Életmód

A homoktövis titkai

Alig akad még olyan szélesen elterjedt bogyós cserje, mint a homoktövis, mégis alig ismerjük, pedig a bogyója különösen értékes kivételesen magas C-vitamin-tartalmánál fogva, sõt egy sor betegség kezelésére is kitûnõen alkalmas.





Eredete, élőhelye

A homoktövist Európában és Ázsiában évszázadok óta alkalmazzák étkezési és gyógyászati célokra. Az atlanti partokon és a nagyobb folyamok homokdűnéin honos, de megtalálható az eurázsiai ligeterdők folyók menti árterében is. A homoktövis régebben több helyen előfordult Magyarországon is, főleg a Szigetközben voltak nagyobb ligetei. Mostanában azonban egyedül Újpest határában élnek természetes csoportjai. A homoktöviscserje védett növény, eszmei értéke tízezer forint.
A homoktövis kétlaki, szél porozta növény, termése narancssárga bogyó. A termés alakja tojás formájú, 7–9 mm átmérőjű, egymagvú. A gyümölcs leveses, vékony héjú. A héj színe a sárgától a narancsvörösig terjed.
Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják.






Ókori gyógyszer


Már az ókorban megfigyelték, hogy a homoktövis bogyói és leve gyógyító hatású. A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, mely a citrom C-vitamin-tartalmának tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb, mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa és galagonya gyümölcsében. A homoktövisbogyó azonban nemcsak magas C-vitamin-tartalma miatt hasznos, hiszen tartalmaz még vízben oldódó B-vitamint, zsírokban oldódó A-provitamint és E-vitamint, sőt kalciumhoz kötődő savakat is. A homoktövis E-vitamin-tartalma nagyobb, mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin-mennyisége.
A bogyónak a magja is hasznos, mivel dietetikai szempontból fontos zsírosolajat is tartalmaz.







Olvasd el korábbi cikkeinket a témában!
Minden kertbe homoktövist…!
Ismét a homoktövisről



 




Gyógyhatása





A homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Gyógyításra elsősorban a terméshús kivonatát, hidegen sajtolt olaját használják, de a magjából készült olajat is széles körben alkalmazzák. Ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat. Magas C-vitamin-tartalma miatt nagyon jó a meghűléses betegségek megelőzésére.

Emellett fokozza a szervezet ellenálló képességét, gyulladáscsökkentő, késlelteti az öregedési folyamatot, speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást. Reumás panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. Elősegíti az öregségi foltok megszűnését. Javíthatja a szemidegek működését is. Külsőleg használva jó hatása van égési sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat.

A homoktövisnek kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok megjelenését, csökkenti a narancsbőr kialakulását, kedvezően befolyásolja a pigmentációs folyamatokat, tartóssá teszi a barnaságot.

Felhasználása





Tipp: Ha meg akarjuk őrizni jó egészségi állapotunkat, naponta 50 mg C-vitaminra van szükségünk. Ezt a szükségletet homoktövisbogyó, málna, citromlé, csipkebogyó fogyasztásával elégíthetjük ki, ha csak természetes anyagokat akarunk a szervezetünkbe juttatni. 
Termését az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és a gyógyászatban is hasznosítják. A bogyókból készíthető rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp és kompót is.
A leveleiből főzött teának általános roboráló hatása van.
Az érett terméseket a vitamin megőrzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy mélyhűtéssel tárolni. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók. A homoktövis bogyója annyi életfontosságú elemet és nyomelemet tartalmaz, hogy könnyű megérteni, miért javasolják gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt erősítésre és kiegészítő táplálékként a homoktövisbogyóból készült termékeket. De jó tudni azt is, hogy például a homoktövismag-olajat nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és a hasnyálmirigy akut megbetegedéseinél sem.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top