Életmód

A napfürdõzés ABC-je

Itt a nyár, a kánikula. Amikor már elviselhetetlen a hõség, tömött sorokban megindulunk a vízpart felé. Fürdõzünk és napfürdõzünk. De vajon tényleg tudjuk a lassan kõbe vésett szabályokat? Cikkünk segítségével teszteld le tudásodat!

A frissítő víz után pedig kifejezetten jól esik a nap meleget adó sugara. De vajon tényleg jól esik-e?! Az évek óta tartó mérsékelt napozást hirdető kampány az embereknek csak egy részét győzte meg az elővigyázatosság betartásáról. Egy másik részük azonban rendületlenül kitart kedvelt időtöltése mellett.





Kiss Gabriella kozmetikus:
 




„A napozás igazán káros hatásai csak évekkel később jelentkeznek. Vagyis ez nem olyan, mint amikor valaki elcsapja a gyomrát. Ha megeszel valamit, ami nem jó, egy-két órán belül rosszul leszel, gyomorrontást kapsz. A napozással kapcsolatban folyamatosan a bőrrákkal riogatnak bennünket az orvosok, ez azonban gyakran csak évekkel később következik be, ha egyáltalán bekövetkezik. A szépen lesült bőr, viszont vonzóbb mint a rák, amit ráadásul nem is biztos, hogy elkapsz. Még mindig nem veszik komolyan az emberek a légköri változásoktól megváltozott napsugárzás erejét. Az pedig, hogy öregíti is a bőrt a napfény, még kevesebbeket érdekel. Sok vendégem van, akiket próbálok lebeszélni a túlzott napozásról. Nem győzöm kenni a hidratáló krémeket a pergamenszerű, elvékonyodott, szomjazó bőrre. Talán riasztóak ezek a mondatok, de őszintén úgy gondolom, hogy tilos lenne a délelőtt 11 és délután 4 közötti időszakban napozni!”
A jól eső, természetes sütkérezést (tehát nem a szoláriumot) persze nem kell száműznünk az életünkből. Ha betartod a szükséges óvintézkedéseket, kifejezetten jót tehetsz önmagadnak és a bőrödnek azzal, hogy napozol. A hangulatjavító, D-vitamin-szintézist elősegítő, vérkeringést fokozó és, immunrendszert serkentő hatásai fontosak, de jó tudni, hogy mindehhez viszonylag kis „dózisú” napsugár is elegendő. Vagyis az, hogy a szervezetnek szüksége van például a D-vitaminra, még nem jelenti, hogy délelőtt 10-től délután 4-ig feltétlenül a tűző napon kell tartózkodni.

Az egészséges napozás ABC-je:


• Ne napozz délelőtt 10 és délután 4 óra között. A napsugárzás lényegesen gyengébb a reggeli és a késő délutáni órákban.
• Védekezz a bőrtípusodnak megfelelő napozó krémmel, a napozás előtt 20-30 perccel kend be magad! A bőr fotótípusától függően válassz erősebb, vagy közepesen erős védelmet biztosító, vízálló napozó krémet, melynek használatát a napozás során többször ismételd meg. Olyan napozószert válassz, amely tartalmaz UVA, és UVB szűrőt is. Az UVA sugarak a bőr mélyebb rétegeibe hatolva okozhatnak károsodásokat. Az UVB sugarak pedig a leégésért felelnek. A tápláló, öregedést gátló hatóanyagokkal gazdagított készítmények napozás közben is ápolják a bőrt.
• Gyerekek ne napozzanak! Ettől függetlenül persze kend őket magas




Önámítás vagy önbarnítás

A különböző kozmetikai gyártóknak gondjuk van azokra is, akik úgy döntöttek nem napoznak, ám áhítoznak a bronzos ragyogásra. Az önbarnító a bőr legfelső hámrétegét „napoztatja”, amely azért nem káros, mert itt a már elhalt sejtek találhatók. A napozás során viszont a felső hámréteg mélyebben lévő, élő sejtjeit éri a sugárzás. Az önbarnító adta barnaság a bőr hámlása során fokozatosan kopik le. Az elvileg ideálisnak tűnő ötlet két hátránya, hogy szinte képtelenség egyenletesen felvinni, ezért foltos lesz az eredmény, illetve a kapott árnyalat rendszerint természetellenes.





