Életmód

Rémálom az álmatlanság

Elcsendesedett hálószoba sötétjében nyugtalanul pislogó szempár, vadul cikázó gondolatok. Mindannyiunk számára ismerõs helyzet! Kínzó álmatlanság, mely nem csupán az éjszakákat, hanem a nappalokat is tönkreteszi.

Az ember életének nagyjából egyharmadát átalussza, állítják a szakemberek, de vajon mi a helyzet azokkal, akik időről-időre, netán rendszeresen alvásproblémákkal küszködnek. A Nők Lapja Cafe szakértőjét, Dr. Varga Éva neurológus-pszichiáter szakorvost az inszomniáról kérdeztük.






Mikor beszélünk alvászavarról?

– Az alvás-ébrenlét ciklus genetikailag is meghatározott, tehát a családtagok többnyire azonos alvásigénnyel rendelkeznek. Mindez persze az életkortól is függ, hiszen például a csecsemők rengeteget alszanak, a fejlődés közben lévő fiatalok relatíve sokat, aktív felnőttkorban kevesebb pihenésre van szükség, időskorban pedig még kevesebbet, vagy épp ellenkezőleg, sokkal több időt tölt alvással az ember. Ha az alvás huzamosabb ideig zavart, nem kielégítő és nem pihentető, akkor beszélünk az alvás zavaráról.


Mindennek milyen következményei vannak?


– Fizikai és szellemi kimerültség egyaránt. A reflexműködés és a reakcióidő megnő, feszültebbé, ingerlékennyé, dekoncentrálttá válik az illető, memóriaproblémákra, szélsőséges esetben akár hallucinációkra is számítani lehet.


Mi okozhat alvászavart?

Szervi okok lehetnek testi, illetve neurológiai jellegű betegségek.Testi ok lehet például rossz keringés, légzészavar, ízületi fájdalom, vagy akár fokozott kiválasztás. Ide soroljuk a rossz fekhely vagy matrac problémáját, a zajt, a túl meleg hálószobát vagy akár a teli gyomort.

 
Átmeneti zavarok

A lelki eredetű alvásproblémák között találhatóak átmeneti zavarok. Ilyen a pszichés trauma (súlyos beteg a családban, közeli hozzátartozó halála). Ekkor a zaklatott lelkiállapot miatt válik nehézkessé az elalvás, amely rendszerint felületes, az érintett könnyen felébred és nehezen, vagy egyáltalán nem tud visszaaludni. Ezek az úgynevezett élethelyzeti nehézségek, amelyek rendszerint átmenetiek és idővel maguktól megoldódnak.

Tartós alvászavar





Álomhozó teák

• Citromfű
Egy púpozott teáskanál citromfűlevelet forrázz le 2 dl forró vízzel. Lefedve hagyd állni 10 percig, szűrd le és kortyolgasd el lefekvés előtt fél órával.
• Macskagyökér-citromfű
Egy púpzott teáskanál citromfűlevél és egy egy púpzott teáskanál macskagyökér keverékét forrázd le 2 dl forró vízzel. Lefedve hagyd állni 10 percig, szűrd le és kortyolgasd el lefekvés előtt fél órával.
• Kamilla
Forró, de nem lobogó vizet öntsünk 2 kávéskanál szárított virágra. 5 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le.



És persze létezik az úgynevezett tartós alvászavar, amely rendkívül gyakori. A felnőtt lakosság jelentős része szenved ettől. Sokan belenyugszanak abba, hogy altatóval alszanak, azonban fontos tudni, hogy nagyon kevés olyan ember van, akinek nem korrigálható a problémája. A tartós alvászavarok hátterében rendszerint a depresszió áll. A depressziós betegre jellemző, hogy nehezen alszik el, a feszült lelkiállapot miatt éber, nem tudja magát elengedni. Éjszaka gyakran jelentkeznek szorongásos rosszullétek (légszomj, erős szívdobogás), ez az állapot egyre kimerültebbé és feszültebbé teszi a beteget. Az elalvás-ébrenlét ciklusban fontos szerepet kap az úgynevezett  kortizol, amelynek szintje hajnalban a legmagasabb, a nap előrehaladtával pedig csökken. Amikor a kortizolszint megemelkedik, feszültebbé, éberebbé válunk. Ez az emelkedés ébreszti fel a depressziós beteget, aki ilyenkor szorongani kezd, előfordulhat pánikroham is, már csak azért is, mert tudja, hogy nem sokára fel kell kelni, és nem tud visszaaludni.
A tobozmirigy által teremelt melatonin szintén szabályozó funkciót tölt be, a szervezetben jelenlévő mennyiség a fénytől függ. Világosban fokozottabb a melatonin jelenléte, sötétben pedig alacsonyabb. Többek között ez okozza a szezonális hangulatingadozást, vagyis télen emiatt vagyunk fáradékonyabbak és mélabúsabbak.






Hogyan orvosolható az alvászavar?



– Elsődlegesen fontos, hogy megkeressük az okot, ami kiváltja, ugyanis ez rendszerint másodlagos tünet, önmagában rendkívül ritka az alvászavar. Végig kell gondolni, hogy a pihenést segítő körülmények adottak-e. Ha átmeneti alvásproblémáról beszélünk, előzetes orvosi konzultáció alapján szedhető altató is. Ma már vannak olyan típusú altatók, amelyek nem okoznak hozzászokást és reggelre kiürülnek a szervezetből. Ha nincs szervi vagy neurológiai oka az alvásproblémának és rövid időn belül nem oldódik meg, pszichiáterhez kell fordulni.





Ami pedig a természetes altatómódszereket illeti:

• fontos, hogy a szellemi és a fizikai terhelés egyensúlyban legyen, a túlzott szellemi terhelés alvászavart eredményezhet
• a fizikai aktivitásnak stresszlevezető hatása van
• este könnyű vacsorát egyél, de lehetőleg ezt se közvetlenül lefekvés előtt
•  kerülni kell az alvást nehezítő szereket (koffein, alkohol)  Ugyan az alkohol átmenetileg lazít, az alvást felületessé teszi, ráadásul a vízhajtó hatása is zavaró.
• A lefekvés előtt fél órával már ne végezz nagyobb fizikai, illetve szellemi aktivitást

Az elalvás előtti órák szolgáljanak a nap levezetéseként, amikor a környezettel együtt Te is elcsendesedesedsz. Ilyenkor jó olvasgatni, zenét hallgatni, relaxálni.
Mindezen túl léteznek feszültségoldó gyógyteák, érdemes próbálkozni velük. Ami még szintén nagyon fontos: a lelki egészség szempontjából, feltétlenül kell hagyni pihenőidőt. A hetirendben legyen legalább egy olyan nap, amikor a testi, lelki és szellemi kimerültséget fel lehet oldani. Mindenkinek szüksége van a tökéletes feltöltődésre, ennek egyik legfontosabb és legkiválóbb módja az alvás.











 Varázslatos párnacsücskök
A párnád 4 csücskére cseppents egy-egy csepp levendula, vagy narancsvirágolajat. Mindkettő hatása nyugtató, pihentető.
Készíts magadnak álompárnát!





Készíts puha anyagból egy 15X15 centiméteres kis zsákot és töltsd meg a következő gyógynövények keverékével:
50 gr levendulavirág
25 gr komlótoboz
15 gr citromfűlevél
15 gr orbáncfű
5 gr macskagyökér
tehetsz még hozzá 10 gr narancsvirágot, 10 gr kakukkfüvet is.
Helyezd a párnácskát alváskor az ágyad, fejed közelébe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top