Életmód

A kiegyensúlyozott táplálkozás ismérvei

Egészségünk megõrzésének egyik eszköze a helyes táplálkozás, ami szélsõségektõl mentes, és az egészségi állapotnak, életkornak, illetve fizikai aktivitásnak megfelelõ mennyiségû energiát tartalmaz.

Az egészséges étrend alkotói





Az egészséges étrend összeállításának alapja, hogy a megfelelő mennyiségben sokféle élelmiszercsoport felhasználásával készüljön. A szélsőségektől mentes, vegyes táplálkozás azt jelenti, hogy mindenféle élelmiszer fogyasztása megengedett. A helyesen összeállított, egészséges étrend tartalmaz gabonaféléket, tejterméket, húsféléket, halat, tojást, zöldséget, hüvelyeseket, gyümölcsöt, olajos magvakat, főző- és kenőzsiradékot, és mindezek mellett a mértékletes édességfogyasztás is megengedett.



Természetesen a titok nyitja a mennyiségekben, a minőségben és a gyakoriságban rejlik. Vannak olyan élelmiszercsoportok, amelyek fogyasztása mindennap ajánlott valamilyen formában. Ilyenek például a tejtermékek, húsfélék, gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök. Ajánlatos, ha hal, olajos magvak, illetve hüvelyes minden héten szerepel az étlapon. Tojásból egy egészségesen összeállított étrendben hetente kb. 3-4 db forduljon elő, míg édességeket hetente 2 alkalommal ajánlatos fogyasztani.






A szervezetnek szénhidrátra, fehérjére és zsírokra is szüksége van, tehát nem lehet különbséget tenni közöttük fontosság alapján. A szénhidrátok nélkülözhetetlen szerepet játszanak az izomműködésben, az agyi funkciók és a vegetatív idegrendszer zavartalan működésében, a sebgyógyulásban, veseműködésben, valamint a vérsejtek energiaforrásaiként. Szénhidrátban szegény táplálkozás során gyakran lép fel az állóképesség és a fizikai teljesítmény csökkenése. A fehérjék biztosítják a fejlődő test építéséhez szükséges anyagokat, így gyermekek esetében különösen fontos a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele. A zsírok szerepet játszanak az idegrendszer működésében, fontos elemei a sejtmembránnak és nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásához.


Kiegyensúlyozott étrend

Ne használjunk tehát olyan kifejezéseket, hogy „jó étel” és „rossz étel” vagy „egészséges étel” és „egészségtelen étel”, mert ezek a kategóriák táplálkozástudományi szempontból nem léteznek!
A szélsőségektől mentes, vegyes táplálkozás azt jelenti, hogy mindenféle élelmiszer fogyasztása megengedett, sőt egyeseké nélkülözhetetlen is.







Látogass el a honlapunkra! »


Játssz velünk! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top