. Az orvosaink valójában e két molekula mennyiségét mérik a vérben, amikor koleszterinszintünket megállapítják. Önmagában persze sem a HDL-, sem az LDL-koleszterin nem jó vagy rossz nekünk. A vérben található mennyiségük azonban jelzést ad arról, mennyire képes szervezetünk kiüríteni a koleszterint, és mennyire tartalékolja azt. A HDL afféle védőanyagként működik: jelenléte biztosítja, hogy a koleszterin távozzon a szervezetből ahelyett, hogy a vérkeringésből kiválva lerakódna az érfalon, súlyos keringési problémákat idézve elő.
Azt tudjuk, hogy magas koleszterinszinttel küzdők számára ma már koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek sokasága áll rendelkezésre, azonban javaslom, gondolják át, emellett mi magunk mit tehetünk!

Jótékony növényi szterinek




Szeretnék hinni a legújabb vizsgálatoknak, miszerint a növényi szterin bevitele koleszterincsökkenést eredményez, s ráadásul a koleszterincsökkentő gyógyszereket szedőknek is ajánlott.
Hogy mik is a növényi szterinek? Mint megtudtam, valójában a növényi olajok természetes komponensei. Mind a gabonafélék magjában, mind az olajos magvakban megtalálhatók. Szerkezetük rokon a koleszterinével, ezért a táplálékunkkal elfogyasztott növényi szterinek a bélrendszerből való felszívódás során szinte versenyre kelnek a koleszterinnel, és kiszorítják annak egy részét, megakadályozva a koleszterin véráramba jutását. A szakemberek állítják: a fel nem szívódott koleszterin egyszerűen kiürül a szervezetünkből. Ennek alapján a vérem HDL-szintje változatlan marad, csak az LDL („rossz koleszterin”) és az összkoleszterinszint csökken jelentősen, tehát jó irányba változna a HDL és az összkoleszterin aránya is.
Azt hiszem, kipróbálom. Vesztenivalóm nincs…


2 hét múlva folytatjuk…









Tippek a koleszterincsökkentéshez

• Hetente maximum 1 tojást fogyasszunk! 
• Kerüljük az állati eredetű zsírokat, a belsőségeket és a zsíros sajtokat! 
• Együnk naponta több adag zöldséget és gyümölcsöt!
• Mozgás, sport – amennyi jólesik! 
• Csökkentsük a só és a cukor bevitelét! 
• Fogyasszunk napi 2,5 gramm növényi szterint a hatékony koleszterincsökkentéshez! Ez legkönnyebben a növényi szterint tartalmazó margarinnal oldható meg.
 

Tudta-e?

• Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a legfőbb halálokot: a halálozások több mint fele a szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható.
• Magyarország a második helyen áll a világ országai közt a 35 és 74 év közötti férfiak, harmadik helyen a nők szív- és érrendszeri halálozásának tekintetében. A nőknek nyolcszor nagyobb az esélyük arra, hogy szívinfarktus vagy szélütés következtében haljanak meg, mint hogy mellrákban vagy petefészek-daganatban.
• Már 10 százalékos koleszterinszint-csökkentés 20 százalékkal mérsékli a szívbetegségek kialakulásának rizikóját.
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 www.flora.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top