Életmód

Európában dolgozni

Mindig arról álmodoztál, hogy egyszer majd külföldön fogsz dolgozni? Egy-két éve még csak a legegyszerûbb munkák álltak a rendelkezésedre, de ma már rengeteg lehetõség és ország közt válogathatsz. Nos, kalandra fel!






Hét határon túl

A hét határon túli munkavállalás sokszor csak az elhatározáson és a lehetőségek kihasználásán múlik. Ha szakmailag nagyon nem találod helyed szűkebb hazádban, ha többre, másra vágysz, vagy egyszerűen csak tele vagy kalandvággyal, érdemes őseid vándormunkás életét kipróbálnod.
A Külügyminisztérium egy tavaly elvégzett felmérése szerint a kérdezettek több mint fele látta úgy, hogy karrierlehetőségeinek javításához egyetlen megoldás az ország elhagyása lenne. Ám azt is meg kell jegyezni, hogy a kérdések során nyilatkozó munkavállalók túlnyomó része csak valamelyik szomszédos, de mindenképpen európai országba lenne hajlandó elköltözni egy izgalmas, új munka kedvéért.






Információkért, segítségért ide kattints!
• Euvonal »
• Feketén-fehéren, külföldön »
• Európai Ifjúsági Portál »
• Mindent a külföldi munkáról »
Válogatatás akadályokkal

Az Unióhoz (EU) való csatlakozásunk számos előnyt rejt számodra, ha más országban is ki akarod próbálni képességeidet. Van, ahol ezt akadálytalanul megteheted, van, ahol erre még várnod kell néhány esztendőt. Annyi azonban bizonyos, hogy az Európai Unió polgáraként a tagállamok mindegyikében jogilag a legteljesebb egyenlőséget fogod élvezni.
A munkába állásod feltételei a tartózkodáshoz kapcsolódnak, azonban az adminisztráció államonként eltér. És ne feledd, hogy 12 régi tagállam továbbra is feltételekhez köti a magyar állampolgárok munkavállalását. Nincs szükséged tartózkodási engedélyre, ha a munkád szezonális jellegű, vagy ha rendszeresen – legalább hetente – visszatérsz az állandó lakóhelyed szerinti tagországba (például határmenti munkavállalás esetén).




Elérhetőségek, engedélyek, feltételek:





Svédország, Írország, Egyesült Királyság: minden EU-s állampolgár (a 2004-ben csatlakozott tagországok állampolgárai is) szabadon, munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát. Három hónapnál hosszabb tartózkodás esetén azonban már tartózkodási engedélyt kell igényelned. Bizonyos állások (főként az államapparátusban, a fegyveres erőknél, stb.) állampolgársághoz kötöttek, de ezt szerepeltetik az állás meghirdetésénél.  Mint magyar állampolgár nem csak magánvállalatoknál, hanem az állami szektorban is elhelyezkedhetsz.

Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Olaszország, Portugália, Spanyolország: Az EU-csatlakozási szerződésnek megfelelően a magyar állampolgárok munkavállalási engedély birtokában vállalhatnak munkát, amit akkor kapsz meg, ha teljes munkaidőben foglalkoztatnak, az országban alkalmazott általános bér és munkafeltételeknek, illetve a kollektív szerződésnek megfelelően. Mint álláskeresőnek, fedezned kell a megélhetési költségeidet, ám ha szociális juttatásért folyamodsz, megszűnik tartózkodásod jogalapja.






Olvass a külföldi hétköznapokról!
• Brüsszeli net napló » 
Szólj hozzá a fórumokban!
• Külföldi munkavállalás »
• Külföldi munkaközvetítők »
Ciprus, Cseh Köztársaság, Lengyelország, Málta, Szlovákia, Szlovénia, Észtország, Lettország, Litvánia: Az Unióhoz Magyarországgal egy időben csatlakozott országok közül Málta és Ciprus teljesen megnyitották munkaerőpiacukat. A további hét új tagállam a kölcsönös munkaerőpiac-nyitás, illetve korlátozás elvét alkalmazza. Vagyis abban az esetben, ha egy másik új tagállam állampolgárainak munkavállalása súlyos munkaerő-piaci zavarokat, vagy annak közvetlen veszélyét idézi elő védintézkedés léphet életbe, amelynek szabályairól a Kormány hoz döntést.
 
Horvátország, Szerbia és Montenegro, Ukrajna: Érvényes úti okmányokkal rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be. Hat hónapnál hosszabb munkavállalásod esetén nem Magyarországon, hanem a helyi hatóságoknál kell beszerezned az engedélyeket.
 
Románia: Mint magyar állampolgár hat hónapon belül 90 napra vízummentesen utazhatsz Romániába. Munkavállalásodat a helyi hatóságoknál kell beszerezned, tanúsítanod kell romániai tartózkodásod anyagi fedezetét.





Az unió nomádjai
Az unió nomádjainak nevezik Angliában a keleti munkavállalókat, mindazokat, akik a legutóbb csatlakozott 12 országból érkeznek a szigetországba. Mészáros Antónia nyolc éve él Londonban, a BBC riportereként készített összeállítást a jó szerencse reményében Nagy Britanniában munkát keresőkről. Nemrég jelent meg 11 életutat bemutató riportkötete.




A riporter tapasztalatai alapján néhány megfontolandó tanáccsal szolgál a külföldi munkavállalás álmát dédelgetőknek:

• Biztos nyelvtudás nélkül ne indulj útnak!
• Szükséges, hogy legyen szakmai tudásod!
• Legalább két havi zsebpénzzel indulj útnak!
• Informálódj, tájékozódj, mielőtt repülőre szállsz! 
  Akár Mészáros Antónia könyvéből! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top