Életmód

rTMS – új kezelési lehetõségek

Az rTMS új utakat nyitott meg a diagnosztikában és a központi idegrendszeri megbetegedések kezelésében. A módszer még gyerekcipõben jár, de már új távlatot nyitott a kerekes székes emberek életében.

A központ

Az agy és a gerincvelő alkotja a központi idegrendszert, mely feldolgozza és értelmezi a kapott adatokat, és válaszol azokra. A központi idegrendszer egyes rendellenességei – például a fejsérülés okozta kóma – teljesen működésképtelenné tehetik a rendszert, míg más betegségekben, például Alzheimer- vagy Parkinson-kórban az idegrendszer által továbbítandó bizonyos információk megsemmisülnek vagy képtelenek célba jutni.

Az idegrendszer működése során elektromos ingereket továbbít. Gondot az okoz, ha az ingerület nem tud végighaladni az idegpályán. Az orvostudomány már számos olyan módszerrel próbálkozott, melynek lényege az, hogy a sérült idegpályák működését vagy legalábbis a sérült elektromos ingervezetést megpróbálják helyreállítani. Ezek az eljárások eddig azonban csak csekély eredményeket hoztak. Az elektromágnesesség felfedezése új lendületet adott a kísérletezéseknek. A nagy áttörés a nyolcvanas években következett be, mikor tudományosan is elismerték, hogy a rövid ideig tartó, nagy teljesítményű elektromágneses térrel aktiválni lehet a koponyán kívülről az agy és a gerinc bizonyos pályáit.







Út az rTMS-ig

A kilencvenes évekre az is kiderült, hogy nemcsak az ún. motoros kéreg ingerelhető mágnessel, hanem az agykéreg bármely területe is. A TMS- (azaz koponyán keresztül történő mágneses ingerlés) módszerrel ugyanis éber állapotban, a páciens teljes tudata mellett tanulmányozható a központi idegrendszer számos élettani jelensége.

Napjainkban a továbbfejlesztett (rTMS-) módszert a központi idegrendszeri betegségek kezelésében is elkezdték alkalmazni. Az rTMS egy valóban bravúros technikai újítás, segítségével ugyanis az egyes pályák többször ingerelhetők. Az eredmények azonban még a várakozást is felülmúlták, olyan betegségek kezelésére nyílt lehetőség, amelyek korábban a „gyógyíthatatlan” kategóriába estek. Az rTMS ugyan nem képes az egyes idegrendszeri betegségek okát megszüntetni, de a vezető fájdalmas tüneteket, a bénulást és az izmok spaszticitását jelentős hatékonysággal képes kezelni. Parkinson-kóros, sclerosis multiplexes, valamint baleseti eredetű sérültek ezrei nyerték vissza az rTMS segítségével a mozgás szabadságát. A módszer azonban nem csodaszer!

A TMS-kezelések alapelve a fizika tudományában a „Faraday-elv”-hez kötődik. Faraday ugyanis észrevette, hogy a változó elektromágneses tér áramot indukál a vezető anyagban. Logikailag egyszerű ezt az elvet az idegek ingerlésében alkalmazni, azonban technikailag csak a nyolcvanas években sikerült olyan nagy térerejű változó elektromágneses teret előállítani, amely képes jelentős élettani hatás kiváltására, nevezetesen az idegek ingerlésére.

Az rTMS-kezelés során a gép olyan erős teret gerjeszt (egyenirányított, átfolyó töltés 100–200 ms alatt a tekercsben – a csúcsteljesítmény alatt – 2000 V feszültség mellett 10 000 A erősségű áram), amely a másodperc törtrészéig áramot képes gerjeszteni az idegrendszerben.





Az rTMS alkalmazása


A módszer lényege tehát az, hogy egy kézzel mozgatható elektromágnest tartanak néhány centiméterrel a koponya meghatározott területe felett. A kezelések általában 20 percig tartanak. A mágneses mező hatására változások következnek be az agyi idegsejtek működésében, amelyek az alkalmazott módszertől függően fokozhatják vagy gátolhatják működésüket.
A tapasztalatok alapján ez a komplex kezelési módszer sikeres lehet baleseti eredetű központi idegrendszeri sérülések (részleges és teljes bénulások) és arcidegbénulás kezelésére, valamint bizonyos idegrendszeri betegségek (sclerosis multiplex, Parkinson-kór) miatt a kialakult fájdalmas izomgörcsök, merevség oldására. Jó hatással van az agyvérzés (stroke) utáni állapot és a depresszió kezelésében is.

A kezelés ellenjavallatai: a beépített pacemaker, nervostimulátor, koponyában elhelyezett fémlemez. Relatív ellenjavallat az epilepszia (ebben a betegségben ugyanis az rTMS-kezelés a rohamok számát emelheti). A kezelésnek mellékhatása nincsen, vagy javít a betegek állapotán, vagy nem történik semmi változás. Ez utóbbira még nem volt példa az elmúlt év folyamán, amióta az rTMS-labor működik. A veleszületett agyvérzés, illetve oxigénhiányos agykárosodás területén, valamint ALS-betegségben azonban még nincs elegendő tapasztalat.







Az rTMS jelene

Az egész világon nagyon nagy érdeklődéssel és figyelemmel kísérik az rTMS-terápia alkalmazását és eredményeit. A kezelés szabályait nemzetközi társaság felügyeli és szabályozza. De ne feledjük el, hogy az rTMS még csak kísérleti stádiumban lévő módszer, a mindennapi gyógyításban való alkalmazása még nem engedélyezett.
Mégis egyre többen vannak, akik alávetik magukat a kezelésnek a gyógyulás reményében. Ők azok, akik a piciny mozdulatoknak, a csekély javulásnak is nagyon tudnak örülni, ők azok, akiknek az rTMS-módszer miatt új távlatokat kapott az életük.


Forrás, bővebb információ: http://www.rtms.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top