Életmód

Epres joghurtokat teszteltünk

Krém, ivó, réteges, bio és szója. Vannak, akik szeretik végigkóstolni a teljes kínálatot (ezek vagyunk mi), és van, aki más kárából tanul (ez lehetsz te). Eláruljuk azt is, hogyan készíthetsz villámgyorsan igazi epres joghurtot.







Krémjoghurtok



 


AB Kultúra Epres – Mizo







Félzsíros, probiotikus joghurt fruktózzal és édesítőszerrel. A terméket Norbi update 1 kóddal látták el, azaz bármikor “megkívánhatod”, nem esel bűnbe. Ez idáig jól is hangzik, viszont az összes kipróbált joghurt közül ez volt a legédesebb, már-már émelyítően. Az íze pedig egyértelműem meggy, semmi köze nincs az eperhez. Gyümölcsdarabokat nem találtunk, homogén, enyhén folyós állagú joghurtot azonban igen. A készítményben egyébként aszpartam (édesítőszer) található – ez az erre érzékenyeknél hasmenést okozhat.

Ár: 59 Ft*
Nettó tömeg: 150 gr
Energiatartalom: 215 kj/51kcal
Gyümölcstartalom: 30% eper
Értékelés: 1 eper






Joya Epres szójajoghurt

A szójajoghurt valódi, tejmentes bázisú joghurtkultúrával készült, így teljesen laktóz- és koleszterinmentes. 100%-osan növényi alapú, génmódosítástól mentes, kiváló minőségű szójababból készítették. Valljuk be, ez ígéretesen hangzik.
A csomagolás is tetszetős, helyes kis papírburokkal körbetekert műanyagpoharas kiszerelésben találod meg a polcokon. Amint azonban eltávolítjuk a fedelét,  gyanakodni kezdünk. A joghurt élénk, lilás, inkább erdeigyümölcsre, mint eperre emlékeztető színű. Az első kanál után a torkunk is összeszorul kicsit, mert a joghurt nemcsak a színében, de ízében sincs köszönőviszonyban az eperrel. (Csukott szemmel talán fel sem ismernénk, hogy mit is eszünk…) Erős mellékíze van, ha már kóstoltad a búzakorpát, hát valami olyasmi. Mentségére legyen mondva, hogy 0% koleszterin van benne, és eperdarabok is jócskán, na de akkor is!

Ár: 175 Ft
Energiatartalom: 352 kj/84kcal
Nettó tömeg: 150 gr
Gyümölcstartalom: eper 7%
Értékelés: 1 eper







Primafrutta joghurt eperrel – Zott



A csomagolás hatalmas, egészséges eperdarabokkal kecsegtet, de csalódnunk kell – gyümölcs nincs benne, még mutatóba sem… semmi. Amit kapunk, mindössze eperszínű (és nem -ízű) joghurt.

Ár: 60 Ft
Nettó tömeg: 135 gr 
Energiatartalom: 368 kj
Gyümölcstartalom: 3% eper
Értékelés: 2 eper







Mövenpick prémium gyümölcsjoghurt


Aroma hozzáadása nélkül készült, 15 % zsírtartalmú készítmény. Nagyon selymes, lágy, krémes joghurt, ami sokkal inkább emlékeztet ízesített  tejszínhabra, mint joghurtra. Itt a megszokott sorrend fordított – alul van a joghurt, rajta pedig a szamócazselé. Ez talán picit ront a látványon, főleg, ha sokat zötykölődik, mire hazaérünk vele, de az ízén mit sem változtat.

Ár: 209 Ft
Nettó tömeg: 150 gr
Értékelés: 4 eper







Szamócás Krémjoghurt – Tesco

A csomagolás kicsit retrós, de ízre nem különbözik a magasabb árkategóriájú márkás készítményektől. Sőt, kifejezetten finom. Eper, illetve szamóca ugyan nincs benne, de korrekt, lágy, krémes ízű joghurtot kanalazhatunk.

Ár: 56 Ft
Nettó tömeg: 125 gr
Értékelés: 4 eper







Jogobella gyümölcsjoghurt – Zott

Nem annyira krémes állagú, nem is jellegzetesen eper ízű joghurt, inkább picit talán lisztes, viszont tele van meglepően nagy eperdarabokkal, ami mindenképpen pizitívum.

Ár: 59 ft
Nettó tömeg: 150 gr
Gyümölcstartalom: 9% eper
Energiatartalom: 401 kj/95 kcal
Értékelés: 2 eper


 






Froop Fruity&Creamy – Müller

Ebben a gusztusos dobozban található joghurtban vannak a legnagyobb eperdarabok, ráadásul több is, szóval tényleg azt adja, amit ígér. Lágy, krémes joghurt.

Ár: 77 Ft
Nettó tömeg: 150 gr
Energiatartalom: 473kj/112 kcal
Gyümölcstartalom: 20% gyümölcstartalom (ebből 40% eper)
Értékelés: 5 eper






Vitalinea – Danone

A helyes kis műanyagpohárban kapható, 0,1% zsírtartalmú élőflórás joghurt édesítőszerrel, csökkentett energiatartalommal készült, ráadásul hozzáadott vitaminokat is tartalmaz. Az íze azonban lisztes mű-íz, amit némileg kompenzál, hogy azért vannak benne eperdarabok.
Erre a joghurtra biztosan igaz, hogy ami egészséges, az bizony nem feltétlenül finom.