Önbarnítókat teszteltünk! Klikk ide!

faktorszámú (40-től fölfelé), vízálló napozókrémmel, hiszen szeretnek a napon pancsolni, játszani. Adj rájuk világos színű, könnyű sapkát és figyelj rájuk, hogy minél többet tartózkodjanak a hűs, árnyékban, illetve itasd őket. Az egészen pici babák bőrét teljes mértékben óvd a naptól!
• Kend magad akkor is, ha nem napozol, de a szabadban tartózkodsz.
– Ne feledd, ha tengerparton nyaralsz, a víz visszaveri a napsugarakat, illetve a napnak a víz alatt is van hatása. Árnyékban, fürdőzés, hajókázás közben is használj napozószert.
• Napozás előtt ne használj semmilyen kozmetikumot (parfüm, dezodor, smink), ezek ugyanis egyrészt fényérzékenységet okozhatnak, másrészt eltömíthetik a pórusokat, amelyeken keresztül nem tud távozni az izzadság. Egyes gyógyszerek is okozhatnak fokozott fényérzékenységet!
• Viselj világos színű sapkát vagy kalapot és UV védelmet biztosító napszemüveget. A nap szárítja a bőrt, ezen kívül melegben fokozottabb a test kipárolgása. Hidratáld magad belülről is, igyál sok vizet!
• Napozás után hűsítsd, hidratáld a bőröd, használj napozás utáni készítményeket, melyek nyugtatják, regenerálják és táplálják a kültakarót.






A napozó pasi

Bizony nem könnyű rávenni a teremtés koronáját, hogy alaposan bekenje magát a strandon. Jobban jársz, ha a leégést követő „beteg férfi nyafogás” helyett és persze az egészsége érdekében inkább a kezedbe veszed az ügyet és a napozókrémet, és kedvesen, gyöngéden leápolod a párodat. A férfiakat általában zavarja a krémek okozta ragacsos érzet. Válassz olyan készítményt, amely könnyebb, például spray állagú, illetve magas faktorszámú és mindenképpen vízálló.





Ti mondtátok:

Laci (32):
„Úszómester vagyok az egyik budapesti strandon, tehát a munkámból adódik, hogy folyamatosan a víz mellett, sokszor a tűző napon tartózkodom. Természetesen igyekszem napozókrémmel kenegetni magam, de előfordul, hogy a reggeli kencézés után többször nem jut eszembe. Mindig „csoki” vagyok, így megégni nem szoktam, inkább elővigyázatosságból használok naptejet. Hallom és tudom, hogy óvatosan kell a nappal bánni, biztos, hogy tehetnék többet is az ügy érdekében.”

Annamária (24): „Mindig is szépen és gyorsan sültem le. Szinte soha nem égek meg. Használok napkrémet, de olyat, amely mellett azért barnulni is lehet, szóval inkább 12-15 faktorosokat. Általában napközben és kora délután is szoktam napozni. Igaz, hogy sok mindent hallani mostanában a napozás káros hatásairól, de véleményem szerint sokkal szebb a lebarnult bőr látványa, mint a fakó, sápadt színűé. Márpedig a délutáni napozás messze nem annyira eredményes, mint a dél körüli. Nem gondolok az intésre! Egyébként is mindig van valami, amiről kiderül, hogy nem szabad meginni, megenni, a közelében lenni, mert sugároz, az utcán lenni, mert szennyezett a levegő és a többi. Lassan eljutunk oda, hogy csak steril környezetben, burokban lehet egészségesen élni. ”

Emese (29): „Kínosan ügyelek arra, hogy a bőrömet ne érje nap. Ha a szabadban tartózkodom 60-as fényvédőkrémet használok és könnyű nyári kardigánt, illetve hosszú vászon nadrágot, sapkát és napszemüveget viselek. Szeretem a meleget, a világosságot és a napot, de nem tartom egészséges és szükséges dolognak a napfürdőzést. Ráadásul kifejezetten tetszik a szép, tejfehér bőr, szemben a ráncos, kiszáradt, agyonnapoztatott bőrrel.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top