Életmód

Nőiesség kilóra

Vajon mi miatt, vagy inkább helyett eszünk? Vagyis stílusosan: ’terítéken a túlsúly’, kevésbé könyörületes szóval a kövérség és azok a rejtélyes mozgatórugók, amik a szánkba lökik az ételt.

Az fegyvertény, hogy a manapság divatos anorexiás „szépségideálnál”

teltebbnek lenni sok férfi szemében kifejezetten vonzónak számít. Azonban a teltségnek létezik egy olyan határa, amin túlhaladva már túlsúlyról beszélünk.
Köztudott, hogy a hívatlan kilók mögött gyakran valamilyen lelki tényező áll: ki bánatában eszik, ki magányában, ki a dühét temeti bele, ki a nőiességét tünteti el. A fogyókúrákban legtöbbször „tüneti kezelést” próbálunk megvalósítani, azaz nemkívánatos kilóinkkal megyünk ölre. Azonban ha „csak” a kilókat birkózzuk le (ami magában nem kis eredmény), de a kiváltó okkal nem törődünk, a túlsúly egy óvatlan pillanatban könyörtelenül visszaoson. A régebb óta fennálló súlyproblémák megoldásának az lehet a kulcsa, hogy megpróbáljuk felfejteni, milyen mozgatórugók lökik a szánkba az ételt. Ahogyan az álmok megértésére, a plusz kilók dekódolására sem létezik általános recept. Mindenkinek a saját rendszerében, a saját történetében kell megtalálnia, kibogoznia, hogy vajon mi miatt, vagy inkább helyett eszik.

Mire jó a túlsúlyod?

A legtöbben felháborodnak, amikor a szakember felteszi a népszerűtlen kérdést: Mire „jó” Önnek a túlsúlya? Első pillantásra sokan kikérik maguknak ezt a szemtelen felvetést, aztán valahogy mégis elkészül egy furcsa, és a vártnál jóval hosszabb lista, amely nem kevés időre adhat gondolkodnivalót. Ezen a listán a legkülönbözőbb dolgok szerepelhetnek: „Igaz, hogy negatív módon, de mégis figyelmet, különleges bánásmódot kapok”, „szeretethiány ellen ragyogó a csoki” és sorolhatnánk tovább. Érdekes, hogy az evés által okozott és a szexuális örömérzés természete nagyon közel áll egymáshoz, így az is megeshet, hogy az utóbbit pótoljuk az előbbivel.

Miért gyártjuk túlsúlyunkat?

Szóval, miért is eszünk többet a kelleténél, miért gyártjuk és tartjuk fenn túlsúlyunkat? Megtörténhet, hogy nőként szeretnénk mögé bújni, hogy inkább azt mondjuk, „nem ér a nevem”, beülünk a csűr biztonságába, és onnan nézzük, mi zajlik a „nénis-bácsis” vadászmezőkön. Ám számos egyéb oka is lehet annak, hogy plusz kilókkal „elnőietlenítjük” magunkat.  Ezek az elakadások nem csak gyermekkorban alakulhatnak ki, egyes nők számára a párkapcsolatukban megjelenő nyílt vagy burkolt kritika vált ki olyan bizonytalanságot saját nőiességében, amelynek eredményeként hízni kezdenek. A kapcsolatban gyakran ugratásként jelenik meg az ilyen fajta bírálat, és az érintett úgy gondolja, nem érdemes ezeket magára venni. A szavaknak azonban sokszor teremtő ereje van, és az ismételt piszkálódás akár gátlásokat, bizonytalanságot, komplexusokat is szülhet.

Figyelj befelé!

Erre indulj:

Feldenkrais testtudatosság növelő trénigek
Hoppál Bori – női testtudat oktató
Kheiron pszichológiai tanácsadó

A túlsúly kiváltó okának vagy okainak kibogozása nehéz feladat, mivel gyakran nem csak egy, hanem több probléma rakódik egymásra. A nehézségek feltárása befelé figyelést, érzékenységet és bátorságot igényel. Azonban itt még nincsen vége az ügynek. Szerencsés esetben a probléma felismerése, felfejtése és megoldása magával hozza a plusz kilók eltűnését, de van, hogy sajnos nem ilyen könnyű a megoldás. Ugyanis megeshet, hogy minél hosszabb időt töltünk el egy tünettel, problémával, annál jobban megtanuljuk a hozzá kapcsolódóviselkedésmintát, és annál nehezebb gyakorlati szinten megszabadulnunk tőle. Gondoljunk csak arra, hogy mennyire nehéz felhagyni a körömrágás szokásával. Ha azt tanultuk meg, hogy egy bizonyos helyzetre – vagy számos szituációra – a körömrágással, vagy ebben az esetben az evéssel válaszolunk, nem egyszerű ezt a mintát átírni. Ebben sokat segíthetnek a viselkedésközpontú pszichológia módszerei, amelyek pontosan ilyen irányból közelítve nyújtanak segítséget.
Egy másik utat képviselnek az olyan sajátélményű műhelyek, amelyek belső képekkel és testmunkával dolgozva közelítenek a témához és így tanítanak a női test bölcsességére, segítve annak szeretetteli elfogadásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top