Ár: 79 Ft
Nettó tömeg: 125 gr
Energiatartalom: 182 kj/43 kcal
Értékelés: 1 eper







Ivójoghurtok


 






Epres joghurt – Sole

Praktikusnak tűnő, kancsóra emlékeztető zacskós kiszerelésben kapható joghurt. A kiöntést egy levegővel felfújt nyél vagy fogó-szerűség lenne hivatott elősegíteni, ám ez a funkció valahogy mégsem működik, mert csőr már nem készült hozzá. Így marad a préselős, kinyomkodós módszer…
Szintetikus ízű ivójoghurt, tipikusan az a fajta, amibe müzlit érdemes tenni…

Ár: 156 Ft
Nettó tömeg: 0,5 kg
Értékelés: 2 eper







Optiwell – Campina

Nagyon híg állagú, nem túl markáns ízű epres joghurtital, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak. Ha fogyókúrázol, vagy minimalizálni akarod a cukorfogyasztásodat, akkor jó választás. Kemény műanyag flakonban kapható, így pont alkalmas arra, hogy reggeli gyanánt magaddal vidd a suliba vagy a munkahelyedre.

Ár: 149 Ft
Nettó tömeg: 250 gr
Energiatartalom: 162 kj/37 kcal/100 gr
Értékelés: 2 eper



 






Réteges joghurtok


 








Szamócás réteges joghurt – Tesco

Cukorral és édesítőszerrel készült savanyú tejkészítmény, amiben valódi gyümölcsdarabokat találunk. A pohár alján hatalmas gyümölcsöket rejtő szamócazselé található, ezen fekszik a krémes joghurtréteg. A natúr joghurt önmagában is nagyon finom, igaz, enyhén savanykás, de a nagy melegben pont erre vágyunk.

Ár: 59 Ft
Nettó tömeg: 150 gr
Energiatartalom: 428 kj/102 kcal
Értékelés: 5 eper






Andechser Natur – Bioland

Cukor nélkül készült, bio epres réteges joghurt, ami ellenőrzött biogazdálkodásból származó alapanyagokból készült, épp ezért nem a legolcsóbb. Könnyű, vizes állagú joghurt, alul ujjnyi zselé, amiben nincs gyümölcsdarab, és az íze inkább szamócára emlékeztet, mint eperre. A joghurttal összekeverve kellemesen üdítő, frissítő ínyencséget kapunk. A csomagolás is nagyon designos – papír bevonatú műanyagpohárban kapható.

Ár: 199 Ft
Nettó tömeg: 100 gr
Energiatartalom: 366kj/87 kcal
Értékelés: 5 eper






Éden Édeskettes – Danone


Élőflórás krémjoghurt eperrel. Külön kis rekeszben találjuk az édes, zselé-állagú eperöntetet, egészen nagy eperdarabokkal, ami önmagában túl édes, picit talán mesterkélt is, ráadásul nem is tudjuk maradéktalanul kikanalazni. A lágy, krémes, picit savanykás ízű joghurttal azonban jól kiegészítik egymást. A csomagolás ízléses, ráadásul megvan az az érzésed, hogy magad kotyvaszthatod össze a joghurtodat.

Ár: 104 ft
Nettó tömeg: 150 gr
Gyümölcstartalom: 52% eper
Energiatartalom: 529 kj
Értékelés: 4 eper





Flört réteges joghurt – Mizo

Az átlátszó műanyagdoboz ugyan nem túl mutatós, de a cukorral és édesítőszerrel készült savanyú tejkészítmény valódi gyümölcsdarabokat rejt magában. Alul szintetikus zselatinréteget találunk finom gyümölcsdarabokkal, rajta pedig savanykás, nem túl jó állagú joghurtot. 

Ár: 69 Ft
Nettó tömeg: 150 gr
Értékelés: 2 eper










Extra tippünk – készítsd el a saját epres joghurtodat!





Nincs is másra szükséged, mint egy jó nagy pohár natúr (ízesítetlen) joghurtra, egy doboz eperre, és egy kis gyümölcscukorra vagy mézre ízesítő gyanánt.
Mosd meg alaposan az epreket, egy konyharuhával itasd fel róluk a vizet, és vágd ketté őket egy vágódeszkán. Dobáld be az epreket egy turmixgépbe, hintsd meg gyümölcscukorral vagy csöpögtess rá mézet, majd alacsony fokozaton turmixold össze. Ha szeretnél eperdarabokat a joghurtodban, akkor épp csak annyira, hogy levet eresszen. Ezután öntsd rá a joghurtot, mixáld össze, és kész is a friss, valódi eperjoghurt. Díszítsd eperdarabokkal és mentalevéllel.


Fotók: a gyártók honlapjairól és Sz. Zs.

* A joghurtok ára üzletenként változhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top