Életmód

Drasztikus fogyás- gyomorgyûrûvel

Az elhízás világszerte népbetegség. A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos, a súlytöbblettel küzdõk fele pedig kórosan kövér, mely komoly egészségi problémákat okozhat. Nekik nyújthat megoldást a gyomorgyûrû.





Az elhízás nemcsak a világ legelterjedtebb, de egyben a legnagyobb költséggel kezelhető krónikus betegsége is. Oka nagyrészt a helytelen táplálkozásban és életmódban rejlik, s csak kis mértékben befolyásolja valamilyen öröklött tényező vagy betegség. Magyarországon több százezerre tehető azoknak a száma, akik nem csupán túlsúlyosak, de az elhízás következtében kialakult olyan komoly testi betegségben is szenvednek, mint a magas vérnyomás, a szívinfarktus és egyéb keringési rendellenességek, a cukorbetegség, különféle légzési zavarok, mozgásszervi panaszok, alvással kapcsolatos problémák, epebántalmak, vagy akár daganatos betegségek. Ezen kívül a sérült énkép, a bűntudat, és a környezet negatív visszajelzései pszichés zavarokhoz, depresszióhoz is vezethetnek.

Mikor indokolt a gyomorszűkítés?


Gyomorszűkítő műtétre akkor kerítenek sort, amikor kóros elhízásról van szó, vagyis ha a beteg testtömeg-indexe 40 felett van, emellett egy vagy több járulékos betegség is fennáll, és semmilyen előzetes diéta vagy gyógyszeres kezelés nem segített. A testtömeg-indexet (BMI) úgy számíthatjuk ki, hogy testsúlyunkat (kg) elosztjuk a méterben kifejezett testmagasságunk négyzetével.
BMI kalkulátor 





Gyomorgyűrű – a megváltó segítség

A kóros kövérségen, ami akár halálhoz is vezethet, gyakran csak a gyomorszűkítő műtétek segítenek, melyek közül leghatékonyabb a gyomorgyűrű beültetése. Az egy-két órás, altatásban végzett műtét során laporoszkópos technikával egy kicsi, állítható szilikongyűrűt juttatnak a szervezetbe. A gyomor felső részét a gyűrű nadrágszíjhoz hasonlóan veszi körbe, melynek összehúzásával és kilazításával utólag szabályozható a bevitt táplálék mennyisége. A gyűrűvel két részre osztják a gyomrot: egy kisebb, mindössze 25-30ml térfogatú felső részre, és egy nagyobb alsó részre. A felső „mini-gyomorba” kevés étel fér, így lehetetlen egyszerre sokat enni. A táplálék lassan szivárog át az alsó részbe, és pár falat után a beteg telítettnek érzi magát, így nem eszik többet. A gyűrűhöz egy kis állítótartály (port) is tartozik, amelyet általában a szegycsont alatti hasfali területre ültetnek be, mélyen a bőr alá. Ez egy vékony vezetékkel kapcsolódik a gyűrűhöz, ami a későbbiek folyamán úgy szűkíthető illetve tágítható, hogy a bőrön keresztül az állító tartályba egy vékony tű segítségével steril folyadékot fecskendeznek, vagy szívnak ki. Ez a beavatkozás nem jár kellemetlenséggel, ugyanakkor a gyűrű átmérője a fogyás ütemének függvényében bármikor szabályozható.
A műtét után a betegnek csak három napig kell kórházban maradnia, és egy hét után akár már fizikai munkát is végezhet. Az első hetekben fontos, hogy a túlzott táplálékbevitellel ne tágítsa ki a gyűrű feletti „mini-gyomrot”, mert annak alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez. Ekkor még csak folyékony és pépes étel fogyasztható, az átállási folyamat egy-két hónapot vesz igénybe. Az 5-6. héten történik a gyűrű első állítása a fogyás üteméhez mérten. A gyomorgyűrű tíz évig is bent maradhat a szervezetben, és ezer alkalommal lehet állítani.

Mikor nem alkalmazható a műtét?

Nem végeznek gyomorgyűrű-beültetést 18 év alatt, 60 év fölött, és 40-nél alacsonyabb testtömeg-index esetén. Kizáró ok továbbá, ha a kóros túlsúly nem áll fenn legalább öt éve, és előzőleg nem történt többszöri sikertelen fogyókúra. Ha a beteg nem rendelkezik elegendő akaraterővel és kitartással ahhoz, hogy életmódját és étkezési szokásait megváltoztassa, akkor nincs értelme a műtétnek. Le kell mondania például az alkohol, az édességek és a szénsavas üdítők fogyasztásáról. Bizonyos betegségek, mint például a rekeszsérv, a rosszindulatú daganat, a gyulladt fog vagy mandula, a krónikus bélgyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek, a pszichés betegségek, továbbá a szteroidos vagy kemoterápiás kezelések, illetve a szilikonallergia szintén kizárják a műtétet.

A gyomorgyűrű előnyei





• A gyűrű felhelyezése során nem történik normál hasi vágás, nem bontják meg az emésztőrendszer egységét, csak a has bőrén ejtenek négy kis metszést, melyeken át egy vékony kamerát és néhány speciális eszközt vezetnek be. Ezért a lábadozási időszak rövidebb, több hét helyett pusztán néhány nap.
• Míg hagyományos fogyókúrával, mozgással, életmódváltással és más, gondosan megtervezett gyógyszeres kezeléssel nem lehet 20kg-nál többet tartósan lefogyni, a gyűrűvel szűkített gyomor egy év alatt 50-60 kg-os fogyást eredményez. A súlycsökkenés fokozatosan, heti 1kg-os súlyvesztéssel érhető el.
•  Európában több, mint 30.000 gyomorgyűrű-beültetés történt, Magyarországon 1998 óta végeznek ilyen műtétet, mellyel a betegek 98%-ának sikerült lefogynia.
• A kóros kövérség miatt kialakult magas vérnyomás, cukorbetegség vagy mozgásszervi betegségek a súlycsökkenés hatására akár teljesen megszűnhetnek.
•  A hagyományos műtéti eljárásokkal szemben az eredeti állapot szükség esetén bármikor visszaállítható a gyomorgyűrű eltávolításával.
• Mivel nincs mód felrúgni a szabályokat, ez a módszer teljesen átformálja a táplálkozáshoz való hozzáállást, gondolkodást.
• A gyűrű felhelyezésének nincs káros mellékhatása.

A gyomorgyűrű-műtét hátrányai


•  Előfordulhatnak szövődmények, mint a gyomorrepedés, amennyiben a beteg nem tartja be az utasításokat – például szénsavas italt vagy alkoholt fogyaszt. Ilyenkor további műtétre van szükség.
•  A nagymértékű fogyás következménye, főleg idősebb korban, a bőr megereszkedése. Ezért gyakran plasztikai műtétre is szükség van az esztétikai probléma korrigálására.
•  Bár a műtétért nem kell fizetni, a gyomorgyűrű 460 ezer forintba kerül, amit nem minden esetben támogat az OEP. Szigorú feltételei vannak a társadalombiztosítás által történő támogatásnak, melynek elnyerésével a gyűrű árának 80%-át fizetik ki.

Bővebb információ:
www.gyomorgyuru.hu
XXL Klub – kóros elhízásban szenvedőket segítő önképző betegkör
(zöld szám: 06-80-630-114)
Mindent a fogyókúráról! Katt ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top